We kunnen even niet om Siberië heen momenteel. Een gebied waar ik ooit met of zonder crowdfunding heen zou willen vliegen om live bij -50ºC te berichten. Nu doen we het met wat we online vinden van wat daar aan het handje is. Temperaturen die 5 graden onder de oude records zijn gedoken. Tja en de kunstenaar Matisse kon het niet beter dan bovenstaande foto natuurlijk.

Is die “d” en typo of heb je echt een stad Novosidirsk in Siberië. Laten we uitgaan van het eerste … en kijk eens wat het Duitse persbureau erover meldt:

Je blijft je verbazen dat zo iets kan met veel meer CO2 in de lucht dan 100 jaar geleden, terwijl je juist bij windstille koude nachten zou verwachten dat het “broeikaseffect” er het meeste in hakt. Spoedig zal ik op mijn nog op te zetten videoplatform eens overduidelijk uitleggen waarom dat een broodje aap is en altijd is geweest. Nooit aan toegekomen eigenlijk. Maar er is meer!

Mmmm winter 1969? Hoe was die in Nederland?

OK. Geen 1963 maar zeker een pittige winter! Met minima aanhoudend onder nul vraag je je af waarom er destijds geen elfstedentocht was.

Niet te vroeg juichen. Qua AMO en qua satellietgebaseerde wereldtemperatuur zijn we nog niet klaar voor zeer koude winters. Lang zal het niet meer duren …. jaartje of 2 max. Terug naar Siberië …

https://twitter.com/ChrisMartzWX/status/1343811845048717313

Mmmm… dus toch een absoluut record voor de luchtdruk? Wie bevestigt het?

OK en wat zegt ene Michael Mann over Siberië nog maar enkele dagen terug?

Dat is nog het meest opmerkelijke tegenwoordig. Dat evident liegende wetenschappers zoals Michael Mann decennialang kunnen doorgaan met de wereld met een kluitje in het riet te sturen. Terwijl ze ons de mogelijkheid ontnemen ons goed voor te bereiden en snel en adequaat te reageren op werkelijke bedreigingen zoals virussen bijvoorbeeld. Ik denk dagelijks hard na welke systeemveranderingen nodig zouden zijn om dit soort ontsporingen vanuit de wetenschap tijdig te stuiten. Heb ook wel iets verzonnen intussen. Maar daar is hier het platform niet voor. Wel grappig dat Michael Mann over Siberië schrijft op de dag dat daar alle kouderecords aan diggelen zijn geslagen.

https://twitter.com/WeermanMichael/status/1343258713172439040?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1343258713172439040%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.wetteronline.de%2Fwetterticker

Snel door met de afdeling humor want anders zou het je dag maar vergallen. Kijk bovenstaand filmpje een keer of tig en je bent weer genezen. Goed winter dus ook in Ankara.

En dan is het toch even zuur om vanochtend de berekening te zien waarbij Spanje aan de hala gaat met de sneeuw die eerst in Nederland was verwacht.

Springen we één en ook twee runs terug is alles weer zo fraai als ik het gistermiddag meldde. En ook de andere modellen houden het leuk voor thuis.

In het GEM model wordt het oosten van Nederland en een flink deel van België al op 7 januari wit. Hoe je het ook wendt of keert is het een winterse fase die we binnen gaan.

In Nederland gaat het kwik langdurig rond de nullijn kleven. En is er elke dag tussen 5 en 40% kans op sneeuw. Dat hebben we al lang niet meer gezien zo. Gewoon ff duimen met z’n allen. Ik ga snel door de toerskispullen klaar maken. Maar heb al besloten toch maar een seizoenpas te kopen om het hier te rooien deze winter. Ik blijf optimistisch dat in februari een voorzichtige start is van een skiseizoen en blijf jullie informeren. De seizoenpas kost me 600 euro. In een week tijd hebben jullie me de helft daarvan al gedoneerd! Super bedankt. Als het natuurlijk lukt dat die hele seizoenpas mijn verjaardagscadeau wordt op 31 december zou dat super zijn.

Doneer

Persoonlijke informatie

Betalingsinformatie

Of duim mee voor een mooie prijs op mijn Oudejaarslot! Toegift nog een mooi plaatje:

Inloggen om te reageren doe je via deze link.

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

17 reacties

Tije · 29 december 2020 op 10:02

De Sudden Stratospheric Warming (SSW) is inmiddels begonnen! Naar verwachting dat rond 5 januari definitieve aanval is gedaan, met waarschijnlijk verplaatsing van de poolwervel als gevolg, een split lijkt steeds minder waarschijnlijk.
https://twitter.com/PvForecast/status/1343804375442083842?s=20

Hjs · 29 december 2020 op 10:30

Het water koelt af in ieder geval, de natuur wordt stilgezet door de huidige “kou” wel gewoon plus 2c voor december tov de 30 jarige normaal en we staan op 1 hellmann punt 😉
Vanochtend beetje sneeuw in Oost groningen.
Re elfstedentocht koude 69, Sommige winters waren kou genoeg, maar flinke sneeuw op verkeerde momenten kan veel roet in het eten gooien.

Vooralsnog, zeker winterweer voor het huidige klimaat, maar das een beetje nachtvorst en als alles meezit wat sneeuw. Wie weet tweede helft janne meer geluk.

Hjs · 29 december 2020 op 10:34

https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/algemeen/2020-was-warmste-jaar-ooit-in-belgie/10272593.html
Belgie hitte eiland in de “afkoelende” wereld lol, zal wel komen door alle politieke kluchten daar.

Spyfromthesky · 29 december 2020 op 10:39

Als ik wat zwart wit foto’s bekijk waar ik samen met mijn vriendje van destijds op voorkwam, dat was in de winter heel veel foto’s van sneeuw. Kan mij herinneren dat de vader van mijn vriendje een slee achter zijn auto bond en zo gingen we vanuit een heel beruchte en gevreesde wijkje in Dordrecht zo richting de Zuidendijk. En daar hadden we het grootste plezier.

Ach, er was een tijd dat mensen nog gewoon veel en leuke gekke dingen deden.
In Dordrecht kan je in principe niet verdwalen. Het is een eiland tenslotte. De truc is dat je het dijkenstelsel moet kennen. Een Zuidendijk die vroeger echt bijna vanuit de oude binnenstad ontstond, het heette wel anders, maar het was dezelfde aansluiting, die loopt eigenlijk helemaal kronkelend door richting het Noordoosten. Het sloot dus min of meer aan op de Noordendijk.

Mijn beleving zal geweest zijn van een langdurige winter. Dus ja, het zal ongetwijfeld de sneeuw zijn geweest dan bepaalde tochten in de weg stond.

Spyfromthesky

Jorn · 29 december 2020 op 10:47

EC ensemble lijkt vanmorgen toch wat minder goed (voor de winterliefhebbers) ten opzichte van eerdere Runs.

  Kirsten_dl · 29 december 2020 op 12:09

  Ja precies, afkoelende wereld.
  Politiek is bagger in België maar met jullie clownsduo Rutte en de Jonghe is het niet veel beter gesteld, twee marionetten van de grote sponsoren.
  België is één grote stad, nauwelijks open vlaktes en verschrikkelijk veel lintbebouwing waardoor de hitte langer blijft hangen en uiteraard staan hun waarneming sensoren zodanig opgesteld dat het werkelijk niet opvalt dat men mensen erin luist.

   hjs · 29 december 2020 op 12:54

   Tuurlijk alle meetpunten zijn express volgebouwd of op warme plekkengezet, sneeuw wordt kunstmatig boven heel europa verwijderd, oppervlaktewater kunstmatig verwarmt om bevriezing te vermijden. Etc 😉

    Hajo · 29 december 2020 op 13:04

    Je zou eens kunnen beginnen je te informeren HJS!! Kweenie hoor. Je krijgt de indruk dat je meer uren hier reageert (of verzint wat je nu weer eens gaat zeggen – wat dat betreft val je binnen de definitie van een trol) dan dat je actief op de materie studeert. Begin eens hier mbt de meetstations: http://www.surfacestations.org/. Verder is er helemaal niemand en in elk geval ik niet die niet erkent dat we op de top van een opwarmingsgolf zitten die rond 1975 is begonnen. En ja je bent absoluut wel een datamanipulatie-ontkenner. Het is gewoon alleen als je een keiharde klimaatfascist bent (en helaas zijn daar vele van tegenwoordig) dat je staande kunt houden met de LAARS VAN DE OVERWINNAARS OP HET GEZICHT VAN DE SCEPTICI dat er geen datamanipulatie is mbt de statistische verwerking van de metingen van grondstations. Dan ben je echt een joekel van een ONTKENNER als je dat durft te zeggen. Eerst moffelde Michael Mann de complete Middeleeuwse Warme Periode en de Kleine IJstijd weg. Dat werd ontmaskerd. Maar de opwarmingsgolf van de jaren 30 en 40 is nog steeds uitgegumd. In fascistoïde tijden kom je daarmee weg…. kun je zelfs en succesvol “duurzaam” bedrijf runnen of gerenomeerd professor zijn en meeliften op de golven van de corruptie. Sommigen weten donders goed dat ze corrupt zijn. Anderen stellen geen vragen en kiezen voor de kansen die een hype biedt. Covid maakt pijnlijk duidelijk dat we ons geld ingezet hebben op de verkeerde crisis de afgelopen 30 jaar.

    “If you want a vision of the future, imagine a boot stamping on a human face – forever” George Orwell

     wim · 30 december 2020 op 11:45

     Wat een prietpraat, ieder klein kind kent het hitte eiland effect en daar wordt wel degelijk rekening mee gehouden. In België hebben we zo een mooi projectje waarbij je een aantal meetstations online kan volgen en gemakkelijk vergelijken, tijdens de hittegolf van vorige zomer kon je dan perfect zien hoe het ’s nachts in het stadscentrum soms 10° warmer bleef dan op het platteland 5 km verder: https://vlinder.ugent.be/dashboard/index.html
     Ik hoor klimaat “sceptici” al 15 jaar verkondigen dat de wereld over een paar jaar gaat afkoelen.

    Eddy Breed · 29 december 2020 op 17:43

    Niet op reageren joh, is een complotgekkie

   Kees · 29 december 2020 op 16:22

   Beste Kirsten, ik citeer jouw bericht aan mij “Blijven hopen @Kees want hoop doet namelijk leven.
   Ik verspil er geen energie noch moeite aan om het allemaal weer effe op te gaan zoeken.
   U bent een volwassen man die aardig met internet weet om te gaan, bedien uzelf en zoek het zelf eventjes op.” uit het topic https://wintersportweerman.nl/geniet-van-deze-onvergetelijke-kerstdagen-en-bid-voor-vrede-118089/

   Mijn geringe dank voor jouw antwoord! Natuurlijk had ik liever gezien dat je met feitelijke onderbouwing zou komen aanzetten voor jouw insinuaties in de richting van Wolfie, maar helaas is dat te veel gevraagd. Hopen is niet nodig… Conclusies wel, een wel ingelezen en integer persoon als u bent zelfs in staat om het internet te bevuilen met ‘niet onderbouwde’ insinuaties, dat stelt mij teleur! -> Mijn zoektocht heeft namelijk geen enkel bewijs van ‘schelden’ namens Wolfie vinden.

    Kirsten_dl (Puurs.be) · 30 december 2020 op 00:17

    Beter je best doen misschien een optie?
    Ik verspil er echt geen tijd noch energie aan om de discussie weer op te gaan zoeken maar ze staat ergens op wswm.nl
    Is trouwens verleden tijd, het verleden moet je laten rusten en vooruit kijken.
    Zand erover en hop naar de volgende discussie. 😉

Hajo · 29 december 2020 op 13:09

Net heerlijke toerskitocht gemaakt naar de Reiterkogel. Geoefend met de drone ook. Ga zo nog eens omhoog met ski’s en paraglider op de rug. Te mooi weer. Te mooie condities. En dan is het geweldig om te zien dat je lezers je vanochtend alweer hebben beloond voor je werk. Vijf donaties alweer! Ik denk ook echt dat ik een leuke compilatie neerzet zo in een artikel als hierboven. Laten we weer als leidraad nemen dat het leuk moet zijn om te lezen bij de koffie ’s ochtends. Spoedig neem ik mijn eerste video op waarin ik wat uitwijf over zaken maar die zet ik dus ergens anders neer. Elke donateur krijgt nog een eigen bedankje!

Flex · 29 december 2020 op 14:47

@Trol
Tot voor kort was het aantal hittegolven in de eerste helft van de vorige eeuw inderdaad ongeveer even groot als in de tweede helft.
Maar twee jaar geleden heeft het KNMI de temperatuurreeks van De Bilt ingrijpend aangepast, waardoor de warmste dagen van voor 1950 maar liefst tot twee graden koeler werden gemaakt, en het aantal hittegolven in die periode terugliep van –> 23 naar 7.
Dat noemt het KNMI een noodzakelijke “homogenisatie”.
Opeens leek er over de vorige eeuw een enorme stijging te zitten in het aantal hittegolven, en kon dit opgevoerd worden als onderbouwing dat ook Nederland zwaar getroffen zal worden door klimaatverandering.

De groep experts heeft vervolgens een zeer grondig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de noodzaak en uitvoering van deze homogenisatie, en daarbij overtuigend aangetoond dat er geen goede onderbouwing gegeven wordt voor een zo drastische aanpassing.

Geen correctie of weerlegging

Het KNMI weigert op ELK onderzoek in te gaan en houdt vol dat de homogenisatie terecht was.
En dus zullen we weer in de media te horen krijgen dat door de klimaatverandering de hittegolven sterk zullen toenemen, en dat het allemaal nog veel erger wordt als we niet snel stoppen met CO2 uitstoten, van het gas af gaan, het land vol windmolens zetten etcetera, etcetera.

Maar de aarde warmt toch op?
Jazeker, daar is iedereen het over eens. De hele wereld heeft een paar bar koude eeuwen gekend, zoals in geen 10.000 jaar meer was voorgekomen. Maar sinds 1900 is de aarde gelukkig weer aan het opwarmen. Wereldwijd met iets minder dan een graad, in Nederland wat meer. We hebben dus hopelijk nog even voor de onvermijdelijke volgende ijstijd toeslaat.

Maar daar hebben de hittegolven niets mee te maken: die komen voort uit weersystemen. Het is nu zo warm omdat er heel hete lucht uit zuid Spanje in een soort corridor tussen een hoge- en een lagedrukgebied naar Nederland wordt geleid. Dat kan best een aantal jaren achter elkaar gebeuren. Net zoals het in de noordelijke staten in de VS de laatste jaren elke winter juist ongekend koud is door een koppig hogedrukgebied dat daar tegenwoordig elke winter blijft hangen. Weersystemen veranderen nu eenmaal voortdurend, wat lokaal tot ingrijpende veranderingen kan leiden, zowel afkoelend als opwarmend.

Het al dan niet toenemen van het aantal hittegolven in Nederland in de afgelopen eeuw zegt dus niets over de recente opwarming van de aarde, ook al is die opwarming wel een feit.
En ook niets over hoeveel hittegolven er in de toekomst in Nederland zullen zijn. En het zegt al helemaal niets over de eventuele gevolgen van onze CO2 uitstoot, en de noodzaak van een zeer ingrijpend klimaatbeleid.

Wat deed het KNMI eigenlijk fout?
Er is volgens vele erkende rapporten heel wat mis met de homogenisatie van drie jaar geleden, en we hopen dat het KNMI hierover tóch in discussie zal willen gaan.

Maar de kern van het bezwaar is dat het KNMI in 2016 teruggekomen is op de manier waarop het in 1951 het in gebruik nemen van een nieuwe meethut heeft verwerkt in de temperatuurreeks van De Bilt.
Blijkbaar heeft men in de ogen van de huidige KNMI wetenschappers toen grote blunders begaan, want de aanpassingen zijn enorm!
Het KNMI wordt geacht de temperatuur vast te leggen met een nauwkeurigheid van 0,1 graad, dus is een bijstelling van maar liefst 2 graden wel een enorme klap in het gezicht van de toenmalige wetenschappers.

Bedenk wel dat de homogenisatie pas 70 jaar na dato plaatsvond, over een periode van tussen 120 en 70 jaar geleden.
Het is een raadsel waarom de al zo lang officieel vaststaande temperatuurreeks nu opeens zo drastisch overhoop gegooid moest worden.
Men komt aan die buitensporige 2 graden correctie door de homogenisatie vooral te baseren op één vergelijkingsstation, Eelde, dat dichter bij zee en veel noordelijker ligt dan De Bilt.
En dat meetwaardes kent die sterk van de andere meetstations afwijken.
Als je de bestaande temperatuurreeks van De Bilt met andere stations dan Eelde vergelijkt, met name die meer naar het zuiden en oosten liggen (waar de lucht meestal vandaan komt bij hittegolven) blijkt er zo goed als geen correctie nodig te zijn.
De ingrijpende homogenisatie die tot het verdwijnen van de vroege hittegolven heeft geleid was dus overbodig en onjuist.

Het KNMI zou er goed aan doen om dat toe te geven, en de oude vertrouwde De Bilt temperatuurreeks van voor 2016 in ere te herstellen, tot – zo nodig! – een correct uitgevoerde homogenisatie heeft plaats gevonden. En in ieder geval dienen de hittegolven in De Bilt niet meer gebruikt te worden in de klimaatdiscussie.

Het KNMI kan dus anno 2020 beweren dat er ‘vroeger’ veel minder hittegolven waren als NU ,en juist die enorme geschiedvervalsing zou zelf elke trol wakker moeten schudden.

  Claus · 30 december 2020 op 11:28

  Heldee verhaal! Thx voor uitleg en delen!

Gesloten voor reacties.