Het is smullen met de tweets van The Siberian Times. De tranen schieten bijna in je ogen van zoveel schoonheid. Aanleiding om erover te schrijven is het feit dat er een leuke video is van kinderen die spelen op het schoolplein bij -50ºC. Het is voor ons aanleiding om de hele maand november eens terug te filmen in Siberië en dan nog even naar Lapland te kijken.

Grappige commentaren onder die video. Zelfs de Canadezen zijn onder de indruk.

Een Spanjaard met gewone winterbanden (of zelfs all season?) dwars door Siberië op weg naar Vladiwostok? En dan onderweg op 2G gecontroleerd worden. Grapje. Nee hij bleef steken en werd gered. Wie ook werd gered was ….

Weer eens wat anders dan een lawine. Ho hebben ze die kerel ooit weer gevonden? Door de beelden te bekijken nadat men wat gerommel en gestommel had gehoord. Het zou maar gebeuren met het magazijn van Sinterklaas in Spanje. Gekheid. Snel terug naar Siberië en de kou.

Ai…. hoe mooi.

En in het noorden dus ook poolnacht.

En met al dat ijs en de moderne warme tijd vind je nog wel eens wat.

Schitterende foto’s. Dat komt dan toch op je bucket list?

Gruwelijk mooi. Als ik ooit nog eens een nieuw logo doe voor WSWM dan met sneeuwluipaard erop.

Dat weet ik alleen van Noorwegen in de winter. Hoe mooi het licht de hele dag is. Je waant je in een film.

Dan die schooiers weer die het tot poster child van de klimaatwereld hebben geschopt. Het is het enige dier op aarde dat als het een mens ziet zonder meer aanvalt en je direct opslokt met kleren en al. Het Roodkapje scenario zeg maar.

Noorderlicht ook. Toe maar. Dat wordt lastig foto’s kiezen voor de nieuwe VVV-folder.

Witte Beluga walvissen erbij. Dat is toch bijna natuurporno zo.

En om nog eens te beklemtonen dat ik wetenschapper ben en geen leugenaar … een twet van begin november toen het recordwarm was nog in Siberië en de planten in de war.

Afsluitend Lapland momenteel. Uit die hoek moet de sneeuw komen met de maandwisseling. We gaan het zien. We zijn al goed begonnen vanochtend met een eerste mooie dikke nachtvorst.

Hierboven laagste temperaturen op 2m en aan de grond. Wil je snel meer kans op sneeuw en kou? Overweeg dan een donatie.

PS Bij vriend Stefano vond ik het Siberië nieuwtje… maar ook dat het op de zuidpool nu “flink warm” is geworden met -23,8ºC. Da’s toch nog 4 graden kouder dan het warmterecord voor eind november van 1990. Smelten dat die ijskappen dan doen! [/sarc off]. Op Concordia is het ’s nachts nog steeds idioot koud. Met -52,1ºC moeten we terug gaan tot 2014 toen we voor het laatst zo laat een nacht onder de -50ºC hadden.

Categorieën: Crazy shit

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

3 reacties

Jelle · 22 november 2021 op 16:14

Lapland al goed koud. Kan veel leuks beloven voor deze winter.

Hajo · 22 november 2021 op 19:07

Hajo · 22 november 2021 op 19:26

Gesloten voor reacties.