Het is smullen met de tweets van The Siberian Times. De tranen schieten bijna in je ogen van zoveel schoonheid. Aanleiding om erover te schrijven is het feit dat er een leuke video is van kinderen die spelen op het schoolplein bij -50ºC. Het is voor ons aanleiding om de hele maand november eens terug te filmen in Siberië en dan nog even naar Lapland te kijken.

Grappige commentaren onder die video. Zelfs de Canadezen zijn onder de indruk.

Een Spanjaard met gewone winterbanden (of zelfs all season?) dwars door Siberië op weg naar Vladiwostok? En dan onderweg op 2G gecontroleerd worden. Grapje. Nee hij bleef steken en werd gered. Wie ook werd gered was ….

Weer eens wat anders dan een lawine. Ho hebben ze die kerel ooit weer gevonden? Door de beelden te bekijken nadat men wat gerommel en gestommel had gehoord. Het zou maar gebeuren met het magazijn van Sinterklaas in Spanje. Gekheid. Snel terug naar Siberië en de kou.

Ai…. hoe mooi.

En in het noorden dus ook poolnacht.

En met al dat ijs en de moderne warme tijd vind je nog wel eens wat.

Schitterende foto’s. Dat komt dan toch op je bucket list?

Gruwelijk mooi. Als ik ooit nog eens een nieuw logo doe voor WSWM dan met sneeuwluipaard erop.

Dat weet ik alleen van Noorwegen in de winter. Hoe mooi het licht de hele dag is. Je waant je in een film.

Dan die schooiers weer die het tot poster child van de klimaatwereld hebben geschopt. Het is het enige dier op aarde dat als het een mens ziet zonder meer aanvalt en je direct opslokt met kleren en al. Het Roodkapje scenario zeg maar.

Noorderlicht ook. Toe maar. Dat wordt lastig foto’s kiezen voor de nieuwe VVV-folder.

Witte Beluga walvissen erbij. Dat is toch bijna natuurporno zo.

En om nog eens te beklemtonen dat ik wetenschapper ben en geen leugenaar … een twet van begin november toen het recordwarm was nog in Siberië en de planten in de war.

Afsluitend Lapland momenteel. Uit die hoek moet de sneeuw komen met de maandwisseling. We gaan het zien. We zijn al goed begonnen vanochtend met een eerste mooie dikke nachtvorst.

Hierboven laagste temperaturen op 2m en aan de grond. Wil je snel meer kans op sneeuw en kou? Overweeg dan een donatie.

PS Bij vriend Stefano vond ik het Siberië nieuwtje… maar ook dat het op de zuidpool nu “flink warm” is geworden met -23,8ºC. Da’s toch nog 4 graden kouder dan het warmterecord voor eind november van 1990. Smelten dat die ijskappen dan doen! [/sarc off]. Op Concordia is het ’s nachts nog steeds idioot koud. Met -52,1ºC moeten we terug gaan tot 2014 toen we voor het laatst zo laat een nacht onder de -50ºC hadden.

Categorieën: Crazy shit

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Jelle · 22 november 2021 op 16:14

Lapland al goed koud. Kan veel leuks beloven voor deze winter.

Hajo · 22 november 2021 op 19:07

Hajo · 22 november 2021 op 19:26

Gesloten voor reacties.