Review Thomas – Silvretta Montafon – 17 & 18 december 2013:  

Gepland stond met vrienden een dagje Winterberg. Echter, 200 km rijden voor een 1 lift (Poppenberg), dat is zelfs voor een wintersportliefhebber te karig. “Wat nou als we naar de Alpen gaan?” vroeg 1 van mijn vrienden. Nou… waarom ook niet, als we de mogelijkheid hebben?

Nadat de weersverwachtingen al tijden niet bijster positief waren voor de Alpen, te benoemen te hoge temperaturen en een gebrek aan sneeuwval, de keuze gemaakt voor Silvretta Montafon. Gezien het slechts 2 dagen betrof en het liefst ook nog een beetje low-budget moest zijn, was het Montafon de ideale keus. Met slechts 800km vanaf Twente, een voorseizoenskipas voor slechts 20 euro per dag (!!!) en een prima betaalbaar verblijf in Schruns, voldeed de bestemming zeer goed aan onze eisen. 

Weer/temperatuur:

  • Dinsdag: Beetje sluierbewolking, veel zonuren, en 10 graden op 2000 meter. In het dal beduidend kouder. 3 graden op 700 meter.
  • Woensdag: Startend met meer sluierbewolking (geheel gedekte hemel), 4 graden op 2000 meter, 4 graden op 700 meter.

Sneeuwomstandigheden
Ondanks dat de sneewgrens op zuidhellingen al richting de 2100 meter gaat, was het in het gebied zelf zeer goed te doen. Wel komen op sommige pistes wat stukjes gras en wat stenen er door, maar dit was alleszins nog prima te doen.

Afdalen vanaf 2000 meter naar het dal: beginnend met heerlijk compacte sneeuw, overgaand in papsneeuw op 1200 meter, te eindigen met harde sneeuw tot 700 meter.

Boven op de berg naar schatting een goede 70cm, dal: 30cm. Duidelijk is wel dat het gebied nog maar weinig schade kan lijden, dan zullen pistes echt gesloten moeten gaan worden [Varnia heeft het omgekeerde bewezen; Hajo]. 

Wachttijden
Welke wachtijden? Op zoek naar een betaalbaar prive skigebied? De week voor de kerst naar Silvretta Montafon! Soms het “alleen op de wereld” gevoel. Heerlijk! 

Positief:

+ Zeer rustig

+ Zeer divers, afwisselend gebied. Hoog Alpin tot bospaden.

+ Rood is echt rood, zwart echt zwart. Blauw = rood. (zie negatieve punten)

+ Liften. Prachtige oude installaties afgewisseld met moderne stoeltjesliften. Geen “skifabriek” als bijvoorbeeld Hoch Zillertal

+ Prijzen (skipas is echt een lachertje). Goedkoopste van geheel Oostenrijk onder gebieden met meer dan 50KM?

+ Weer

 Minder:

– Liften draaien in spaarstand (traag)

– Gebied absoluut ongeschikt voor de echte beginneling. (Blauw simpelweg te steil).

– Nog enkele gesloten liften 

PanoramaSilvrettaNova

Korte omschrijving
Met 4 vrienden naar Silvretta Montafon getogen: 2 ervaren snowboarders, ik als ervaren skiër en 1 vriend zonder enige ski-ervaring. Hem heb ik de 2 dagen les gegeven. We kwamen om 6.30 uur aan na een snelle rit door de nacht. Mooi nog even wat tijd om te relaxen en om als eerste de dag naar boven te gaan. Onze eerste lift was de Versettla Bahn in Gaschurn (zie panorama). Boven wacht een prachtige mooie rode terug tot aan het middenstation. (afbeelding bovenaan).

Afbeelding 2

Verder de dag goed vermaakt rondom de Nova Stoba, het meest Zuidelijk punt van het gebied. 

Afbeelding 3

Later op de middag zijn we vervolgens naar het Hochjoch gebied geskied. Dit gebied is sinds 2 winters verbonden met het Silvretta Nova deel, door een extreem lange en steile gondelbaan, de Grasjochbahn.

AFbeelding 4 

Zicht vanaf het hoogste punt van het gehele Silvretta Montafon gebied, boven op de Hochalpinabahn. Dag 2 ook weer divers door het gebied heen geskied. Naarmate het mooie weer wederom de overhand nam (vanaf 14.00 uur), geen tijd meer voor foto’s genomen en genoten van elke minuut. 

 
Conclusie
Gebied totaal ongeschikt voor de absolute beginner. Geen aanwezigheid van brede, gloeiende, vlakke blauwe pistes. Tevens alle beginnersliftjes in voorseizoen gesloten [tja, neem dan ook geen absolute beginner mee op een short-ski; Hajo ;-)]. Voor de gevorderde skiër een prachtig uitdagend gebied. Mogelijkheid tot grote hoogteverschillen en het maken van tochten. Het weer was absoluut geweldig en favoriete pistes zijn in dit gebied snel gevonden. Twee fantastische dagen Silvretta Montafon!

Marco

Marco: Geboren 14 november 1976. Fanatiek skiër en natuurliefhebber. Vader van 3 kids en sinds 2011 verbonden aan WSWM. Hierbuiten is Marco werkzaam bij het ministerie van veiligheid en justitie.

12 reacties

Gesloten voor reacties.