Rara wat klopt er niet op bovenstaande foto? Wat was er zo bijzonder dat ik wel een foto moest maken om het vast te leggen en met jullie te delen? Na wekenlang mondkapjesgekloot (buff erg handig en afdoende om boze blikken van het personeel te vermijden) in de skilift in een “bruin” café op de Brennerpas langdurig geknuffel van barpersoneel met stamgasten bij het vertrek van de laatsten. Een verademing!

Wat hing ik in hemelsnaam op de Brennerpas doen? Niets dan mijn nieuwsgierigheid volgen. De snelweg natuurlijk al vaak genoeg genomen. Op weg naar Val Gardena of waar dan ook. Maar nu ik enkele weken in Steinach woonde en ik morgen hier weer vertrek …. wilde ik het toch even zien. En ik wilde weten of de espresso in Italië nog steeds 1 euro kost en lekkerder is dan onze van 2,50. Nou het werd 1,40 … Süd-Tirol is natuurlijk ook nog niet echt Italië. Maar die knuffel maakte alles goed.

Schitterend om met de auto dit “einde der wereld” tegemoet te rijden. Maar uiteindelijk is er dus een heel bijzonder gat daar in het immense massief dat te herkennen is aan graniet waar je ook kijkt. Man wat zouden de Romeinen trots zijn geweest alleen al voor dat lullige asfaltweggetje…. maar die snelweg…. dat is gewoon kunst. Mensen die dat lelijk vinden begrijpen niet dat beton ook natuur is en wij mensen een grappige diersoort. En hij blijft!

Ik was al even bang dat de snelweg gesloopt zou gaan worden, maar de tunnel in aanbouw is enkel voor treinverkeer. De lengte wordt 64km natuurlijk in 2 richtingen. Inclusief een flinke tunnel onder een stuk van Innsbruck. Dus er blijven nog steeds truckers over de Brenner gaan, maar de trein zal veel gaan overnemen. En in Innsbruck wonen wordt er nog aantrekkelijker door …. want je zit voortaan zo in Milaan of Rome.

En uiteindelijk had ik na mijn espresso nog exact een half uur tijd voor het immense outlet shopping center. Belastingvrij of niet. Het was er goedkoop. Twee paar schoenen gescoord, een stoere outdoor portemonnee en iets leuks voor mijn dochter. Geen benzine aan de Italiaanse kant want Oostenrijk is goedkoper! 1,15 voor een liter super. Dat tankt lekker vol en is goed voor de plantjes. Morgen gaat een derde tank leeg maar ik verklap nog niet waarheen. Terug naar Nederland ga ik dus niet.

Categorieën: Lekker verhaal

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.