Vanochtend toonde ik nog blij verrast een mooie plaat van Zell am See Kaprun (zie meteo) wit tot beneden. Weliswaar met dooitemperaturen gevallen. Teun Jansen tipte me dat het toch net niet was gelukt. En inderdaad zien we op bovenstaande plaat van het begin van de avond de sneeuwgrens net boven de dorpen. Eric melde uit Brixen – 50 meter hoger – wel sneeuw in het dal. Onderaan nog wat relevante reacties. Ik stel vanavond vast dat de weermodellen vanaf vrijdag 28 februari alweer uiteen gaan lopen. Zo heeft het Europese model de dump rond de maandwisseling aan de zuidkant er nog op staan en heeft het Amerikaanse model dan helemaal geen neerslag meer.

lescontamines2202

Op dit moment sneeuwt het weer in het westelijk Alpengebied. Hierboven Les Contamines in de Haute Savoie op 990m. Die sneeuw trekt vannacht naar het oosten maar lost geleidelijk op. Het komt nauwelijks verder dan de Arlberg.

IMG_20140222_144806

Vanochtend is de sneeuw wel ver naar het oosten doorgedrongen. Terwijl het westelijk Alpengebied op dat moment juist weer mooi zonnig was. Daar was de waarschuwing voor gladheid – die zonder nuance in De Telegraaf verscheen – uiteindelijk dus niet nodig. In Oostenrijk wel in elk geval voor de vertrekkers. Lees deze reactie… 

Danny 22 februari 2014 om 20:37
Weer thuis 🙁 ! Ik wil weer terug haha! Met sneeuwkettingen Königsleiten uitgereden. Rond de 800m sneeuwkettingen eraf gehaald. En echt 50 meter boven het dal van het Zillertal ging de sneeuw over in regen terwijl de temperatuur nog lang op -1 bleef steken. Zo’n groot contrast binnen een paar minuten rijden, echt bizar! Degene die nog gaan, onwijs veel plezier en geniet ervan! Voor je het weet zit je weer thuis….

Leuk om dat zo te horen. Wie moest omhoog de sneeuwkettingen opleggen? Nu ja we doen geen uitgebreide prognose vanavond maar de aankomende dagen worden inderdaad zo mooi als we hier steeds al hebben gemeld. Redelijk zeker is ook de sneeuw die dinsdagavond in het westelijk Alpengebied arriveert en tot donderdagavond de Alpen bewolkt houdt met een millimeter of 10 neerslag. Sneeuwgrens? 800 tot 1200m. Vrijdag laat het Europese model weer een zuidkantdump opbouwen. Het Amerikaanse model laat de neerslag richting Corsica verdwijnen en zet de Alpen in het weekeinde alweer in de zon. Snel door naar de plaatjes ge-upload met de Sneeuwhoogte App van Bizztravel.

flaine2202

Flaine! En hierrr zie je de maker van de kiek…

izaakisola2000

Isola 2000 vandaag. Plaatje van Izaak. 

izaakisola2000b

En nog eentje uit Isola. 

veysonnaz2202

Veysonnaz door Twan C. Alles open zie je op het bord.

veysonnaz2202b

Nog eentje. 

veysonnaz2202c

En nog eentje.

veysonnaz2202d

En met deze kiek laat Twan C. zien dat het ook hier in Wallis niet ver van het Val d’Anniviers is gaan sneeuwen vanavond.

zellamziller2202

En deze is vanuit de Zillertal Arena (zie meteo) uitkijkend over Zell am Ziller en het Zillertal. Hoe noemen we dit ook weer? Inderdaad: een opfrisser! 

Qlubtempo- 22 februari 2014 om 19:04 
Vanmiddag aangekomen in het hochpustertal….de zuidkant! Jeeeezus wat ligt hier een berg sneeuw, niet normaal…en druk was t de laatste 2 dagen ook onderweg. Al ben je dat na aankomst meteen weer vergeten.

Kijk dat is mooi! De zuidkant blijft yummie. Hochpustertal is een geheimtip. Ik neem aan dat hij aan de Oostenrijkse kant zit in Sillian? Of aan de Zuid-Tiroolse kant? Beide hebben dezelfde naam.

Jeroen91 22 februari 2014 om 19:17 
Terug vanuit een Grossarl (Oostenrijk 860m). Ben daar een week geweest en ik kan alleen maar zeggen dat ik heerlijke condities heb gehad. Naast veel sneeuw ook zon gehad ronduit genieten. Alle negatievelingen over Oostenrijk ten spijt het is er fantastisch.

Kijk dat beeld zien we steeds weer. Hoe bijzonder. Voor eens en altijd weten we nu dat kunstsneeuw en moderne pistetechnieken de condities in de Alpen áltijd goed houden.

Danny 22 februari 2014 om 20:37
Weer thuis 🙁 ! Ik wil weer terug haha! Met sneeuwkettingen Königsleiten uitgereden. Rond de 800m sneeuwkettingen eraf gehaald. En echt 50 meter boven het dal van het Zillertal ging de sneeuw over in regen terwijl de temperatuur nog lang op -1 bleef steken. Zo’n groot contrast binnen een paar minuten rijden, echt bizar! Degene die nog gaan, onwijs veel plezier en geniet ervan! Voor je het weet zit je weer thuis….

En wij rijden morgen naar Gerlos. Goed getimed om het zonder kettingen te doen. Leuk klusje hoor. Daar niet van. Als je het vaker doet lukt het in een minuut of 5. Wie is vandaag daar omhoog gereden.

PS De slalom was echt waanzinnig schitterend om te kijken. Gezien?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Gesloten voor reacties.