schroeken0703

Hierboven wat in Oostenrijk de meeste sneeuw vandaag voorstelt: 15cm op Schröcken aan de Arlberg. Op de 1591m hoge Tara in Servië in het gelijknamige nationaal park is 30cm gevallen. Uit Bosnië, Montenegro en Servië komen nog veel meer mooie plaatjes binnen….

Wat is daar in die uithoek van Europa aan de hand?

Webp.net-gifmaker (15)

De storm in de Lage Landen heeft de stroming wellicht genoeg energie mee gegeven om over de Alpen naar het volgende gebergte te springen haha. De 500hPa kaart laat zien dat er op ongeveer 5500m hoogte een slurf van -26ºC uitsteekt in een 10 graden warmer gebied. Aan de grond is het temperatuurverschil (teruggerekend naar zeehoogte) veel minder extreem. En dus krijg je onder de koude slurf sterke stijging en neerslag. Is de grond hoog genoeg zoals in de bergketens van het gebied dan blijft de neerslag als sneeuw liggen. Dat is vanochtend al vanaf 1000m.

graphe3_1000___12.358490566_46.6801619433_

 

Afsluitend een ensemble voor de zuidkant ter hoogte van Val Gardena. Een langdurig warme fase staat voor de deur. De hoofdrun gaat aan het einde voor regen. De controlerun en enkele ensembleleden houden van sneeuw. We gaan het zien!

PS Kijk ook even naar de collectie sneeuwplaatjes van vanochtend…


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

2 reacties

Gesloten voor reacties.