schroeken0703

Hierboven wat in Oostenrijk de meeste sneeuw vandaag voorstelt: 15cm op Schröcken aan de Arlberg. Op de 1591m hoge Tara in Servië in het gelijknamige nationaal park is 30cm gevallen. Uit Bosnië, Montenegro en Servië komen nog veel meer mooie plaatjes binnen….

Wat is daar in die uithoek van Europa aan de hand?

Webp.net-gifmaker (15)

De storm in de Lage Landen heeft de stroming wellicht genoeg energie mee gegeven om over de Alpen naar het volgende gebergte te springen haha. De 500hPa kaart laat zien dat er op ongeveer 5500m hoogte een slurf van -26ºC uitsteekt in een 10 graden warmer gebied. Aan de grond is het temperatuurverschil (teruggerekend naar zeehoogte) veel minder extreem. En dus krijg je onder de koude slurf sterke stijging en neerslag. Is de grond hoog genoeg zoals in de bergketens van het gebied dan blijft de neerslag als sneeuw liggen. Dat is vanochtend al vanaf 1000m.

graphe3_1000___12.358490566_46.6801619433_

 

Afsluitend een ensemble voor de zuidkant ter hoogte van Val Gardena. Een langdurig warme fase staat voor de deur. De hoofdrun gaat aan het einde voor regen. De controlerun en enkele ensembleleden houden van sneeuw. We gaan het zien!

PS Kijk ook even naar de collectie sneeuwplaatjes van vanochtend…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Gesloten voor reacties.