Om te beginnen ben ik trots te melden dat onze Ab – vroeger een van de meest fanatieke en inhoudelijk waardevolle reageerders hier en tegenwoordig zelfbenoemd landschapsfotograaf met voorliefde voor de zonsondergang met dagelijks meer dan 100 likes op Facebook – ons toestemming heeft gegeven dagelijks een foto van hem te plaatsen. Deze is van gisteravond van het strand van ’s Gravenzande. Wat symboliseert deze foto? Het mooie rustige herfstweer dat we nu kennen en waar je bijna verslaafd aan zou raken. Behalve dan als je zoals in delen van Beieren de hele dag in de mist zit zoals in deze video wordt getoond.

pluim1909

 

De pluim laat er geen misverstand over bestaan: de droogte kan aanhouden tot in oktober. Hoe extreem dat is lees je hier in een overzichtelijk artikel op weer.nl. Je leest daar ook dat historisch statistisch gezien de kans groot is dat de tweede helft van september ook erg droog is als de eerste helft erg droog verloopt. En de vraag wordt nu toch wel: wat als oktober zo doorgaat? Krijgen we dan de droogste herfst ooit na alle opportunistische wilde verhalen over klimaatverandering en extreme neerslag in augustus. Frans gaf hierrr aan dat ik hier zelf al op 29 augustus over begon te “bazelen”. Zie hierrr hoe de Deutsche Wetterdienst aan het draaien is op het gebied van haar klimaatvoorspellingen van de zomer. Eerst was het verhaal warm en droog en toen werd het extreem nat…. en dan is het nu niet leuk dat het nu weer zo fraai is natuurlijk.

vorstNY1907

Als de vorige winter een maatstaf is dan zitten we momenteel met structureel kouder weer in Amerika en warmer weer in Europa. Zie hier hoe upstate New York twee weken eerder dan normaal de eerste nachtvorst krijgt vannacht. Een ding is zeker: als de vulkaan op IJsland alsnog gigantisch uitbarst dan krijgen we een trendbreuk – zie artikel – en zitten we in Europa ook met een ijzige winter. Ik zet mijn kaarten op 2015-2016 voor de eerstvolgende echt bare winter in Europa.

vorstscandi2309 

Scandinavië is er komende week wel als de kippen bij om een eerste serie dagen met nachtvorst te verwerken. Hebben ze daar ook boerenkool?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Gesloten voor reacties.