Om te beginnen ben ik trots te melden dat onze Ab – vroeger een van de meest fanatieke en inhoudelijk waardevolle reageerders hier en tegenwoordig zelfbenoemd landschapsfotograaf met voorliefde voor de zonsondergang met dagelijks meer dan 100 likes op Facebook – ons toestemming heeft gegeven dagelijks een foto van hem te plaatsen. Deze is van gisteravond van het strand van ’s Gravenzande. Wat symboliseert deze foto? Het mooie rustige herfstweer dat we nu kennen en waar je bijna verslaafd aan zou raken. Behalve dan als je zoals in delen van Beieren de hele dag in de mist zit zoals in deze video wordt getoond.

pluim1909

 

De pluim laat er geen misverstand over bestaan: de droogte kan aanhouden tot in oktober. Hoe extreem dat is lees je hier in een overzichtelijk artikel op weer.nl. Je leest daar ook dat historisch statistisch gezien de kans groot is dat de tweede helft van september ook erg droog is als de eerste helft erg droog verloopt. En de vraag wordt nu toch wel: wat als oktober zo doorgaat? Krijgen we dan de droogste herfst ooit na alle opportunistische wilde verhalen over klimaatverandering en extreme neerslag in augustus. Frans gaf hierrr aan dat ik hier zelf al op 29 augustus over begon te “bazelen”. Zie hierrr hoe de Deutsche Wetterdienst aan het draaien is op het gebied van haar klimaatvoorspellingen van de zomer. Eerst was het verhaal warm en droog en toen werd het extreem nat…. en dan is het nu niet leuk dat het nu weer zo fraai is natuurlijk.

vorstNY1907

Als de vorige winter een maatstaf is dan zitten we momenteel met structureel kouder weer in Amerika en warmer weer in Europa. Zie hier hoe upstate New York twee weken eerder dan normaal de eerste nachtvorst krijgt vannacht. Een ding is zeker: als de vulkaan op IJsland alsnog gigantisch uitbarst dan krijgen we een trendbreuk – zie artikel – en zitten we in Europa ook met een ijzige winter. Ik zet mijn kaarten op 2015-2016 voor de eerstvolgende echt bare winter in Europa.

vorstscandi2309 

Scandinavië is er komende week wel als de kippen bij om een eerste serie dagen met nachtvorst te verwerken. Hebben ze daar ook boerenkool?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

3 reacties

Gesloten voor reacties.