De meteorologische zomer loopt op zijn einde. Een sterk wisselende was het. Juni en juli hadden het van een vastgeroest weerpatroon, met de Lage Landen aan de oostkant van een hoogtetrog, en hoge druk boven het midden van de Atlantische Oceaan en Scandinavië. Regelmatig kroop er vanuit het noordwesten een bel koude lucht tussen beide hogen in naar het zuidoosten, het Europese vasteland op. En geloof me, die koudebellen maakten de voorspellingen er niet makkelijk op. Ze tolden over Zuid- en Midden-Europa en deden de pluviometers overlopen door de combinatie met warme lucht op grondniveau. Ex-orkaan Bertha maakte augustus een stuk wisselvalliger, maar door Cristobal lijkt dit oude weerpatroon zich enigzins terug te herstellen.

gfs-0-78

OK, geen paniek, komende week wordt gewoon prima nazomerweer bij ons. De vragen zijn: wat gaat die de koudebel doen die de komende dagen over de alpen richting de Balkan zakt? Verdwijnt die? Komt die eind volgende week terug over ons? Voor diegenen die komende week naar Italië gaan: maandag wordt niet goed, maar daarna lijkt de neerslag zich te concentreren op de Adriatische Zee en verder oostwaarts richting Balkan.

gfs-0-102

En een tweede vraag: komen er een nieuwe koudebellen tussengeglipt wanneer de hogedruk van volgende week eind volgende week afgelost wordt door een nieuw exemplaar van over New Foundland?

gfs-0-252

De uitwerking daarvan zou wel eens uitermate koel voor de rest van de maand kunnen uitpakken.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

2 reacties

Gesloten voor reacties.