Het is me de maand augustus wel geweest! Hierrr nog eens een overzicht van de best spectaculaire kouderecords in heel Europa. Vanochtend kan ik melden dat de kansen op aanhoudend fraai septemberweer voor de Lage Landen drastisch zijn gestegen: zowel het Amerikaanse als het Europese weermodel voorspellen nu steeds weer herstellende hoge druk van 1020hPa of meer.  Voor we daarnaar kijken eerst even aandacht voor de sneeuw vanochtend in de Alpen. De sneeuwgrens is tot onder 2000m gezakt en dat levert mooie plaatjes op!

davos0109

Bovenaan zie je Königsleiten in de Zillertal Arena. Punt is rond 2000 meter kijkend naar de good old Panorama Alm. Hierbioven wat mij betreft het mooiste sneeuwplaatje van vaochtend. Het is Davos op 2500m. Ook Ischgl is mooi wit geworden boven de Idalp trouwens! 

gerlitzen0109

Dit is de Gerlitzen Alpe in Kärnten op 1911m. 

arosa0109

 

En dit is Arosa in Oost-Zwitserland. 

pluim0109

 

En hier is onze pluim. Ik zeg onze want welke laaglander gaat er nu in dit jaargetijde nog naar de Alpen. Oeps foutje… het wandelseizoen loopt nog tot eind oktober. Ik gun ze nog veel mooie dagen. Maar nog gelukkiger zijn we met een mooie droge prognose voor onze kikkerlandjes zelf. En die hebben we vanochtend. De dreigende pieken in het ensemble blijven, maar de hoofdrun is droog en het Amerikaanse model bevestigt het beeld.    

1609druk

 

Beide modellen houden de luchtdruk hoog tot aan het gaatje en bij het Amerikaanse is dat zelfs tot en met 16 september! Ideaal voor wat laatste schilderklussen buiten. Het Amerikaanse weermodel eindigt zoals op de kaart hierboven. Met zelfs temperaturen ruim boven 20°C. En de wisselvalligheid van de Alpen tot in Sicilië en nu zelfs Tunesië aan toe blijven. Ook Duitsland pikt regelmatig wat “terugkeer uit het oosten” regen mee. Maar wij kustbewoners houden het misschien wel helemaal droog! Duim je mee?


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

22 reacties

Gesloten voor reacties.