Vandaag een kijkje over de grens. Het is nooit moeilijk om er een mooi bericht van te maken. Dagelijks valt veel inspiratie te halen uit de reacties. De crowdsourcing werkt geweldig. Ga zo door met z’n allen! Gisteren werden we getipt over de opening van het skiseizoen op het Australische continent. Vooral in Nieuw-Zeeland al mooie condities. Onder meer Cardrona en Mt. Hutt melden een sneeuwhoogte van 70 cm en zullen de komende weken openen.

[dc_slider slider=”17693″ captions=”true”]

Coronet Peak heeft echter de primeur. Gisteren geopend, met een mooi vloertje van zo’n 40 cm.

Slechter is het gesteld met de condities in Australië. Hoge temperaturen en overvloedige regen hebben veel pistes in die groene of bruine nachtmerrie doen veranderen. Enkele gebieden hebben de opening moeten uitstellen. Gelukkig vriest het weer en kunnen de kanonnen hun werk doen. In Mt Buller gaat het los! Lees hier meer over de feestelijkheden rondom de start van het seizoen.

Meteoalarm.eu kleurt vandaag oranje voor Zuidwest-Frankrijk (aan de voet van de Pyreneeën) en Zuid-Duitsland, rood voor delen van Tsjechië. Twee aparte kernen van een langgerekt lagedrukgebied zorgen voor opnieuw enorm veel regen in de Pyreneeën en de noordzijde van de Alpen. Oostenrijk en (west) Zwitserland verwachten zo’n 40 mm uit de zware buien, die vergezeld zullen gaan van hagel en onweer. In Zuid-Duitsland kan de 50 mm overschreden worden. En Tsjechië? Vooral de Bohemen krijgen het zeer zwaar te verduren. Er wordt gewaarschuwd voor lokaal mogelijk 45 mm in 6 uur, en  misschien wel 60 mm in 24 uur. Nieuwe overstromingen zullen volgen. Maar ook in Zuidwest-Frankrijk staan de hemelsluizen vol open. Biarritz meldde vanmorgen 69 mm over de afgelopen 24 uur, Sabres zelfs 89 mm. Het gebied met die zeer zware neerslag trekt heel langzaam zuidoostwaarts, zonder noemenswaardige afname van intensiteit. Ook daar kans op overstromingen. Volg het allemaal op de Europese buienradar. We maken het rondje Europa compleet met Finland.. gevaar voor bosbranden.

Dan nog even een kort update op het vorige, mooie weerbericht van Ronaldo. Er valt op zich weinig aan toe te voegen, dus we kijken alleen even hoe de belangrijkste twee modellen zich ontwikkelen. De laatst beschikbare pluimen zijn vergelijkbaar.  Hier die van het Europese model. Woensdag wordt waarschijnlijk een mooie dag, maar of we het helemaal droog houden is nog niet zeker. Daarna neemt de onzekerheid snel toe. Ik hou het op licht wisselvallig en gematigde temperaturen. Als het aan de hoofdrun ligt wordt precies het volgend weekend mooi, met vooral op zondag tijdelijk een stevige zuidoostelijke stroming. Duimen maar! Het lukt me niet de pluim van Amerikaanse model mooi in het bericht te zetten, maar die ziet er iets beter uit. En toch zeker de hoofdrun! Die houdt het mooie weer vanaf woensdag vast tot en met zondag.  Maar zoals gisteren al besproken: met dank aan Andrea enorm veel onzekerheid!

Tot slot de Leglerhütte, gistermiddag. De twee meter waartoe het sneeuwdek vorige week zondag nog aangroeide, ligt er nog steeds.  Wel is het terras sneeuwvrij gemaakt, ziet er gezellig uit zo!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

55 reacties

Gesloten voor reacties.