IMG-20170203-WA0007

Allemaal nog even 4 dagen naar de sportschool dames en heren! Autoruiten krabben wordt de nationale sport de komende week dus de armspieren moeten nog even getraind worden. We trappen af met het Canadese weermodel GEM. Die is het “lekkerst” vanavond. Vanaf donderdag dikke vorst. Streng in het oosten, iets minder in het westen van het land. Dat kan veranderen op het moment dat het IJsselmeer dicht vriest. Komt dat dan zo ver?

tmp2_17020900_17020300

GEM zegt van wel. Deze kaarten zijn steen koud. Natuurkundig en meteorologisch heeft GEM natuurlijk gelijk. Maar zoals zo vaak is het wel een uitbijter in meteoland. Afgelopen zomer berekende het nog 42° C voor Nederland. Tja. Maar koud gaat het worden en het begint allemaal op woensdag.

pslv_17020800_17020312

Op dinsdag is Beer Boris, afgelopen dinsdag heb ik hem die naam gegeven, volgroeid. Een mooie 1050 hectopascal boven Scandinavië. De kern ligt boven Rusland maar Boris zorgt voor een strak oostelijk stromingspatroon. Daardoor wordt koude lucht op transport gezet richting west Europa. Het staat al dagen op de kaarten, we schrijven er al dagen over en zelfs de landelijke media heeft het nu opgepakt.

pslv_17020912_17020312pijl bl

Kijk eens wat een heerlijk Scandihoog. Dit is wat we willen zien. Aanstaande woensdag duiken we de winter in die minimaal 5 dagen gaat duren. Wellicht een beetje teleurstellend, 5 dagen, maar dat is wel de veilige termijn die we nu kunnen aangeven en garanderen. Straffe uitspraak, weet ik, maar ik geloof er echt in.

op 138

Woensdagmiddag komt de vorst er in….

sneeuw op ..

….dat gaat gepaard met regen overgaand in sneeuw…..

niet dus

… en zondag middag verlaat de vorst, zoals het er nu uitziet, ons land weer. Dan gooi ik de knuppel in het hoenderhok – ik denk een  tijdelijk afscheid – want daarna is er veel spreiding in de pluim.

graphe6_1000___6.03773584906_52.995951417_ pff

Het ensemble gemiddelde blijft in deze periode van woensdag tot zondag onder nul. Alleen het weer houdt zich niet aan gemiddelden maar dat is niet nieuw. Er zijn wat leden die hetzelfde berekenen als GEM, de controle run zit hoog in het ensemble, en de operationele run loopt een beetje mee met het gemiddelde. Is dat dan het einde van de winter, is dat onze horror?

moet nog

Niet helemaal want de hogedruk blijft in de buurt en als we naar de pluim kijken dan keert de vorst weer terug als we de controlerun mogen geloven. Het lagedrukgebied dat de eerste dooi aanval gaat organiseren trekt weg richting het oosten achtervolgt door nieuwe hogedruk. Is dat onze redding of is dat toch het Europese model?

UPDATE IVM DROOMRUN ECMWF:

Script winterthriller bereikt climax en de horror lekker in de prullenbak

tmin_17021012_17020312

Het is onmogelijk om niets over de berekeningen van het Europese model te schrijven. Die is koud tot het gaatje. Boris heerst, en hoe. De komende week is zoals we weten koud, het Europese model is kouder dan het Amerikaanse model. Vanmorgen schrok ik me even de tandjes. Aan het einde van de Europse run ineens verzachting. Dat hadden we niet eerder gezien. De GFS van vanmiddag en vanovond ineens ook zachter op termijn. ECMWF dus niet. GEM ook niet.

output_y68Rdr

Kijk maar eens het verschil tussen de GFS en EC volgende week zondag. Ver weg, weten we, maar wel serieus betrouwbaar. Juist op die datum lopen de leden van GFS uiteen en doet het Europese model de Houdini. Dat komt door de lagedruk boven de oceaan die bij het Europese model minder intensief is. Hierdoor wordt het Scandihoog minder tegengewerkt.. Het blijft veel beter in stand en zal gewoon boven Scandinavië blijven liggen. Zelfs een uitloper richting de oceaan is mogelijk. Aanhoudende vorst is het gevolg, die langer dan 5 dagen kan aanhouden.

output_qo4BYl

Deze animatie begint op woensdag en loopt tot zondag. Alle dagen gewoon ijsdagen met zeer scherpe vorst op donderdag en vrijdag. In de nacht meest matige vorst en overdag gewoon lichte vorst.

tau 0302

En wat dacht je van de dauwpunten. IJsaangroei als een dolle op deze manier.

output_TRoWse

En tot aan het gaatje blijft de hogedruk in stand. Aan het einde lijkt het een beetje weg te zakken maar een kniesoor die daarover zeurt. De schaatsen uit het vet en lekker toeren komende week.

Fijn weekend.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

178 reacties

Gesloten voor reacties.