Stel je houdt van karten in een hal, of van kitesurfen …. of van paardrijden …. of paragliden aan de kust …. dan maakt het allemaal niet uit met de Hollandse winter. Maar heb je je hart verpand aan sneeuw en ijs dan is het of je leeft met een ontrouwe partner. Want we kunnen de winter in de eerste week van februari nu gevoeglijk op ons buik schrijven. Wat zijn de alternatieven? Door de bloedkoude nachten in de Alpen zijn de meren in het Engadin bevroren met zwart ijs. Zeer zeldzaam daar. Zie wetteronline.de.

https://youtube.com/shorts/wM3fvjpfgCo?si=-Qx_3QKoaYH_fFbj

In het Engadin heb je ook een heel bijzondere “Eisweg” door het bos. Dus die pak je dan ook ff mee als je gaat. Nog een video…

https://www.youtube.com/watch?v=tW9xEpeCCkg

Dat is mijn pleidooi: maak er wat bijzonders van en als je financieel krap zit doe dat dan vooral thuis. Toch eens gaan paardrijden misschien dan? Zit je financieel ruimer dan moet je deze dagen in de Alpen zijn. Schitterende condities…. ik ga zo maar eens een rondje snowboarden denk ik.

En ja de Weissensee… ik ga hem niet schaatsen… daar ben ik net niet fit genoeg voor nu… maar ik wil er graag heen om wat tandemvluchten te maken… dat zou een leuke traditie kunnen zijn voor de Hollandse weken daar. Eens zien of ik het nog red helemaal naar het verre Kärnten te rijden. Door de sneeuwval is het ff behelpen nu daar: maar 3,5km ijsroute is open. Maar met 20cm ijsdikte zijn ze hard aan het werk voor het twee weken durende event dat morgen begint.

En nu dan het bittere nieuws: de tendenzen naar een koud begin van februari zijn weer voorbij. Ik zie dat echt somber in. Half februari zou er wel weer wat kunnen. Maar een 1963 winter wordt het zeker niet meer. Kijk maar naar beide pluimen/ensembles.

Kijk dat was een mooi jaar: 2012. Op zo iets had ik voor jullie gehoopt. Maar dat lijkt het hem niet te gaan worden. Iemand vroeg nog naar de NAO. Maar dat is allemaal zinloos want hangt allemaal aan dezelfde weermodellen. En als alle ensembles en hoofdruns nu keer op keer de fun bederven… dan komt die fun niet (verzin dus andere fun).

Volgens het weermodel zijn delen van Nederland vanochtend nog wit…. en dan op 6 februari enkel nog de bergen tot diep in Oost-Europa… alleen Oostelijk van Polen nog winter. In Oekraïne bijvoorbeeld. En in Scandinavië blijft het ook dik vriezen. Ook de moeite waard eens heen te vliegen. De Fjorden zeg maak. Top skiën daar.

Waar de diepvries echt aan staat deze dagen is Amerika. Gelukkig geen steuntje in de rug voor de nu demente gladjakker en beroepscrimineel Joe Biden (al 50 jaar crimineel in de politiek) met zijn (door zijn handlers doorgedrukte) oorlogen en corrupte klimaatplannen.

En geheel in overeenstemming met de streep door onze rekening een extra koudegolf in New York rond de maandwisseling. In Chicago kwakkelt het dan en New York krijgt een sneeuwstorm. Tja.

PS Kleine gezellige schouderklopje donaties welkom hier.

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Marco · 21 januari 2024 op 18:58

Ensemble Weissensee ziet er ook niet heel rooskleurig uit toch Hajo?

  Hajo · 21 januari 2024 op 19:07

  Tja… overdag wel dooi maar ’s nachts dikke vorst en overdag nog wel lage dauwpunten. Loopt wel los denk ik. Zie net dat het maar 2 uur rijden is dus ik ga wel ff langs als het woensdag en donderdag te hard waait aan de noordkant.

   Marco · 21 januari 2024 op 21:28

   Strenge vorst zie ik nergens terug helaas. Maar leuk dat je gaat man. Ik ga zaterdag die kant op. Weekje werken daar

    Hajo · 21 januari 2024 op 21:30

    Ik zoek nog kandidaten voor tandemvluchten daar. Beetje aanzwengelen. Heb je zin?

     Marco · 22 januari 2024 op 10:06

     Het past me zelf die week niet helaas. Zal eens even om me heen horen of er belangstelling is. Leuk

     Hajo · 22 januari 2024 op 10:10

     Graag. Geef maar namen door. Landen op het ijs. Zie: https://youtu.be/zzx_YzMMWmQ

Mick · 23 januari 2024 op 09:56

Ik maak me een beetje zorgen om het weer op de weissensee 🙁 De voorspelling is volgens mij de slechtste in jaren.

  Hajo · 23 januari 2024 op 11:00

  Ja overdag wel warm! Maar:

  Rechtzeitig vor dem ersten Volkslauf über 200km am morgigen Dienstag, dem 23.01.2024 wurde die 12,5 km lange Runde fertig.
  Die Außenrunde beträgt ca. 4,5 km, der Spazierweg ca. 5 km und es sind Hockeyplätze und Eisstockbahnen vorhanden.
  Die Eislaufbahnen sind jederzeit für alle Eissportler befahrbar – an den Renntagen bitte um besondere Vorsicht und Rücksicht auf die Teilnehmer!

  Denk dat de nachten koud genoeg zijn en de dauwpunten ook wel ok overdag. Beetje water op het ijs zal er wel zijn hier en daar.

Gesloten voor reacties.