_85830483_lastsnow

Laten we samen eens een paar Schotse plaatsnamen uit ons hoofd leren: Meall a’Bhuiridh en Sgurr na Lapaich. De eerste plek ligt in het skigebied Glencoe en daar is het kleine plekje sneeuw dat je op de foto ziet tot vandaag blijven liggen. Dat is nog nooit gebeurd sinds het skigebied opende in 1956. Lokale krasse knarren van in de negentig zeggen dat zij het in hun hele leven nog niet hebben gezien. Wat goed kan kloppen want qua zonneactiviteit zijn we terug in 1806. Winter 2013-2014 was extreem sneeuwrijk in Schotland, maar toen was alles gesmolten op 28 september.

_85848557_debristwo

Even verderop in die tweede moeilijke plaatsnaam is net een plak sneeuw gevonden door een bergwandelaar. Het is lawinesneeuw. In dit artikel staat dat de lawine in juni moet zijn geweest. Waarom het niet vanuit het winterseizoen kan zijn overgebleven wordt mij niet duidelijk. Maar wel is het zo dat het op 1 juni nog flink sneeuwde in Schotland! Wij schreven erover of kijk hierrr maar!

Categorieën: Weerrecords

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.