Vorig jaar was het een 1 aprilgrap toen een skigebied in de Pyreneeën aankondigde dat een gletsjer van het begin van de 20e eeuw nu weer terug aan het groeien was. Geen grap was het dat datzelfde skigebied wel nog genoeg sneeuw had om begin juni een weekeinde de liften te heropenen. Nu komt uit Schotland het nieuws dat daar serieuze gletsjervorming op gang is gekomen. De foto hierboven is een ontdekking van een pensionade die de hooglanden doorkruiste langs de vele honderden sneeuwveldjes die van afgelopen winter zijn blijven liggen.

gletsjer-schotland2

Hier zie je de man en de gletsjer in wording. Zelfs de BBC schrijft erover! De gletsjer is nu 120 meter lang en bevat al névé (firn) wat in vaktaal de term is voor sneeuw overgaand in gletsjerijs. Lees hierrrr het hele avontuurlijke bericht.

httpv://www.youtube.com/watch?v=xoISDUAPNgc

Natuurlijk zijn we hier bezig met cherrypicking van berichten die ons winterliefhebbers doen smullen. We streven hier geen neutraliteit na. Er zijn voldoende aanwijzingen dat de tendens voor de komende decennia dalend is. Laat moeder natuur dat uitzoeken en laat ons ons vergapen aan wat wij leuk vinden. Hierboven zie je de actief geworden vulkaan op IJsland uitbarsten. Als dat doorzet dan kan het noordelijk halfrond extra kou verwachten komende winter. Ik druk me hiermee voorzichtig uit als je de boude beweringen in dit artikel leest. 

_h0_w295_m6_otrue_lfalse1408634733803_wps_11_ONCORD_N_H_AP_The_Old_Far

We nemen nog even mee dat twee illustere concurrerende boekjes uit Amerika beide inzetten op weer een ijzige winter in de Verenigde Staten. Zie de berichtgeving hierr en hierr.

 pluim2908

Helaas moet ik afsluitend melden dat de nieuwste hoofdrun van het Europese weermodel enkele stevige neerslagpieken uit de pluim van gisteren vandaag tot hoofdrun heeft gebombardeerd. Ik waarschuwde gisteren al. Maar: evengoed vervagen die pieken weer in de aankomende runs en maken we ons op voor de droogste herfst sinds mensenheugenis. Nee heel eerlijk: dat laatste denk ik niet!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

10 reacties

Gesloten voor reacties.