Vorig jaar was het een 1 aprilgrap toen een skigebied in de Pyreneeën aankondigde dat een gletsjer van het begin van de 20e eeuw nu weer terug aan het groeien was. Geen grap was het dat datzelfde skigebied wel nog genoeg sneeuw had om begin juni een weekeinde de liften te heropenen. Nu komt uit Schotland het nieuws dat daar serieuze gletsjervorming op gang is gekomen. De foto hierboven is een ontdekking van een pensionade die de hooglanden doorkruiste langs de vele honderden sneeuwveldjes die van afgelopen winter zijn blijven liggen.

gletsjer-schotland2

Hier zie je de man en de gletsjer in wording. Zelfs de BBC schrijft erover! De gletsjer is nu 120 meter lang en bevat al névé (firn) wat in vaktaal de term is voor sneeuw overgaand in gletsjerijs. Lees hierrrr het hele avontuurlijke bericht.

httpv://www.youtube.com/watch?v=xoISDUAPNgc

Natuurlijk zijn we hier bezig met cherrypicking van berichten die ons winterliefhebbers doen smullen. We streven hier geen neutraliteit na. Er zijn voldoende aanwijzingen dat de tendens voor de komende decennia dalend is. Laat moeder natuur dat uitzoeken en laat ons ons vergapen aan wat wij leuk vinden. Hierboven zie je de actief geworden vulkaan op IJsland uitbarsten. Als dat doorzet dan kan het noordelijk halfrond extra kou verwachten komende winter. Ik druk me hiermee voorzichtig uit als je de boude beweringen in dit artikel leest. 

_h0_w295_m6_otrue_lfalse1408634733803_wps_11_ONCORD_N_H_AP_The_Old_Far

We nemen nog even mee dat twee illustere concurrerende boekjes uit Amerika beide inzetten op weer een ijzige winter in de Verenigde Staten. Zie de berichtgeving hierr en hierr.

 pluim2908

Helaas moet ik afsluitend melden dat de nieuwste hoofdrun van het Europese weermodel enkele stevige neerslagpieken uit de pluim van gisteren vandaag tot hoofdrun heeft gebombardeerd. Ik waarschuwde gisteren al. Maar: evengoed vervagen die pieken weer in de aankomende runs en maken we ons op voor de droogste herfst sinds mensenheugenis. Nee heel eerlijk: dat laatste denk ik niet!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Gesloten voor reacties.