Electroverse.net maakt ons attent op de royale sneeuwsituatie in Schotland momenteel. In Glencoe is de laatste 3 weken 4 meter sneeuw neergedaald. Wel gaat dat altijd gepaard met harde wind en blijf je er altijd schoon geblazen hellingen zien.

Maar… zeg nu zelf…. dat geeft toch wel zin om die kant op te reizen. En uit die hoek ook minder Corona-paniek geloof ik dan uit de Alpenlanden.

We gaan nu over naar een langdurige droge situatie. Met de Lage Landen als spekkopers. Onlangs nog sprake van hoogwater. Nu grote droogte. Trek jij er maar een pijl op. En het KNMI maar bezweren dat ze weten of het klimaat nat of droog zal zijn in 2100.

Grappig is dat in de overgang naar de droogte Spanje nog even de winter binnen gaat. Waar het onlangs nog +29ºC was in Cordoba.

Aan de noordkant van de Alpen komt er nog wel wat sneeuw langs zeilen. Vooral wordt het opmerkelijk kouder. Een uitschieter naar -25ºC in het ensemble op 22 maart op 1200m? Dat is dus puur qua thermodynamica van de atmosfeer mogelijk. Mogelijk maar niet waarschijnlijk. Neem de rode lijn als meest waarschijnlijke. Ga je toch schitterende pistes krijgen. Hard in de ochtend en dan tikkie zacht in de middag. Met maar heel weinig mensen op de piste. Zalig!

En zo kan er dan volgende week wat sneeuw naar de Alpen waaien. Nederland zowat in het centrum van het hoog. En de Alpen 24 uur stuwing.

Even later zelfs een Arctische uitbraak naar de Balkan en Turkije. Nog wat sneeuw aan de noordkant! Nou de overgang naar een heel nieuw weertype is hier toch wel vroeg gemeld. En lijkt nu echt voor de deur te staan. Genieten allemaal!

Morgen passeert voorlopig het laatste front de Alpen. Flink afgezwakt. Maar een beetje sneeuw boven 1000m.

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

16 reacties

Gesloten voor reacties.