Pointe_des_Mossettes-2016_0406b

Pointe des Mossettes – Portes du Soleil

In de Franse bergen is het zeker nog niet gedaan. Een hele reeks skigebieden (zie onderaan complete lijst met sluitingsdata) is nog open. Sommigen zelfs tot begin mei. De Portes du Soleil in het noorden is deels nog open tot 24 april. Er zijn nog tal van events zoals komende zondag in Châtel live jazzmuziek op de pistes van Super-Châtel. Van 18 tot 23 april kun je je hier ook uitleven met mountainbiken in de sneeuw. Op zaterdag 23 april is er een muziekfestival op Linga met diverse bands. Bijzondere activiteiten zoals Fantasticable (een zeer lange zipline) zijn tot de slotdag gewoon open. Ook qua prijs is doorgaan tot het gaatje een goed idee: in het slotweekeinde 23 en 24 april kost een dagkaart in de Portes du Soleil € 20.

Pointe_des_Mossettes-2016_0406

Volledig panorama Portes du Soleil

Hierboven het hele panorama in dit uitgestrekte skigebied vanochtend.

CourchevelSaulire-2016_0406a

Courchevel – Saulire – Les 3 Vallées

Niet minder mooi is het in Courchevel in Les 3 Vallées. Wolken en zonlicht vormden gisteren een schitterend schouwspel. Dit deel van het immense skigebied sluit op 22 april.

CourchevelSaulire-2016_0406

Courchevel – Saulire – Les 3 Vallées

Hier uitgezoomd het hele panorama in Les 3 Vallées. Open tot 23 april.

In deze video zie je beelden van Val Thorens vanochtend. Het is hier nog open tot 8 mei. Van 30 april tot en met 7 mei is hier het beroemde Dutchweek event. Voor wie het event niet kent: het gaat natuurlijk om ski en après-ski!

ValdIsereBellevarde-2016_0406

Val d’Isère – Bellevarde

In Val d’Isère zien we dat er nog erg veel mensen op de latten staan in Espace Killy! Als je ergens tot ver in de lente kunt skiën dan hier: open tot en met 1 mei! De hoogte van het dorp en de pistes vormen een echte sneeuwgarantie. Op en rond de gletsjer geniet je zelfs in het voorjaar van verse poedersneeuw

LaPlagneGrandeRochette2016_0406

La Plagne – Grande Rochette

In Paradiski zien we dat er ook in La Plagne nog volop wordt genoten! Hier is alles nog open tot en met 23 april. Van 3 tot en met 15 april heb je hier het gratis Sublicimes event met allerlei activiteiten voor skiërs en niet-skiërs (zie video). Bergtoppen rond La Plagne worden op 6 april voorzien van wisselende en originele thema’s.

mega_2alpes_glacier

Gletsjer Les 2 Alpes vandaag

Ook Les 2 Alpes heeft een gletsjer. Die wordt op dit moment klaar gemaakt voor het zomerskiseizoen. Het winterskigebied is open tot en met 30 april. De sneeuwkwaliteit is erg goed momenteel.

vannachtb

Situatie vandaag

Snel een blik op de ontwikkelingen van het weer! Vandaag is het buiig wat we ook zien op de foto’s hierboven. Een zwak koufront ligt vanuit het westen tegen de Franse bergen. Door een zachte zuidoostelijke stroming zit de meeste neerslag aan de andere kant van de hoofdkam.

eerste

Eerste sneeuw komende vrijdag

Donderdag en vrijdag dringt de kou wat verder door en neemt de buiigheid toe. Er kan een paar centimeter sneeuw vallen in de skigebieden.

rart_16041118_16040700

Maandag 11 april weer wat sneeuw

Het weekeinde wordt schitterend! De luchtdruk stijgt en in een zwakke zuidelijke stroming loopt het kwik aardig op. Dat is dus echt lenteskiën: vooral ’s ochtends de piste op en ’s middags ook kijken naar andere activiteiten of gewoon relaxen. Maandag 11 april kan het dan echt even gaan sneeuwen. De stroming is uit het zuidwesten maar toch aardig koel. De sneeuwgrens ligt rond 1500m.

tweede

Sneeuw woensdag 13 en/of donderdag 14 april

Op dit moment zien we dan woensdag 13 een afkoeling waarbij de sneeuwgrens nog weer onder de 1500m zou kunnen dalen.

ens0704

Kijken we nog verder vooruit zien we op 20 april een spectaculaire situatie. Het is een uitschieter maar rond die datum zien we al in verschillende runs iets moois gebeuren. Dat is gewoon typisch voor die laatste weken van het seizoen. Van tijd tot tijd koelt het nog even af en zien we nog een centimeter of 10 of 20 centimeter sneeuw vallen. Vervolgens komt de zon en de warmte snel terug en is het weer typisch lenteskiën. Met het huidige sneeuwdek in de skigebieden die nu nog open zijn kun je gerust nog boeken. De condities zijn en blijven goed. Kijk nog naar een overzicht van alle sneeuwhoogtes in Franse skigebieden en wat er nu te boeken is.

Sluitingsdata skigebieden Franse bergen:

15 april
Val Cenis

16 april
Valmorel

17 april
Les Gets
Morzine
Puy Saint Vincent
Vars
Stations Du Mercantour (Isola 2000 & Auron)

22 april
Le Grand Bornand
Les Menuires

23 april
La Plagne
La Rosière

24 april
Châtel
Alpe d’Huez
Les Arcs
Megève
Méribel
Serre-Chevalier

25 april
Montgenèvre

30 april
Les 2 Alpes
La Clusaz

1 mei
Val d’Isère

8 mei
Tignes
Val Thorens

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Gesloten voor reacties.