wasscher1412

We hebben net al gezien in een bericht over de Wintersport Arena Sauerland dat de voorspelde droomdag is uitgekomen. Graag bij dat bericht alle reacties van wie de reis is aangetreden. Hierboven de webcam van mijn woonplaats waar het vannacht rond half vier even is gaan vriezen op meethoogte. Wat een schitterende dag ook hier tussen twee fronten in! En het is niet zo heel moeilijk je er een Siberische winter voor te stellen. Stel je bijvoorbeeld voor dat het spiegelblanke water een mooie dunne ijslaag is zoals…

Wat enkele dagen geleden in de Slowaakse Hoge Tatra is gefilmd! En nog een truc: ik ben de laatste tijd à la Wim Hof aan het experimenteren met de gezonde effecten van kou. Koud douchen bijvoorbeeld. Maar gisteravond ook weer met ontbloot bovenlijf 3 km gewandeld. En weet je hoe dat voelt? Als in Siberië met -40ºC met een dikke jas aan. Dus zo goedkoop is een enkeltje Siberië met “imagine airlines”: ga gewoon naar buiten gekleed alsof het hartje zomer was en je bent er al!

smalleband

Wat is er op de weerkaarten aan de hand momenteel? Wetteronline zit er als Duitse weersite bovenop. Zuid-Duitsland zit in de Föhn met zeer forse temperaturen. Noord-Duitsland zit net als De Lage Landen in de kou en op de grens sneeuwt het zelfs nog. Dat is niet in de Wintersport Arena Sauerland, maar zuidelijker bijvoorbeeld in de Taunus en de Westerwald. Ja Duitsland is een land waar je je bergtopografie steeds moet blijven opfrissen.

marokko1412

Hierboven zie je het front ook mooi op de kaart. Van precies dit front dachten we op 4 december nog dat het mogelijk een meter sneeuw naar de Alpen kon brengen. Op 28 november dachten we zelfs aan meters poeder en vooral in de Franse Alpen dan. Juist voor de Franse Alpen is de sneeuwverwachting momenteel juist uiterst karig waar we op verzoek van Kees speciaal aandacht aan geven vandaag. Zie op deze kaart ook weer de sneeuw in Marokko. Ik heb daar wishfull thinking nog wel eens van geroepen dat me dat letterlijk wat “vergezocht” leek, maar Fréderic corrigeerde me en gaf aan dat dat best zo zou kunnen uitkomen. Dito minder sneeuw in de Alpen natuurlijk. Maar daarvan: geen sneeuw dit weekeinde.

ifrane1412

Naar deze webcam in Ifrane op 1700m in de Midden-Atlas, de koudepool van Afrika, hebben we op 28 november ook gekeken. En vanochtend ligt er nog meer sneeuw dan toen. Hoe geweldig zou het zijn nu op een vliegtuig te stappen en naar Marrakech te vliegen en een paar dagen in de Hoge Atlas te bivakkeren. Jullie kennen mijn smoes. Nog 5 jaar blijven hangen.

europe1412

Heel interessante kaart deze vanochtend. Ook in Nederland was het aan zee het koudst vannacht. -2,1ºC in Voorschoten. Zie eens die -3,0ºC om 9 uur in Bretagne! Zie dan de +16,4ºC aan de Cote d’Azur. Moeten heerlijke thermische vliegdag zijn in Cap St. Martin bij Monaco. Zie dit filmpje van 12 december. Zelf heb ik er enkele dagen gevlogen…. voor ik mijn tweede samengestelde gezin belandde… nog 5 jaar geduld. 🙂 En zie eens Oost-Europa!

zo-eu1412

Ook lekker koud daar vanochtend! Maar nog lang geen Siberische toestanden à la eind januari begin februari 2012 en zie ook deze. Nee hier moeten we de Europese winter ook niet zoeken…

scandinavie1412

Alleen hier is het dus echt winter momenteel! Of we moeten Putins Rusland nog tot Europa willen rekenen. Wisten jullie trouwens dat Siberië in hoog tempo economisch en demografisch door China wordt overgenomen en dat de wereldkaart over 50 jaar misschien zo is dat Siberië bij China hoort en Rusland post-Putin een EU land zal zijn? Nu ja dit terzijde… tegen die tijd zitten we ook stevig in de Nieuwe Kleine IJstijd en zullen zenuwachtige wintersporttoestanden zoals vorige winter en deze winter de stoere verhalen aan onze kleinkinderen zijn…

sneeuw-no-perc1412

Nog eens inzoomen op Noorwegen! Moet je eens zien wat een sneeuw! Meer dan 3x meer dan normaal!

sneeuw-no-1412

Maar ik help je uit de brand hoor. In die gebieden waar 3x meer ligt dan normaal ligt nu….. tussen de 20 en 160cm sneeuw. Dus normaal is hier tussen de 5 en 40cm! Nee de Alpen zijn echt veel sneeuwrijker dan Noorwegen. Laat je niets wijsmaken. Maar Koning Thialf is wel meer de baas in Scandinavië. Hij woont er!

sneeuwhoogte1412

Zie dat er in Zwitserland momenteel in hele gebieden tussen de 120 en 200cm sneeuw ligt en rond Andermatt tussen de 2 en 3 meter. Maar ja, in de lagere gebieden gaat deze kaart er tot dinsdag nog droeviger uitzien dan hij het nu al doet en na een beetje sneeuw op dinsdag zal het met de regen op donderdag nog erger worden. Zaterdag moet de redding brengen. WIj hadden oorspronkelijk Kleinwalsertal geboekt van zaterdag tot zaterdag maar verschoven dat op verzoek van onze verhuurder van zondag naar zondag. Wordt dat ons grote geluk?
usacold

Voor we naar de Europese ensembles kijken eerst even deze kaart voor 28 december in de Verenigde Staten. Nachtvorst in Houston. Barre kou in Oost-Canada. Mmmmm we weten welke gevoelens wij daarbij hebben in deze tweede solar max positieve AMO winter.

ensfra1412

We zouden specifiek even naar de Franse Alpen kijken nadat Kees terecht klaagde dat we een beetje een Oostenrijk-focus aan het krijgen waren in de berichten. Tja ik ga voor het eerst met 5 gezinnen naar een skigebied Kleinwalsertal om precies te zijn en dan voel ik een zekere verantwoordelijkheid. Maar nu dus de schitterende Franse Alpen. Prikpunt Les Menuires . Wat zien we? Om te beginnen: de komende twee dagen kunnen ar vanuit het zuiden wat sneeuwbuitjes zijn waarbij de sneeuwgrens heel geleidelijk daalt naar 1000m misschien. Woensdag dan een groter front maar dat is al het warmtefront waarbij de sneeuwgrens snel stijgt naar minstens 1500m eerder 2000m. De piek van die 17e is in de Franse Alpen veel minder hoog dan in Oostenrijk op de 18e. In welke mate de noordelijke Franse Alpen goed mee gaan doen met de noordstuwing vanaf de nacht op zaterdag is de vraag. Het ziet er goed uit. Maar echt minder tot niets voor de zuidelijke Franse Alpen (ten zuiden van de Maurienne). Guido: mooier kan ik het niet maken…

ensklw1412

Kijken we naar het prikpunt Kleinwalsertal waar ik met meer dan gemiddelde interesse naar kijk, zien we… een veel dikkere neerslagpiek op helweek-woensdag-op-donderdag. Drama met een sneeuwgrens van 1800m volgens het Oostenrijkse weerbericht. En dan de redding-sneeuw in de nacht op zaterdag aanhoudend tot zondagavond nauwelijks groter dan in de Franse Alpen: de sneeuw lijkt echt noordkant breed te worden. Als het echt 36 uur sneeuwt kan er toch echt een makkelijk halve meter vallen in een Staulage / Schneeloch als Kleinwalsertal. Zullen we dit allemaal samen gewoon gaan afdwingen van Les Menuires tot Die Tauplitz ? Daarna hebben we tenminste een mooi begin van de kerstweek. Echt winters koud en in een droomlandschap. Dan gaan we de GFS00u hoofdrun even uitgummen voor de kerstdagen. Daar staat een drama-regenpiek ineens die geen enkele steun in het ensemble heeft (zie ook grafiek Franse Alpen). Maar de race voor een Witte Kerst in de lagere Alpendorpen (onder 1500m) is nog niet gelopen. Pas geleidelijk zullen we zien welke scenario’s op de weerkaarten gaan winnen!

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

86 reacties

Gesloten voor reacties.