We hebben weer wat sneeuw in Hinterglemm en de rest van voornamelijk het oosten van Oostenrijk! Geen dump maar weer een leuk laagje voor de foto’s en overal goed voor de pistes. De pistes zijn nog altijd uitstekend in bijna alle gebieden en ook in de dorpen lijkt er weinig sneeuw echt weg te smelten. De lage luchtvochtigheid voorkomt dit en daar zijn we blij mee.

Na de uitsneeuwende buitjes boven Oostenrijk komt de hoge druk met de lage luchtvochtigheid weer terug en kunnen alle wintersporters gaan genieten van de zonovergoten pistes. Met het brekende wolkendek wordt het vooral in Oostenrijk een droomdag!

Daarom eerst nog wat plaatjes, deze komt uit Vorarlberg, een van m’n favo webcams. Zo ook vandaag stelt ie niet teleur, hier heeft de hoge druk het al gewonnen.

Zell am See heeft het gered en is weer besuikerd, bovenin beslist een stuk meer al staat het gebied er niet bekend om dat het bakken met sneeuw vangt. Voor veel sneeuw kun je hier gelukkig wat hoger gaan naar de gletsjer van Kaprun met o.a. de nieuwe Maiskogel verbinding. Nu de Kitz nog dik in de bewolking dus geen plaatje van daar.

Dan naar de toppers in zo’n klassieke nordstau situatie; Filzmoos. Hmm de bomen nog zo goed als groen maar gelukkig wel een laag vers op het terras. Oorzaak: wind! Hogerop stond ten tijde van de sneeuwval een stevige wind waardoor veel bomen groen zijn gebleven. Dat is jammer voor de foto’s maar betekent wel dat er meer sneeuw op de pistes terecht is gekomen 😉

De volgende klassieker: Fieberbrunn, Hemelsbreed maar enkele kilometers verwijderd van de openingsplaat uit Hinterglemm maar op zeker meer sneeuwval. Dit dorp is ligt precies zo dat iedere wolk uit het noorden nog geen pukkel is tegengekomen waardoor het alle sneeuw heeft vast gehouden tot het Fieberbrunn tegen komt. Je moet eens op Google Maps kijken met de satelliet aan, zo zie je direct dat Fieberbrunn op de sneeuwsnelweg ligt. Maar kijk vooral de video even, schitterende sneeuwval.

Obertauern mag niet ontbreken natuurlijk en maakt z’n reputatie waar. Vergelijk gister met vandaag en tel de centimeters. Op basis van dat dak en het hekje op de voorgrond wil ik er wel 30cm van maken. Dat betekent toch dat hier heerlijk poeder gereden kan worden. Pas wel op, ondanks de geringe hoeveelheid kan de wind gevaarlijke situaties gecreëerd hebben. Blijf nadenken.

De absolute topper van vandaag lijkt iets boven Flachau: Zauchensee. Hier lijkt de wind zich ook koest gehouden te hebben zie de bomen op de achtergrond. Hier had ik graag willen zijn…

Nou nog eentje dan van Zauchensee. DUMP!

Ach en hoe is het dan in Frankrijk, Zwitserland en Italie? Net zoals hier in Portes du Soleil geniet iedereen van het laagstaande zonnetje en de aangename temperaturen. Weinig sneeuwsmelt.

Maar waar gaat het echt los? Ook komende dagen. Noorwegen. Ewald stuurde deze gister op naar ons nadat hij de weg naar huis was begonnen. Hij had een bijzondere week achter de rug daar.

Over naar het weer. En ja laat ik eens beginnen met een algemeen beeld. Normaal heb ik het niet zo op Bergfex 9-daagse maar nu maakt het het verhaal voor de komende dagen wel duidelijk. Zon zon en nog eens zon de komende dagen. Maar wat zien we daar, dinsdag 1 cm sneeuw!!! Lichtpuntje?

Het gaat over een klein beetje onstabiliteit op hoogte ten gevolge van een oud front wat volledig is samengeknepen door de hoge druk.

Heeft het nog iets van een kans om meer dan die ene centimeter te worden? Nou ik zeg van niet. De hoge druk is absoluut veel te machtig. Hierboven in het neerslagkaartje voor die dinsdag zie je dat die buitjes minimaal zijn en midden in de hoge druk liggen. Meer dan wat wolkenvelden verwacht ik dus niet.

En de Franse Alpen dan? Altijd zo dichtbij die roerige Atlantische oceaan. Nee ook hier slechts maximaal wat gepruttel van uitgeknepen fronten, die 10e verwacht ik dan ook bijzonder weinig van ondanks dat het ensemble er nog wel wat voor wil geven. Maar hey, het is nog altijd 5 dagen ver weg dus wie weet.

Want het is voor het eerst dat een lage druk gebied tenminste weer in de buurt van de Alpen wil komen met de kern over het kanaal. Alle andere lage druk gebieden koersten dwars over Scandinavië heen. We houden het in de gaten maar voor m’n gevoel is het tegen beter weten in. Zijn er dan echt geen lichtpuntjes?

Hier het ensemble voor de luchtdruk representatief voor de gehele Alpen. Ik heb een zwarte lijn getrokken bij 1015, vanaf deze luchtdruk en daaronder valt normaliter significante neerslag. Nu kan dat in de Alpen door de stuwing ook een hogere luchtdruk zijn maar voor nu houden we die 1015 aan. Ik denk dat het duidelijk is dat we het niet van lage druk gebieden moeten hebben die op de Alpen knallen, nee de luchtdruk blijft ongenadig hoog! Toegegeven dat het GFS ensemble van vanmorgen wel heel erbarmelijk is maar het maakt m’n punt duidelijk.

Waar liggen de kansen dan wel? Nouja kansen op extreme kou of neerslag zijn nog altijd klein maar kansen op een breuk van het huidige patroon zijn er zeker. Het Europese model doet daar vanochtend weer aan mee. Wat zien we gebeuren? De eindeloze stroom van de depressies uit het westen, ook wel de straalstroom, komt tot stilstand vlak voor Ierland en zo wordt de hoge druk boven Europa naar het noorden gepusht. Ik hoor iedereen direct denken: Scandihoog! Oostenwind! Kou! Schaatsen! Elfst…! Naja je begrijpt het wel. Nee nog niks van dit alles helaas, we hebben een flinke stap terug moeten doen wat betreft winter in Europa en dat zal nog even zo blijven. Waarom bespreek ik het dan toch?

Omdat ik hoop dat er zich wat hoge druk in het uiterste noorden kan vestigen waardoor depressies meer worden gedwongen een zuidelijkere koers aan te nemen dan dat nu het geval is. Zie hierboven hypothetisch die hoge druk ingetekend met ook de suggestieve depressiebanen. Want ik vermoed dat als die hoge druk van het EC er uberhaupt komt dat de straalstroom weer snel z’n vaart zal oppakken. Dan hoop ik dus dat er wat hoge druk in het noorden is achtergebleven die de straalstroom zuidelijker stuurt. Maar dit is absoluut het verste van het verste qua meteofictie. Het is een gevoel wat bij me speelt, want zolang de druk ten noorden van ons alleen maar laag is kan er weinig winters gebeuren. Mocht het niet helemaal duidelijk zijn, shoot in de reacties, vanmiddag ga ik alles beantwoorden.

Heeft dat Scandihoog waar je net aan dacht nog enige kans? De Europese hoofdrun doet dat wel vermoeden met een koude tong uit Rusland aan de wandel.

Zie het warme hoog naar het noorden schieten en de kou via de Baltische staten naderen. Voor de archieven is het leuk maar ik geef een standvastig hoog boven Scandinavië weinig kans. Ook omdat het GFS hier niks van wilt weten.

Slechts een enkel lid van het GFS wil meedoen met het EC. Deze is dan wel weer erg mooi 😉

Dit is dan weer het Europese model van gisteravond. Bijna hetzelfde als vanochtend. Ziet het EC iets dat het GFS niet ziet of onderschat het Europese model op middellange termijn de kracht van de straalstroom?

Conclusie: Er moet verandering komen want anders wordt het een karige januari. Momenteel is die kans het grootst bij hoge druk uitbreiding naar Scandinavië wat wellicht niet gelijk voor kou en sneeuw gaat zorgen maar tenminste een verandering van het huidige patroon. Duim dus even stevig mee voor het Europese model want dat hebben we nodig! Archiefbeeld is van precies een jaar geleden in Hopfgarten, in de categorie: weetjenog 🙂


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

94 reacties

Gesloten voor reacties.