LOSER ALTAUSSEE
Lees verder >

Een sneeuwgarantie van december tot en met het voorjaar?

DIE TAUPLITZ
Lees verder >

Wegdromen in het mooiste stukje Oostenrijk tijdens de zomermaanden.

loser Altaussee
Lees verder >

Een parel van een gebied op de grens van Oberösterreich en Steiermark wat zeer sneeuwzeker is ondanks de hoogte.

Val gardena
Lees verder >

Hou je van klimmen? Dan is Val Gardena jouw paradijs!

Schitterende sneeuwval in Oostenrijk maar kunnen we de weg naar sneeuw en kou vervolgen?

check ook eens

94 Reacties

 1. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Mooi en enthousiast bericht Jorne,zoals we van jouw gewend zijn!Ecmwf heeft idd een trendje te pakken met die hoge druk uitbreiding,hopelijk word het wat anders Word het wel een hele aparte (slechte)januari

 2. RichardB schreef:

  Mooi en duidelijk bericht Jorne leuk om in tijden weer zo een bericht te lezen.

 3. Maurice schreef:

  Lekker bericht Jorne! Hier komen we voor online!
  Ook al is winter nog ver te zoeken.

 4. Lars schreef:

  Heerlijk Jorne! thnx.

 5. Raymond schreef:

  Op een andere alpenweerman site worden de AO en NAO besproken waarbij tevens een zeer standvast polar vortex heerst waar zeer koude temperaturen gemeten wordt. Kijken jullie hier ook naar?

  • Jorne schreef:

   Ha Raymond, AO en NAO indices zijn prima instrumenten om een idee te krijgen van de huidige setting wat inderdaad een vastgeroest patroon is van continue depressies die ver weg gestuurd worden door de polar vortex. De AO en NAO zijn daarintegen rechtstreekse output van het gfs en hebben daarmee geen bijzondere voorspellende waarde dus het is niet dat die wat anders vertellen dan het gfs ensemble. Over de verdere invloed van de Polar vortex ben ik altijd een beetje voorzichtig, er is zeker een relatie met ons weer al is het geen 1op1 en zit er meestal een flinke vertaging op. Lastige materie!

   • Jorne schreef:

    Ik was er blind vanuit gegaan dat aloenweerman met de gfs lijntjes werkte maar ik zag dat ze die van ec hadden gepakt. Uiteindelijk dezelfde voorspellende waarde als de EC lange termijn modellen, nao en ao blijven een instrument om een indicatie te krijgen. Je kan er vaak een duidelijk overzicht mee krijgen

  • Erwin schreef:

   Goedemorgen Raymond,

   Als we het Europese ECWMF volgen dan blijft de NAO de komende tijd positief. Tot half januari zien we een daling maar daarna nog weer een licht opgaande trend. Eind januari gaan er vrijwel geen berekeningen voor een negatieve NAO. Uiteraard niet wat we willen zien…. Betekent uiteraard niet dat het dan geen winter kan worden maar hoopgevend is dit jammer genoeg niet…

   https://www.mupload.nl/img/d5womgdmimbto.png

   • Erwin schreef:

    Zie nu dat Jorne ook net voor mij heeft geantwoord. Had ik nog niet gezien toen ik mij reactie plaatste. De Nao en AO zijn idd zoals Jorne aangeeft rechtstreeks output van het GFS. Wel is het zo dat deze grafiek 45 dagen vooruit ‘kijkt’. Wat verder dan een ”standaard” gfs ensemble van 384u. Er zijn aanwijzingen van een correlatie tussen de NAO waarden en winterkansen. Ronaldo en Fre hebben hier in het verleden ook aandacht aan besteed. Als we kijken naar de output voor de komende 42 dagen (op donderdag 2-1 is deze grafiek door EC geinitieerd) dan hadden we uiteraard liever een negatieve NAO gezien maar ook dan betekent dit uiteraard niet dat het de komende 45 dagen geen winter kan worden. Wel vind ik het frappant de enkele koude lijntjes die we steeds in de meteofictie zien steeds verschuiven en elke keer door Knabbel en Babbel worden ‘weggesnoept’. Kijken we bijvoorbeed naar het ensemble dat ik vrijdagavond voor Winterberg plaatste dan is daar 36 uur later weinig van over… We blijven duimen want de komende 7 weken in januari en februari moet het toch wel een keer lukken toch…???

 6. Berend schreef:

  He he, we zijn er weer. Na al dat gekibbel over en weer een pracht van een bericht! Doe’s lief allemaal…

 7. Skiwi schreef:

  Ik had dit gisteren ook al eens gepost, maar het is toen wellicht ondergesneeuwd 😉 onder al het gekibbel, maar ik ben eens in de archieven gedoken op zoek naar kaarten van andere horrorwinters die ik mij nog kan herinneren.
  Met name in 2007 was de drukverdeling op het noordelijke halfrond behoorlijk gelijkaardig met dit jaar. Let vooral op het zeer krachtige en honkvaste hoog in het noorden van de Stille Oceaan: http://www.meteociel.fr/modeles/archives/archives.php?day=6&month=1&year=2007&hour=0&type=ncep&map=0&type=ncep&region=&mode=0

  Ook in 1989 een gelijkaardige constellatie en ook dat was een prutwinter: http://www.meteociel.fr/modeles/archives/archives.php?day=6&month=1&year=1989&hour=0&type=ncep&map=0&type=ncep&region=&mode=0

  Dat ziet er dus niet zo goed uit voor de rest van deze “winter”…

  • Raymond schreef:

   We gaan het zien Erwin!

  • Spyfromthesky schreef:

   Je voorbeelden van het verleden zijn een momentopname, maar ik ga ervan uit dat het patroon globaal hetzelfde geweest zou kunnen zijn. Er is toch wel nog helaas een groot verschil aanwezig.

   Er is geen winter in hele grote delen van Rusland, Polen, Duitsland en nog veel meer landen. En dit was vorig jaar ook al (heel) erg. Mogelijk dat dit 3 jaar geleden voor het eerst begonnen was.

   Ik heb dit nooit eerder zo erg gezien. Ik kan het ook niet verklaren. Ok, een groot gebrek aan sneeuw, maar dan ben je er nog niet helemaal.

   Landen die bekend staan als landklimaat, hebben nu gewoon herfst.

   Spyfromthesky

 8. Raymond schreef:

  @skiwi, idd we gaan het zien wat er nog komt. Wellicht dan een knetter koud voorjaar?!

 9. Michel schreef:

  @Jorne, mooi bericht, bedankt 🙂
  @Hajo, zie reactie onder bericht gisteren.

 10. Harm schreef:

  Voor winterliefhebbers in de LL is dit allemaal prut, maar voor wintersporters in de Alpen prima toch? Sneeuw ligt er wel en het blijft droog en overwegend zonnig. Weinig te klagen toch? Nee, geen spektakel zoals vorig jaar januari maar voor mensen op de latten prima omstandigheden. Dat dalafdalingen witte linten door een groen landschap kunnen zijn ga je ook niet dood van. Het maakt de beleving wellicht net iets anders maar je kunt skiën en daar kom je toch voor..

  Mijn trip naar de Dolomiten duurt nog 2 maanden dus maak me sowieso nog nergens zorgen over..

 11. Roland Bodegraven schreef:

  Alles was ik kan zeggen is top. Top bericht en top pistes.

 12. Joalie schreef:

  Goedemorgen allen en dank voor dit mooie en duidelijke bericht Jorne! Vraagje: zie je nog ergens lichtpuntjes voor het Sauerland? Want die pistes kunnen wel een opfrisser gebruiken, al is het maar met nachtvorst of lage dauwpunten, zodat de sneeuwkanonnen aan kunnen.

 13. nils schreef:

  Mooi en leuk bericht! Bedankt!

 14. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Nieuwste run van gfs6h is helaas weer slecht! Het zonale patroon blijft gehandhaafd boven Europa en dus geen kans op winterweer

 15. Erwin schreef:

  GFS oper 06 is ook zeer anti-winters. Depressiekernen op de oceaan en hoog op Europerse vasteland gaan een zeer hardnekkige ZW circulatie in onze omgeving in stand houden met tijdelijk zelfs 10-14 graden. In de loop van de tijd iets minder zacht maar nog steeds zacht. Geen spoor van winter te bekennen in deze gfs hoofdrun weer… Zal wel bovenin ensemble zitten vermoed ik maar wel frustrerend deze anti-winterse kaarten zo te zien….

 16. Jeroen schreef:

  We hebben dringend behoefte aan een storm die de kaarten opschut.

 17. Michael schreef:

  Thanks Jorne voor dit fijne stukje weerbericht. Ook al is dit natuurlijk niet de boodschap die we hier graag willen lezen maar ja dat is het weer hè!
  Verder ook alle reageerden bedankt voor de bijdrage.
  Zoals ik al eens eerder schreef: Fijn die diverse invalshoeken

  • Jannes schreef:

   Zes doden en dan slechts 8-12 jaar maximaal. Wat een vreselijke pijn voor alle nabestaanden naast het verlies wat ze al hebben 🙁

   • nils schreef:

    Wat een ellende!
    Maar Jannes… als je in Nederland iemand doodrijdt onder invloed van drugs of alcohol dan ga je niet eens per definitie de gevangenis in! Dat is helemaal ongelofelijk maar waar!

 18. Jannes schreef:

  Wat een nette bijdrage Jorne. De boodschap is dan wel niet zo leuk voor de Oostenrijkganger 🙁

 19. petervdl schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/01/1578226344.png[/img]
  Laatste GFS op wxcharts lijkt wat naar Frankrijk te sturen tegen het weekend. Toch die deuk in het hogedruk gebied waar Jorne het over had?

  • petervdl schreef:

   Ik vind die https://www.wxcharts.com/ een mooie site. Je krijgt daarbij een mooi beeld wat de verschillende modellen doen door de slider heen en weer te schuiven. Je kunt dat doen voor zo’n beetje alle beschikbare modellen.
   Het grappige is dat je hier goed kunt zien dat een minimale verandering in de koers van een depressie hele andere kaarten kan geven voor de komende dagen. Ineens is daar bijvoorbeeld dat frontje wat tegen de Franse alpen klapt. Het kan in de 12u run ook zo weer weg zijn :-).
   Vrijdag richting de alpen. We hebben nog niets geboekt en gokken op last minute afhankelijk van wat de modellen doen.
   Mooi bericht Jorne!

   • petervdl schreef:

    [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/01/1578228673.png[/img]
    ICON-EU toont dezelfde depressie 200 km lager. Alleen splitst de neerslag zich boven Frankrijk en een deel gaat boven de alpen langs en een deel eronder.
    Wie weet veroorzaakt die in dit geval nog een depressie in de Middellandse Zee. Een Retour d’ est voor de zuidkant.
    Er lijkt toch wat beweging in te komen. Of ben ik te optimistisch?

  • Jorne schreef:

   Is inderdaad die ietwat zuidelijkere depressie die ik besprak, ik verwacht er nog steeds niet veel van hoor. Maar mocht de depressie toch zuidelijker doorkomen dan dat de meeste modellen voorspellen zoals Peter zegt kan het nog wel eens wat roering brengen dus ik duim mee

 20. Raymond schreef:

  @Jorne, top thnx!

 21. Wessel schreef:

  Jorne bedankt voor je bericht, top! Mede door je reactie gister en bericht vandaag besloten morgen naar Fieberbrunn te rijden. Foto´s volgen! In München vanmorgen wat verdwaalde vlokken, maar het is tot nu toe niet de januari die ik me hier had voorgesteld.

 22. joke,riederalp schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/01/1578238383.jpeg[/img]
  Top skidag vandaag. Sneeuw smelt niet, hoogstens verdampt het een beetje…….

 23. Mark (Breda) schreef:

  Vandaag eerste kennismaking met Kleinwalsertal. Skigebiedjes van Riezlern en Oberstdorf verkend.

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/01/1578239750.jpeg[/img]

  Sneeuw prima. Niet veel maar hogere pistes nergens last van. De pistes tussen 1000 en 1200m zijn wat ijzig door de regen en smelt van afgelopen week. Dat kost even wat moeite op wat smallere plekken.

  En druk…het was echt enorm druk. Op sommige plekken 20 minuten staan wachten op een simpel liftje.
  De Duitsers gaan vanavond hopelijk allemaal naar huis. Dan is het morgen rustiger!

  Verder topbericht Jorne. Zoals we van je kennen!

 24. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Gfs12h werkt wederom niet mee met de hoge druk uitbreiding naar het noorden!bagger run dus weer

  • Martijn sonnenberg schreef:

   Toch komt er langzaam aan kentering in. Iedere run weer zijn er laagjes die niet rechtdoor richting Noorwegen gaan maar door het druk bastion heen breken. Hoop persoonlijk dat er niet een te drastische omslag komt, zit over 3 weken ginds en kaiserwetter met februari temperaturen is natuurlijk meer dan prima

  • Jorne schreef:

   Ik ben allang blij dat er een gfs run is die een keer het patroon van zonaal west-oost doorbreekt. Vanaf de 15e komt de meander erin in deze run en wordt er zelfs afgesloten met koude-uitbraak uit het oosten. Ik kan zonder nachtmerries gaan slapen

 25. Kustlander schreef:

  Getver, wat zijn we vandaag ongelofelijk te lievvvv voor elkaar, hou dat vast, en voor de mannen die normaal wel reageren maar nu ff niet omdat ze quasi boos zijn ( maar wel stiekem meegluren) stap weer lekker in je met je mening en stoor je niet aan een ander, leven en laten leven!!

 26. Raymond schreef:

  #iklullekkermee
  #doeslief tegen die Lullo;-)

 27. Kristof schreef:

  Wat een spanning in de kaarten hopelijk een verse laag sneeuw komende tijd .

 28. Spyfromthesky schreef:

  Ik zie op de kaarten voor de L.L. nergens een verandering tot en met 15 januari. In de huidige straalstroom is er geen enkele verandering nog te constateren.

  Zelfs de meest gunstigste P5 van de laatste GFS run, dat ideaal zou kunnen wezen, geeft nog geen kansen op winterweer. Qua winterweer, mensen die van ijs houden in de L.L. gaat het van kwaad tot erger van wat de kaarten ons voorschotelen. Ik wil iets anders voorgeschoteld krijgen. Een 5 sterren menu. 5 Sterren in de vriezer is al gauw – 18 graden.

  Spyfromthesky

  • Stefan Kaptein schreef:

   Ik wil je hoop niet de grond in trappen, maar zolang er in de klassieke bron gebieden geen winter dus sneeuw en ijs te bekennen is, zal de herfst in de lage landen vrolijk door gaan. Winter voor de lage landen moet uit richtingen tussen noord via oost tot hooguit zuid oost komen. Dus winter in Nederland, kan je rekenen?……….Reken er dan maar niet op (de rest van januari zoals de kaarten nu geschut worden). Trouwens vandaag vertrokken uit Brixen im Thale om 04:30 uur met sneeuw, en om 12:30 uur de sleutel in Avenhorn in het slot gestoken. Weer ouderwets met 180+ over de Duitse autobahn lekker door kunnen rijden. Geen file gehad, ja vanmiddag voor de wasstraat 😉

   • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

    Had het sneller verwacht van jouw Stefan!

   • Spyfrothesky schreef:

    Veel plezier. Na een ruime twee weken vakantie moet ik morgen weer gaan werken. Ik geniet dan maar extra van het buiten zijn met hardlopen. Mijn weer relaas is natuurlijk eentje met realisme, een woordspeling (daar houd ik enorm van) en een beetje zelfspot.

    Wie de windroos van december terugziet, die ziet nagenoeg alleen maar ZW wind. De windroos van januari ontwikkeld zich van ZW en Z. Dit zegt genoeg denk ik.

    Autowassen doe ik bijna altijd wel zelf. Ik houd wel van een beetje beweging. Gewoon een beetje afwas en lampenolie bij elkaar doen. Werkt prima. In lampenolie zit paraffine. Dat is waterafstotend en glimt lekker.

    Spyfromthesky

   • Raoul schreef:

    Toptijd!

 29. Jorne schreef:

  Nu wel het EC weer wat minder vwb de patroondoorbraak, het duimen duurt voort

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   Idd Jorne ik wilde het ook net zeggen.Ec is ook weer drama ,na een paar runs met positieve meteofictie!!Wat een drama winter gaat dit worden op deze manier

   • Skiwi schreef:

    Geduld, geduld, het koude weer komt nog wel…in het voorjaar, wanneer het niets meer opbrengt zoals gewoonlijk…

    Nee, voor de LL heb ik de handdoek al in de ring gegooid en ook voor de Alpen heb ik weinig hoop: af en toe zal er wel eens hier en daar wel eens een paar centimeter sneeuw vallen op hoogte en boven 1500 à 2000 meter zal er goed kunnen geskied worden dankzij de kunstsneeuw, maar de echte pret zal hoofdzakelijk van het zonnetje en de après-ski moeten komen.

    Winter 2006-2007 reloaded dus…

    • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

     In de Alpen is het geweldig Skiën op dit moment Skiwi,en eigenlijk al vanaf begin december.ll blijft een vervelend verhaal

   • Roland Bodegraven schreef:

    Oei oei, dat lijkt op klagen. Oppassen hoor. Dalijk is je comment weg. Zou mooi zijn, want consequent. Niet dat ik je niet snap hoor 🙂

 30. nils schreef:

  De hele wereld lijkt langer in één patroon te blijven hangen. Begin februari komt de grote omslag…

  • Skiwi schreef:

   Graag een weekje vroeger als ‘t kan, vanaf 1 februari zit ik in Val d’Isère en ‘t zou fijn mocht er de week ervoor een bakje sneeuw vallen en het tijdens mijn verlof weer grand beau is 😉

   • nils schreef:

    Dan regelen we dat toch gewoon 😉
    De basis in jouw gebied is geweldig. Een paar keer een decimeter sneeuw erbij en het is geweldig. Vorig jaar in Les arcs was de sneeuw bijna een maand oud (en onder de 2000 meter ijzig) en net voordat wij kwamen viel er 20 tot 30cm. De pistes waren werkelijk fantastisch! En zelf offpiste was goed.

 31. Raymond schreef:

  Met de voorjaarsvakantie giet het los, heenreizen drama met sneeuwval vanaf NL tot aan bestemming! Hele week sneeuw en koude, komen we terug dan houden we een Elfstedentocht:-)

 32. AVB schreef:

  Hallo allemaal,
  Ik heb een vraag. Is hier iemand die eerder in Ellmau is geweest? Wij gaan in de voorjaarsvakantie (15 februari) met onze dochter van 6 jaar. Ik heb begrepen dat er in het centrum een kinderweide is, maar ook bovenaan de gondel? Welke skischool voor haar is het handigst als mijn man en ik zelf ook willen gaan skiën? En kan je überhaupt in Ellmau vanaf de kinderweide in het centrum met skiliften omhoog? Iemand verder tips voor daar? Ik hoor het graag! Groet Anouck

 33. Hajo schreef:

  Nou geweldig…. in NL aangekomen zie ik dat ik geen enkele reactie hoef te verwijderen…. dat is dus dag 1 van de 21 dagen challenge… Zodra ik wel een reactie moet verwijderen staat de teller weer op 0. 😉

 34. Jorn schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2020/01/1578290747.png[/img]

  De maandverwachting van EC voor januari is ook weinig hoopvol. Overal een (kleine) plus voor de temperatuurafwijking. (via Kachelmannwetter)
  nb. Dit zegt natuurlijk weinig over de te verwachten neerslag.

 35. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Wederom een ochtend met totaal Antiwinterse runs! Het zonale patroon boven Europa lijkt compleet vastgeroest te zitten,

  • Jorne schreef:

   Tja die runs van vanochtend heh… Beginnen de voorjaarsvakantiegangers m al te knijpen?

   • jhvis schreef:

    Ja, want dat duurt ‘nog maar’ 5 weken.. 😉

    • maarten schreef:

     Dat klopt. Alleen zijn de kaarten tot in de verre meteofictie gewoon drama. En ja het is meteofictie, maar bij anti winterse settings komt die meestal wel uit. Ik ga zelf gelukkig naar Frankrijk, maar ook daar hoop ik toch nog op wat sneeuw voor de voorjaarsvakantie. De winterhoop voor de LL heb ik al opgegeven.

   • Martijn sonnenberg schreef:

    ik niet, want ga naar Lech, daar ligt voldoende, en de extreme warme momenten worden iedere run toch ook weer een eind terug gerekend, met regelmatig sneeuwmomenten… 🙂
    Toch zie ik wel steeds vaker wat druk vanuit de oceaan op het hoog waardoor er neerslagmomenten langskomen aan de noordzijde. En gezien de termijn kan die druk toch wel sterker zijn dan berekend en dan is een omslag naar winterweer voor de alpen ineens in zicht. De lage landen blijven zowieso iets langer ‘meh’

    • Roland Bodegraven schreef:

     Lekker he zo een hoge locatie. Onze “huisberg” is ook nooit een probleem, want de lift brengt je meteen van 1000 naar 1850 waar alles zit en gebeurt. 🙂

   • nils schreef:

    Ja natuurlijk 🙂
    In de voorjaarsvakantie gaan we nu al bijna 10 jaar op rij naar La Chapelle bij Chatel. Van die 10 jaar is het toch zeker 7 keer stress geweest tot half februari.
    Eigenlijk valt er ieder jaar weer genoeg neerslag om prima te kunnen wintersporten. Het dal op 1000 meter is net zo vaak groen als wit… Het is gewoon mooi als daar ook een halve meter ligt maar liever een dikke laag boven de 1400 meter en het dal 5 cm als we toch moeten kiezen.

 36. Rob m schreef:

  Zie nu al regelmatig in de opmerkingen dat de LL winter al word opgegeven, kom op mensen het is pas 5 januari!

  • Robin schreef:

   Mee eens! Pas opgeven als maart voorbij is, toch?
   Hoewel ik graag bergen met sneeuw en maandenlang ijs zie i.p.v. maandenlang herfst, ga ik geïnspireerd door Hajo toch op zoek naar een positief puntje; de stookkosten zullen tot nu toe wel meevallen…..ellek nadeel heb z’n voordeel….
   Geduld en genieten van mooie plaatjes van geluksvinders. En e.v.t. wat voorpret/nagenieten.
   Maar zou februari de stookkosten meer dan opjagen; ik juich het toe!

 37. Dennis schreef:

  Begin hem toch ook beetje te knijpen. De 24e Jan weg naar Fieberbrunn. Skieen zal best prima gaan lukken dan maar met 2 weken te warme temperaturen en continue westenwind zal het plaatje niet winters zijn.
  Allemaal meteofictie maar ervaring leert dat deze wel uitkomen. Hoop op een kentering uiteraard. Maar wanneer…

 38. Erwin schreef:

  Oper EC komt op 15-1 zelfs mogelijk plaatselijk tot plus 15 graden. Temperaturen die ook in mei niet zouden misstaan…

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.