LOSER ALTAUSSEE
Lees verder >

Een sneeuwgarantie van december tot en met het voorjaar?

Kleinwalsertal
Lees verder >

Kijk al uit naar skiën

Montafon, een droom zowel in de zomer als winter.

De perfecte bestemming voor een leuke fietsvakantie in de zomer.

Schitterende sneeuw in Alpen en middelgebergte aan begin rollercoaster

check ook eens

71 Reacties

 1. danisnow schreef:

  Hoi Hajo, staat er nog een duimpje op de agenda voor de Franse Alpen? Desnoods in het meteofiction gebied? Zit daar met oud & nieuw

  • nils schreef:

   @danisnow Zit er altijd in maar is niet nuttig om naar te kijken. weekje vooruit is ruim genoeg. Waar ga je naartoe in de Fr Alpen? Het is nogal een groot gebied…

   • danisnow schreef:

    Hoi Nils, we hebben kleinere kinderen, dus gaan naar Val Cenis. Prachtig gebied voor de kleintjes. Waarschijnlijk ook 1 dag vanuit Orelle naar Courchevelle skiën en terug. Prachtige tocht door Les Trois Vallées

    • nils schreef:

     @ danisnow
     Val Cenis komt altijd goed! pakt uit veel richtingen sneeuw mee.
     Wij gaan met een bijna 6 jarige naar Oostenrijk met kerst. Wel op 1600 meter dus dat zou ook goed moeten komen…

 2. Joke, Riederalp schreef:

  Nog even voor de duidelijkheid @Hajo ….In val d’Anniviers zijn alleen de weekende de liften geopend als de weersomstandigheden het toelaten.Het seizoen begint pas 16 dec.(zie mijn bericht gisteren)

 3. Remko schreef:

  Denk toch gezien de eerdere reacties deze week op tegenvallende kaarten, we wat voorzichtiger moeten zijn. Niet meer dan drie tot vijf dagen vooruit kijken, de kaarten flipfloppen constant. En de redenen zijn al diverse keren benoemd. Dus sneeuw in Nederland? Over een week weten we het, wellicht zeker. Ik vind de berichtgeving prima zo.

 4. Carl schreef:

  en Frankrijk? Daar iets over te zeggen?

 5. erwin schreef:

  Na wat uitgebreider analysewerk en veel verschillende members op detailniveau te hebben bekeken, kan ik stellen dat wat de hoofdrun na 30-11 doet zeer onwaarschijnlijk is. De kans hierop schat ik persoonlijk tussen 0 en 10%, Betekent concreet dat de kans significant is dat we eind van de middag, begin van de avond een gfs hoofdrun 12uur gaan zien, die met een aanmerkelijke koudere oplossing komt dat deze 06u hoofdrun. Ik sluit daarbij zelfs sneeuwval in de LL begin december niet uit aangezien bepaalde members in de gfs run van 06 uur met sneeuwoplossingen komen die mij niet onwaarschijnlijk voorkomen. Daarbij wil ik wel stellen dat dit maar een sterke minderheid van de members betreft.
  De hoofdrun 06 uur was voor de LL begin december ronduit slecht maar ensemble viel mij alleszins mee. Vandaar toch wat licht optimisme bij mij… We gaan het straks zien of die eerste positieve signalen op termijn van enkele members breder gedragen gaan worden.

  • erwin schreef:

   post onder verkeerde bericht

   • erwin schreef:

    of kunnen we onder dit bericht ook LL opmerkingen posten ?? (staat namelijk als ‘Alpenweerbericht’

   • Ab schreef:

    Onder goede bericht hoor @Erwin, deze berichten vanmorgen gemaakt door @Hajo en daarin wordt ook over de LL gesproken 😉
    En ja die verzachting komende week lijkt maar tijdelijk te duren om vervolgens eind november begin december naar de 5gr overdag te zakken en rond het vriespunt in de nachten gezien de GFS pluim van 6z

    • erwin schreef:

     ok, maar bericht staat echt als ‘Apenbericht’vandaar de verwarring. In gfs 06 uur zaten ook een aantal members die het inloop van snterklaas zelfs lieten sneeuwen. Die oplossingen vind ik veel minder onwaarschijnlijk dan de wat de hoofdrun presteerde. Binnen 24 uur eind november een 850hpa temperatuur van min 3 naar plus 9.

 6. Henrik schreef:

  Ik moet het nog zien hoe snel de kou weer terug is. Aankomende week kan het 15 graden worden (in de alpen en in LL) en dit zat in geen enkele pluim een week geleden, zelfs niet in warme uitbijters.

  Als je daarnaast op deze site het weerbericht van precies 1 jaar geleden leest zie je opvallende gelijkenis met de huidige ontwikkelingen. Er was mooie sneeuw gevallen in de eerste helft van november 2016, alhoewel er nu meer gevallen is. Maar ook toen werd het rond de 20e warmer in de alpen met een inzettende zuidwest stroming en ook toen werd gezegd dat dit waarschijnlijk van korte duur zou zijn en dat rondom sinterklaas er weer mooie sneeuwkansen zouden zijn. Geen herhaling van de 3 sneeuwarme decembermaanden in de jaren ervoor. We weten hoe dat is afgelopen. Ik zeg niet dat dit nu weer gaat gebeuren maar om te roepen dat het over een week weer kouder wordt is gezien de toch onverwachte omslag in de weerkaarten wat voorbarig. Op basis van de ervaring van afgelopen 4 jaar (groene kerst) moet ik het eerst nog maar eens zien.

 7. Roy schreef:

  Er zijn nu 2 sneewmomenten met de daarbij behorende afkoeling mogelijk in de GFS06h. Ze zijn duidelijk herkenbaar in het ensemble voor de Franse Porte du Soleil:

 8. E Cleven schreef:

  Op zich mogen we heel blij zijn met deze winterse speldenprikken in november!
  De aarde warmt globaal langzaam op dus genieten van iedere prik……..
  Vorst en sneeuw zijn het mooiste wat er is in het seizoen maar iedereen weet
  tegen beter weten in…..? Geniet van de sneeuw momenten, onze kinderen zullen
  het steeds minder gaan ervaren. De invloed van de Azoren zal steeds groter worden!!

 9. Koninks schreef:

  Daar geloof ik echt niet in.

 10. Erwin schreef:

  Zoals hierboven aangegeven was de kans groot dat de gfs 12uur met een koudere oplossing zou komen dan de gfs 06 hoofdrun die met veel water en temperaturen richting 15 graden op de propppen kwam begin december. Dat is idd het geval. De 12u hoofdrun komt met plus 3 tot 5 graden richting sinterklaas overdag en mogelijk in de nacht al wat lichte vorst. Ook zien we drukstijgingen boven Scandinavie met mogelijk zelfs een Scandi hoog. Zeer ver weg en uiterst onbetrouwbaar maar wel weer wat mogelijkheden zie ik begin december ontstaan.

 11. Nou leuke vooruitzichten alweer, niet zo voor de LL de komende dagen want ik heb werkelijk een hekel aan warm water. Zeker wanneer ik er per fiets doorheen moet… Maar ach, na regen komt zonneschijn, toch?

  Nog enkele mooie plaatjes vanuit Lech-Zürs (net van Facebook geplukt), verdere uitleg erbij is overbodig lijkt me… 🙂
  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/Lech_Zürs_poeder.jpg
  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/Lech_Zürs_am_19.11.jpg
  https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/Lech_Zürs_am_19.11.jpg

  🙂 🙂 🙂

 12. Erwin schreef:

  Helaas zien we nu het tegenovergestelde. Hoofdrun 12u was idd kouder dan gfs 06 uur maar zat strak onderin ensemble. Ensemble is echter verslechterd tov gfs 06.
  Ensemble valt juist nu tegen! Zeer grote kans dat de hoofdrun 18u dus weer zachter is dan de gfs 12uur.

  • Mark (breda) schreef:

   Op zich hoef ik niet elke losse run op deze wijze geanalyseerd te hebben. De ene keer warmer en dan weer kouder. Uiteraard.

   • Everlast schreef:

    Gewoon niet lezen dan

   • EKlop schreef:

    Ik vind het wel goed. Liefst met plaatjes/grafieken

   • Erwin schreef:

    ja zo gaat dat mark. Dat snap ik ook wel van je maar de 1 vind dat wel interessant en de ander niet. Als je een keer wat runs wilt overslaan , dan kijk je gewoon een keer niet naar de berichten.

   • Hans schreef:

    @Mark (breda) , daarom haken er ook reageerders af (vanaf het 1e uur). 30 – 40 % van de berichten………….

    • Erwin schreef:

     @hans,

     als je vindt dat er teveel berichten van mij zijn, sta ik daar uiteraard voor open en zal ik maximaal maar enkele berichten per dag posten. Vaak zie ik dat er niks over een run wordt gezegd (zoals vandaag) en dan spring ik daar maar op in. Maar als het door jou of anderen als storend wordt ervaren zal ik mijn bijdrage dagelijks beperken zodat mijn aandeel in % totaal aantal berichten een stukje minder wordt. Ik heb daar alle begrip voor,. Geen reden dus om af te haken zoals je aangeeft.

     • Hans schreef:

      De één vindt het goed, de ander niet. Dat blijf je toch houden. Ik geef alleen mijn mening, neem geen blad voor de mond. Je kunt ook een/elke run kort bespreken zonder in herhaling te vallen én belangrijker nog, jezelf “wegcijferen”.

     • Sytze schreef:

      Erwin, blijf aub je berichten posten!! Ik vindt ze goed en geven een andere blik. Dus wel doorgaan he Erwin!!

     • Sjaak schreef:

      Erwin doe gewoon je ding.
      genoeg die het wel waarderen.
      ga lekker zo door, goed bezig en duidelijk.

     • paco37 schreef:

      Erwin ,

      Top dat je weer je berichten schrijft.
      Ik lees ze graag en realistisch.
      Bedankt!

    • Everlast schreef:

     Jij bent anders nog steeds niet afgehaakt Hansie

     • Hans schreef:

      Klopt @Everlast. Gelukkig ben ik (nog) niet de enige (vanaf het 1e uur). Zie ook bovenvermeld bericht. Kan jou wel verklappen dat het toen in het begin gezellig(er) was waar men respectvol met elkaar en team WSWM omging.

    • Bas schreef:

     Lees het dan niet man! filter gewoon wat je wilt lezen. Dit bedoelde ik afgelopen week nu, je gaat maar door met muggenziften en mede daardoor wordt de sfeer hier nogal negatief beïnvloed.

     • Roy schreef:

      Even ter verheldering, de spelregels punt 5.5 geven aan dat het aantal berichten van dezelfde reageerder, niet de reacties moeten gaan overheersen. Meer dan 25% is nu van Erwin. Beetje beknopter zou geen issue mogen zijn toch?

     • Hans schreef:

      @Bas, dankjewel, jij snapt het!
      @Roy, moderator laat het een beetje versloffen 🙂

    • Mark (breda) schreef:

     I know. We zijn het met elkaar eens.

 13. Ab schreef:

  EC nu de 12z run komt opnieuw met een soortgelijke scenario als vanmorgen in de 00z run. Met opnieuw voor volgend weekend nieuwe hogedruk impulsen boven de oceaan en daardoor opnieuw een noordwest stroming. Met voor de LL oa Ardennen kans op sneeuw bij tempr op 1500m van -8gr en voor de Alpen west en noordkant aardige sneeuwdumps. Vervolgens richting maandwissel breidt het oceaanhoog zich uit naar het noorden en zoekt dan verbinding met een afzakkende poolhoog. Met dan als gevolg deze virtuele meteofiction kaart voor west-Europa. Nog meer sneeuw voor de Alpenlanden 😉
  Benieuwd hoor komende dagen waar het uiteindelijk naartoe gaat. Verder dan 4/5 dagen vooruit verandert toch heel vaak blijkt maar weer eens. https://www.mupload.nl/img/w71jpzzfjtirx.gif

  • Martijn sonnenberg schreef:

   EC is de laatste weken betrouwbaarder gebleken dan gfs, dus hopen dat dat nog geldt.dan is de kou snel weer terug op het continent.voor een echt koude winter in de lage landen willen we een laag op de Middellandse zee ( Italië regio) en een hoog boven Scandinavië toch? Daar moet nog aan gewerkt worden.
   Ieder weekend een dump en dan weer enkele dagen mooi weer de komende 4-5 maanden? In teken ervoor

 14. Dennis schreef:

  Hallo, kan er iemand toelichting geven waarom de zuidwester het lawinegevaar verlaagt? Bedankt!

 15. Ab schreef:

  De verzachting voor komende week lijkt maar 1 dagje te duren aldus de EC pluim van 12z voor midden NL. Daarna snel een daling naar meer normale tot iets onder normale temperaturen overdag 5 a 7gr en in de nachten kans op vorst. Kan natuurlijk komende pluimen weer veranderen. Hier de pluim https://www.mupload.nl/img/ddeq0wcgbnbmm.png

 16. Joalie schreef:

  Wetteronline (https://www.wetteronline.de/wetterticker?postId=post_201711191005806) bericht dit vanavond. Is het 50/50 volgende week qua een zuidwestelijke of een noordwestelijke stroming? Of zien jullie dat anders?

 17. Moes schreef:

  @Erwin en @Ab, ik kijk iedere dag uit naar met name jullie berichten. Helder en goed onderbouwd, ga zo door!!

 18. Roy schreef:

  Tjonge als het aan EC ligt volgt komende zaterdag een nieuwe dump voor zowat de gehele Alpen!

 19. Erwin schreef:

  Zoals ik om 18.55u aangaf zien we nu inderdaad helaas dat de gfs 18uur hoofdrun weer fors zachter is. 10-15 graden eind november, begin december.

  • Erwin schreef:

   We zien dat op 1 december de hoogste temperaturen in de ochtend worden bereikt en dat in de loop van de dag de temperaturen gaan dalen. Ook de dagen daarna, zien we een eert een tijdelijke afkoeling maar op 4, 5 december gaan temperaturen plaatselijk weer naar plus 15 graden in deze hoofdrun. Bagger dus!

  • Arjan Ischgl schreef:

   jij bent geweldig!! Denk dat Hans dat ook wel vind.Of moet dat zijn vindt?

 20. Martijn sonnenberg schreef:

  bijzonder om de modellen weer zo uit elkaar te zien lopen. laatste keer (1 week geleden) was het GFS die met een blokkade kwam voor na dit weekend, welke nooit doorkwam. Daarbij is GFS momenteel een beetje aan het ‘goochelen’ met het vervolg en gaat het hoge drukgebied alle kanten op (behalve de wintertechnische goede 🙂 ). EC is daarentegen redelijk consistent.
  EC lijkt me om die reden nog even het meest voor de hand liggende vervolg te schetsen. we gaan het zien de komende dagen, een van de 2 moet weer plooien komende dagen. Ook GFS komt uiteindelijk weer terug op de klassieke locatie met azorenhoog, dus ook daar is op termijn wel beterschap te zien

 21. Ab schreef:

  GFS is om de hoofdrun dan van 00z t/m 192h vooruit. Waar het eerder elke keer met wat sterkere depressies kwam boven de oceaan komt het nu juist net als EC gisteren met sterkere hogedruk impulsen boven de oceaan. Met daardoor vanaf 26nov weer een noordwesten wind en aanvoer van koudere bovenluchten op 1500m richting west-Europa en de Alpen.
  Een soort van hogedrukblokkade op 192h vooruit boven de oceaan gezien deze kaart https://www.muploud.nl/img/chfrofuwum29.png

 22. Breunis (Nature Trail) schreef:

  Volgens EC in de Alpen sneeuw vanuit het noordwesten 25–29 november:
  http://www.wetterzentrale.de/maps/ECMOPEU00_144_1.png

 23. Breunis (Nature Trail) schreef:

  De koude lucht stroomt tot aan de Sierra Nevada, Zuid-Spanje:
  http://www.wetterzentrale.de/maps/ECMOPEU00_216_1.png

 24. carl schreef:

  Wat een bangelijke kaarten vanmorgen, @Hajo zal wel een video maken.
  Dit is zo lang geleden dat we zo een start van de winter hebben.
  Volgend weekend dagen lang pakken sneeuw over de hele alpen

 25. Cees schreef:

  Bergfex nu ook maar met drie “warme dagen” en daarna weer terug in de winter met 19 cm sneeuw in Ellmau zaterdag!!

 26. nils schreef:

  Dat is toch heel andere koek dan de laatste dagen! Gewoon zaterdag die warme lucht met pek en veren Europa uit jagen!

 27. Hans schreef:

  In heel de Alpen staan de sneeuwkanonnen te loeien!! De pisteurs hebben er zin in blijkbaar, en nu lijkt het er op dat het definitieve “ einschneien” volgend weekend gaat beginnen!! Wat zou dat een mooie start zijn voor de decembermaand!!!

 28. Roland Bodegraven schreef:

  Owee als dit uitkomt. Ik ga altijd skien, maar dit jaar mag ik niet skien vanwege een knieoperatie… Goed ik ga wel naar de alpen hoor, maar echt.. Owee!!!!! Dan maar rodelen in zo een “mariokartslee” en benen veilig binnenboord.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.