Het Oostelijk Alpengebied had vandaag een onvergetelijke strak blauwe dag – zie de foto uit Val Gardena hierboven – terwijl in het westelijk Alpengebied al weer de volgende neerslagzone binnenliep. In de zuidelijke Franse Alpen is het net stevig begonnen te sneeuwen. Zie onderstaande fraaie cams van Isola 2000.

1901_isola-2000

Klik voor HD plaat


isola-2000_1901

Klik voor HD plaat

 Daar gaat het in elk geval niet regenen. Onder de 1500m kan dat wel. Verder mogen de noordelijke Franse Alpen weinig hoop koesteren, want het gaat grotendeels aan hun neus voorbij. Wel de zuidkant krijgt de volle laag. En een deel splitst af naar Noord-Frankrijk, België en Nederland.

De splitsing heeft zich feitelijk al voltrokken. Zie de Europese buienradar hierboven. Je ziet de knip bij de noordelijke Franse Alpen die niets krijgen terwijl de Jura nog wel wat meepikt. Maar de koers is NNW. Naar ons kikkerlandje en Friesland.

Ik toon even geen hele serie kaarten vanavond. Vis de WRF kaarten desgewenst op wetterzentrale.de op. Wel toon ik hier de kaart die mij wederom het gevoel geeft dat de Hollandse kuststrook morgen de meest intense sneeuwval zou kunnen krijgen. Daar zet ik voorzichtig op in.

Toch zie ik hier duidelijk een dumpje in Friesland. We kunnen het niet uitgummen deze kans. Evengoed komen we terug op het Oost-Groningen scenario. Erg spannend morgen. Jullie doen allemaal live verslag toch?

Weerman Hajo in zwembroek op ijs 2013

Tja en dan mijn vijfde boude voorspelling van het seizoen. Ik doe hem zoals beloofd direct na het scoren van BV4 wat zoals bovenstaande foto toont weer aardig is gelukt dit jaar. Geloof me: voor jullie lol en volgens afspraak was ik evengraag in de moddersloot gestapt hoor als er geen ijs was geweest. Dat gaat heus nog wel een seizoen gebeuren. Hoewel ik natuurlijk de hattrick volgend seizoen hoop vol te maken.

Mijn BV5 is helemaal in lijn met het weerbericht vanochtend en het weerpro bericht van vanochtend. De 12u hoofdrun van de ECMWF is er namelijk consistent mee. De BV5 is dus: er komen 2 tot maximaal 3 dagen met dooi tot maximaal +5°C tussen 26 en 29 januari, maar door de zuidelijke koers (over België) van babydepressies zoals hierboven op de kaart herpakt de winter zich snel en gaan we met een ijsdagen februari binnen. Die is best moedig lijkt me toch (ensemble nog niet binnen!)… 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Gesloten voor reacties.