Het Oostelijk Alpengebied had vandaag een onvergetelijke strak blauwe dag – zie de foto uit Val Gardena hierboven – terwijl in het westelijk Alpengebied al weer de volgende neerslagzone binnenliep. In de zuidelijke Franse Alpen is het net stevig begonnen te sneeuwen. Zie onderstaande fraaie cams van Isola 2000.

1901_isola-2000

Klik voor HD plaat


isola-2000_1901

Klik voor HD plaat

 Daar gaat het in elk geval niet regenen. Onder de 1500m kan dat wel. Verder mogen de noordelijke Franse Alpen weinig hoop koesteren, want het gaat grotendeels aan hun neus voorbij. Wel de zuidkant krijgt de volle laag. En een deel splitst af naar Noord-Frankrijk, België en Nederland.

De splitsing heeft zich feitelijk al voltrokken. Zie de Europese buienradar hierboven. Je ziet de knip bij de noordelijke Franse Alpen die niets krijgen terwijl de Jura nog wel wat meepikt. Maar de koers is NNW. Naar ons kikkerlandje en Friesland.

Ik toon even geen hele serie kaarten vanavond. Vis de WRF kaarten desgewenst op wetterzentrale.de op. Wel toon ik hier de kaart die mij wederom het gevoel geeft dat de Hollandse kuststrook morgen de meest intense sneeuwval zou kunnen krijgen. Daar zet ik voorzichtig op in.

Toch zie ik hier duidelijk een dumpje in Friesland. We kunnen het niet uitgummen deze kans. Evengoed komen we terug op het Oost-Groningen scenario. Erg spannend morgen. Jullie doen allemaal live verslag toch?

Weerman Hajo in zwembroek op ijs 2013

Tja en dan mijn vijfde boude voorspelling van het seizoen. Ik doe hem zoals beloofd direct na het scoren van BV4 wat zoals bovenstaande foto toont weer aardig is gelukt dit jaar. Geloof me: voor jullie lol en volgens afspraak was ik evengraag in de moddersloot gestapt hoor als er geen ijs was geweest. Dat gaat heus nog wel een seizoen gebeuren. Hoewel ik natuurlijk de hattrick volgend seizoen hoop vol te maken.

Mijn BV5 is helemaal in lijn met het weerbericht vanochtend en het weerpro bericht van vanochtend. De 12u hoofdrun van de ECMWF is er namelijk consistent mee. De BV5 is dus: er komen 2 tot maximaal 3 dagen met dooi tot maximaal +5°C tussen 26 en 29 januari, maar door de zuidelijke koers (over België) van babydepressies zoals hierboven op de kaart herpakt de winter zich snel en gaan we met een ijsdagen februari binnen. Die is best moedig lijkt me toch (ensemble nog niet binnen!)… 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

15 reacties

Gesloten voor reacties.