berghaus0203

Vanochtend meldde ik al dat de sneeuw van Femke ook over de hoofdkam heen stak. Daarom vandaag ook schitterende plaatjes uit bijvoorbeeld Graubünden. Deze opklaring in die regio is natuurlijk om in te lijsten. Illie doet de groetjes en meldt uit Val Gardena / Val di Fassa: “Een bewolkte mistige dag met lichte sneeuw en wat opklaringen. De sneeuw is goed en er ligt boven meer dan genoeg”. Op dit moment sneeuwt het op veel plaatsen weer stevig door. Eens kijken…

saalbach0203

In Saalbach-Hinterglemm geen sneeuwval maar wel mooi avondskiën

truebsee-stand0203

Wat een doorkijkje in Engelberg zeg… zie je de vlokken?

gamserruggtoggenburg0203

Hoeze white-out in Gamserrugg-Toggenburg?

flumserberg0203

Horizontale sneeuwval in Flumserberg vanmiddag

arosa0203

Zo sneeuwrijk kennen we Arosa!

stelvio2003

En die pas wil je ook wel eens met je sneeuwscooter nemen!

menuires0203

Zelfs in Les Menuires is de regen in sneeuw over gegaan… beetje flauw van me!

Meer volgt! Wat is er verrassend of nieuw op de weerkaarten ten opzichte van vanochtend?

fraalp0203

Tja bij een prikpunt voor de Franse Alpen zien we wel degelijk dat we een warmere fase in gaan als de sneeuwval de komende dagen eindigt. Het wordt hogedrukweer met vooral in het westelijk Alpengebied hogere temperaturen. Denk aan een vorstgrens ’s middags van ongeveer 2000m. En dat eigenlijk heel steady zoals je hierboven ziet… Voor Oostenrijk mag je daar 500 meter van aftrekken. En de zuidkant zit er qua temperatuur tussenin….

waternogvalt

Wetende dat er na zaterdag eigenlijk een volle week geen sneeuw meer valt in de Alpen kunnen we kijken aan de nu wel redelijk betrouwbare verwachting van wat er nog gaat neerdalen. Toch een dump nog dus Puella dopen wij haar. De Franse Alpen en de zuidkant duidelijk het karigst en Wallis doet weer lekker mee. En ja de Balkan… daar hadden we het vanochtend al over. Krantenkoppen en zo.

Ondertussen in Canada….

Lekker! Ja in Amerika en Canada grossieren ze echt in de records nu. Het mooiste vind ik altijd nog de absolute kouderecords van individuele weerstations. Vanochtend noemde ik er al een paar. Mooi is ook die van Bangor in Maine…

Bangor-Coldest-Months

Dit zijn de koudste wintermaanden ooit in die plaats. En februari 2015 heeft dus 4 januari records verpletterd. 2,3ºC van het oude record gechopt? WTF? Zie hierrr.

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

6 reacties

Gesloten voor reacties.