berghaus0203

Vanochtend meldde ik al dat de sneeuw van Femke ook over de hoofdkam heen stak. Daarom vandaag ook schitterende plaatjes uit bijvoorbeeld Graubünden. Deze opklaring in die regio is natuurlijk om in te lijsten. Illie doet de groetjes en meldt uit Val Gardena / Val di Fassa: “Een bewolkte mistige dag met lichte sneeuw en wat opklaringen. De sneeuw is goed en er ligt boven meer dan genoeg”. Op dit moment sneeuwt het op veel plaatsen weer stevig door. Eens kijken…

saalbach0203

In Saalbach-Hinterglemm geen sneeuwval maar wel mooi avondskiën

truebsee-stand0203

Wat een doorkijkje in Engelberg zeg… zie je de vlokken?

gamserruggtoggenburg0203

Hoeze white-out in Gamserrugg-Toggenburg?

flumserberg0203

Horizontale sneeuwval in Flumserberg vanmiddag

arosa0203

Zo sneeuwrijk kennen we Arosa!

stelvio2003

En die pas wil je ook wel eens met je sneeuwscooter nemen!

menuires0203

Zelfs in Les Menuires is de regen in sneeuw over gegaan… beetje flauw van me!

Meer volgt! Wat is er verrassend of nieuw op de weerkaarten ten opzichte van vanochtend?

fraalp0203

Tja bij een prikpunt voor de Franse Alpen zien we wel degelijk dat we een warmere fase in gaan als de sneeuwval de komende dagen eindigt. Het wordt hogedrukweer met vooral in het westelijk Alpengebied hogere temperaturen. Denk aan een vorstgrens ’s middags van ongeveer 2000m. En dat eigenlijk heel steady zoals je hierboven ziet… Voor Oostenrijk mag je daar 500 meter van aftrekken. En de zuidkant zit er qua temperatuur tussenin….

waternogvalt

Wetende dat er na zaterdag eigenlijk een volle week geen sneeuw meer valt in de Alpen kunnen we kijken aan de nu wel redelijk betrouwbare verwachting van wat er nog gaat neerdalen. Toch een dump nog dus Puella dopen wij haar. De Franse Alpen en de zuidkant duidelijk het karigst en Wallis doet weer lekker mee. En ja de Balkan… daar hadden we het vanochtend al over. Krantenkoppen en zo.

Ondertussen in Canada….

Lekker! Ja in Amerika en Canada grossieren ze echt in de records nu. Het mooiste vind ik altijd nog de absolute kouderecords van individuele weerstations. Vanochtend noemde ik er al een paar. Mooi is ook die van Bangor in Maine…

Bangor-Coldest-Months

Dit zijn de koudste wintermaanden ooit in die plaats. En februari 2015 heeft dus 4 januari records verpletterd. 2,3ºC van het oude record gechopt? WTF? Zie hierrr.

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

6 reacties

Gesloten voor reacties.