les-arcs_chantel2901

Les Arcs aan het einde van de middag. Onwerkelijk beeld. Verder naar links op deze panocam waren nog skiërs hun laatste afdaling aan het maken.

pralognan2901

In Pralognan was het vanmiddag ook al lekker aan het dumpen.

VALDISERE2901

In Val d’Isère is het winterwonderland.

flumet2901

Flumet!

legrandbornand2901

Le Grand Bornand

En dit is Les Menuires!

Dat er vooral in Duitsland ook erg veel sneeuw komt zien we al af aan deze cam van het Posthotel in Usseln.

Dat er vooral in Duitsland ook erg veel sneeuw komt zien we al af aan deze cam van het Posthotel in Usseln.

Goed da’s alvast binnen. In het middagbericht hebben we gezien hoe het de komende dagen verder gaat. Dat ga ik hier niet herkauwen.

[metaslider id=53997]

Wel kijken we nog even naar de accumulatie in beide modellen tot en met de noordstuwing na de passage van de zuidkantdepressie zoals vanmiddag beschreven. In beide modellen komt de zuidkant nu in de sneeuw zoals ik al voorspelde. Hoeveel er vanuit Slovenië en Kärnten nog door zal zetten naar Val Gardena en Livigno is op dit moment niet te zeggen.

[metaslider id=53988]

Nee we springen meteen naar de cliffhanger van het Europese weermodel. jawel hetzelfde model dat leidde tot de rel over de sneeuw die niet kwam in New York. Zie Weerman VS biedt excuses aan en ook op Blendle dit langere artikel waarin het ECMWF als zondebok wordt aangewezen. Maar goed… die cliffhanger dus. Nog 20 minuten en we hebben de pluim erbij…

 

ensgfs12-2901

Kijken we alvast even naar de pluim voor Nederland in het Amerikaanse model. Heel duidelijk kunnen we de hoofdrun vergeten vanaf 8 februari. Verder iets van 50% kans op een weg richting natuurijs.

pluim2901-12

Wel hier hebben we hem. De nieuwe pluim voor de Lage Landen. De periode dinsdag tot en met zondag lijkt met redelijke grote waarschijnlijkheid grotendeels vriezend te gaan verlopen. Daarna hebben we 60% kans op voortgang tot 11 februari. Dan hebben we een ruime week vorst te pakken. Genoeg om op de schaats te komen?

eps_ijsgroei_06280

Deze is nog van vanochtend. Maar er zal vanavond wel iets vergelijkbaars uit rollen. Het ziet ernaar uit dus dat het peleton vanaf de Elfstedentocht op de Weissensee komende zondag na een paar rustdagen in actie kan komen. Het zou toch echt een stunt zijn als ik ook thuis rond dat weekeinde van 7 en 8 februari mijn BV zou kunnen binnenslepen… en de wilg naast ons huis na 2 jaar eindelijk weer zou kunnen snoeien tot op 2 meter boven de waterspiegel zoals door de gemeente voorgeschreven.

buienradar2901

Ondertussen even deze: hebben jullie al gezien dat de sneeuwradar op buienradar.nl nu 48 uur vooruit kan kijken. Of het nauwkeurig is valt te betwijfelen maar het ziet er strak uit. Hier bijvoorbeeld een mini-systeempje met warm- en koufront (respectievelijk rechter en linker been van de passer) komende zaterdag. Weer eens duidelijk dat het “warm” in warmfront relatief is. Kijk zelf even.

ijsblok

 

Wat we niet ongemerkt mogen laten passeren is deze: de Sibersische stad Dudinka heeft een probleem. Een zodanig probleem dat we wat mij betreft Houston we have a problem kunnen vervangen door Dudinka we have a problem. Het is in elk geval een gevalletje Apeldoorn bellen. Welnu mooi geweest voor vanavond. Beetje rommelig. Van de Franse Alpen naar de Lage Landen en eindigend in Siberië. Ach het is laat! 😉


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

58 reacties

Gesloten voor reacties.