montgenevre0210

Op zoek naar mooie plaatjes uit de Alpen belanden we vandaag opnieuw in de Franse bergen waar het nog aardig zonnig is terwijl de rest van het gebergte in nevelen en regen is gehuld. Hierboven Montgenèvre en zeg nu zelf hoe mooi zo’n glimmende metalen skilift kan afsteken tegen de donkere kleuren van het vergruisde gesteente. Krijtjes en tekenpapier mee op vakantie …

schneeschmelze

… en ik waarschuw alvast dat ik dat ook komende winter weer ga roepen als het bruin en groen er weer eens doorkomt. Hierboven nog eens Evi Fersterer uit Saalbach. Wie tekent of schildert er eigenlijk van onze lezers? ga komende winter maar eens een wedstrijd met expositie opzetten!

chamrousse0210

Chamrousse doet het ook niet gek zo!

Ik stel voor aquarel bij bovenstaande webcamkiek. Kun je het midden van je papier wit houden en er mooi omheen werken! Flat vervangen door een mooi Bob Ross-waardig chalet of hutje en klaar is Kees.

nukaart

Dit is het neerslagpatroon vandaag. Altijd leuk te bedenken dat de shit bij ons ook de shit is in de Alpen. En zelfs tot aan de punt van de Italiaanse laars aan toe. Warm zeewater dan wel in de Noordzee of Middellandse zee reageert met nu duidelijk koelere lucht – vooral ook in de nachten verder afkoelend – en produceert matig regen momenteel. Met de nadruk op matig… hoewel op zich de onweersgordel voor de Hollandse en Vlaamse kust imposant was de afgelopen 24 uur.

schermafdruk-2016-10-02-13-25-50

Dit is er nog van over. Zit jij bij het onweer laat dan van je horen! Hoeveel millimeter heb je opgevangen? In Krommenie is het 4mm vanochtend. En nu dan snel naar THE BIG CRASH!

tauplitz

We hebben het al in geuren en kleuren beschreven. We hebben het al gehad over de koudebel die in Midden-Europa gaat huishouden en over de Föhngolf die daarna komt. Staat er allemaal nog netjes op vanochtend. Vandaag focussen we weer meer op de kou. Hierboven een ensemble uit de hoek van Die Tauplitz. Op 1500m gaat het daar in 4 dagen van +10ºC naar -5ºC. Met vanaf dinsdag ook wat neerslag erbij. Het zal poedersuiker zijn maar het kan al vanaf 500m blijven liggen! Dan zijn dus ook de dorpen onder de skigebieden van Die Tauplitz (Bad Mitterndorf en Tauplitz) en Loser (Bad Aussee en Altaussee) wit.

koudebel

Hierboven zie je de oorzaak van dit meteorologische geweld! Een echte Arctische koudebel. Afgesnoerd en die gaat dagenlang blijven hangen voor ze geleidelijk oplost. Hartje winter kan zo’n bel wel twee weken lang de boel op zijn kop zetten omdat er simpelweg geen bron van energie is om de kou weer op te ruimen.

mintwitig

Waar komt die kou ineens vandaan? Natuurlijk van de noordpool die nu al in duister is gehuld. De depressie die op dit moment op de oceaan tolt. Slingert eerst lucht van -20ºC op 1500m van de noordpool naar het noorden van Groenland. Daar koelt die lucht nog verder af over de hele luchtkolom en uiteindelijk floept die kou dan aan de oostflank van een nog te vormen Scandihoog over het Balticum richting Alpen.

freya0210

Even dus een blik op het brongebied maar dan waar het overdag nog wel even licht is: de Freya-gletsjer.

sneeuwkartpaten

Hierboven zie je dan hoe woensdag sneeuw valt in de Alpen en de Karpaten en de Tatra. Zelfs in het Boheemse Woud en Reuzengebergte in Tsjechië kan het even wit worden.

zuidkant

Dan berekent het Europese model op vrijdag een gigantische depressie over de Middellandse Zee. In het Amerikaanse model is het maar een pluk wolken die richting Istanboel dobbert. Nee dan in het Europese model! Sneeuw aan de zuidkant vanaf 1000m en bakken met regen op de Balkan. Het verschil tussen rondtollen van zo’n gebied en ronddobberen. Het tollen maakt de verticale thermische energie vrij en laat alle waterdamp op grote hoogte condenseren.

accu0210

Op die manier zie je dan flinke accumulaties optreden. Ook in de Alpen. Na vandaag blijven de Lage Landen redelijk buiten schot. Kijk maar…

schermafdruk-2016-10-02-13-50-37

Tekenen we voor toch?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

11 reacties

Gesloten voor reacties.