Zoals ik gister al zei, de Alpen in een zeer rustig weertype, Cescia valt met haar neus in de boter. Ze sliep vannacht in Innsbruck en is nu onderweg naar een van de 9 skigebieden van deze winterhoofdstad, Kuhtai. Wat een schitterend weer en wat steekt de Nordkette mooi af tegen die blauwe lucht!

Hier de andere kant op, spot Cescia!

Overal waar we kijken Kaiserwetter, hier zuid oost Oostenrijk. Goed te zien het effect van de zon, de helling die het meest haaks staat op de zonnestralen wordt het eerst weer groen. Het vlakke dal nog langer wit. De noordhellingen waarschijnlijk nog een pak sneeuw.

De Furkajoch de enige plek waar de zon niet schijnt? Nee helaas, verschillende reageerders zijn al enkele dagen van slag, de bekende meetlat-webcam is kapot. Hebben ze het gehaald daar? is de 250cm overschreden? Gaan ze het misschien nog halen? wat een vragen, geen antwoorden. Ik heb er slapeloze nachten van. We zullen het misschien wel nooit weten. Ik heb een beloning voor degene die er een foto maakt een dezer dagen.

Nog een paar partners om te zien hoe zij van de zon genieten. Kleinwalsertal op de compleet vernieuwde Ifen vertoeft heerlijk in de zon. Leuk skigebiedje trouwens, was er 2 jaar geleden met Hajo, hopen dat het door de nieuwe liften niet te druk wordt 😉

Les Menuires een combinatie van wit en blauw zover het oog reikt.

En nog ons prachtige Val Gardena, altijd zonnig (behalve als Roy op bezoek gaat 😉 ). Een heerlijke carvepiste ligt daar nog klaar voor bosjes laagseizoen genieters. Ik zou nog wel een keertje willen als ik dit zo zie.

Gisteren zag ik nog mogelijkheden voor de LL ondanks de redelijk eenzame berekening van het EC. Deze kaart van gister hierboven was ook te leuk om niet te bespreken.

In de run van gisteravond draaide het model al een beetje bij en ontving alleen het noorden nog sneeuw.

Vandaag ziet dat er zo uit. Een verschuiving van de depressie van, wat zal het zijn, 100km zorgt voor een wereld van verschil: herfst in plaats van winter. Ronaldo zei het gister al in zijn veelzijdige bericht; de winterkaars dooft langzaam uit. Die nog niet gelezen? Je mist wat dus klik snel hier of hierrrrr.

De winterse kansen dus even verdwenen, waar is die witte Pasen dan gebleven? Dat zat er even in door een blokkade op de oceaan waardoor koude noordelijke lucht over ons en de Alpen heen zou stromen. Die blokkade komt er, maar enkele honderden kilometers te westelijk dus komen we aan de verkeerde kant van de depressie in de zuidelijke stroming.

Hier de temperatuurkaart op ongeveer 1500m. Ying en Yang! Goed te zien ook de warme wind aan de noordkant van de Alpen. De Lage Landen redelijk op het grensvlak van de kou en warmte. Dat betekent geen bloemetjes en bijtjes maar regen en herfst. Je zult droge momenten moeten aangrijpen om eieren te verstoppen.

Is het dan echt al afgelopen met april doet wat ie wil enzo? Natuurlijk niet, we zijn Wintersportweerman 😉 De controlerun van het GFS ziet bijvoorbeeld nog winterkansjes als een depressie van ZW naar NO over Europa trekt en daarmee de LL aan de koude zet.

De Alpen blijven natuurlijk sowieso langer in de winter en krijgen volgende week dinsdag en woensdag een sneeuwmoment. Hierboven EC die de neerslag een stuk intenser berekent dan het GFS vanwege de ligging van de depressiekern.

Het meestal wat conservatieve EC nu met een dikke 70cm aan de westelijke noordkant terwijl het GFS slechts net de halve meter haalt. Sneeuwgrens zal even richting 1800m gaan in het westen maar daarna weer dalend richting de hogere dalen. Oostenrijk minder warm maar ook minder neerslag. De Zuidelijke Franse Alpen en Italiaanse Alpen liggen in de luwte.

In het paasweekeinde komt er dan een aanzienlijke zuidkantdump tot stand. Sneeuwgrens hoog want de kou ver weg in Spanje waar het wel sneeuwt.

Pas als de depressie aan de wandel gaat stroomt er meer kou naar de Alpen en komen er ook kansen op een sneeuwsandwich. Op het bovenstaande kaartje mooi de Jura ook in de sneeuw dus een zeer prima sneeuwgrens voor inmiddels april dan. Nog allemaal ver weg dus over gevolgen en details mogen we nog niet praten.

Astronomische hoeveelheden aan sneeuw en regen zoals dat alleen aan de zuidkant kan zitten in de berekeningen…

Dat de Paasvakantie aan de zuidelijke hoofdkam onstuimig gaat worden dat geeft het GFS ensemble voor Val d’Anniviers wel aan. Allemachtig wat een hoeveelheden.

Deze doen we nog even van de zuidelijke Franse Alpen die natuurlijk ook dicht bij het geweld zitten bij zo’n stroming. Hier valt het relatief mee qua neerslag en genoeg lijntjes kiezen hier nog voor koudere oplossingen. Ik weet niet precies wanneer Frederic naar Les Orres gaat maar ik duim voor je dat je niet (weer) in een waterballet terecht komt. Iedereen een prettige zaterdag, ik draaf nog even door aan m’n scriptie waar ik jullie hulp binnenkort bij nodig heb dus stay tuned 😉

 


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

23 reacties

Gesloten voor reacties.