foehnmuur1603

Hoe mooi deze Föhnmuur gezien vanuit Crans-Montana in Wallis waar het vanochtend amper sneeuwt. Nee alles zit aan de zuidkant. Pure zuidkant. Zelfs Graubünden doet niet mee. Het zwaartepunt zit vanochtend in het Zwitserse Tessin. Maar ook in het westen in Piemonte en Valle d’Aosta sneeuwt het door. Aan de noordkant is het wisselend bewolkt en is er veel ruimte voor de zon. De temperaturen gaan er oplopen. De 18ºC kan in Oostenrijk worden gehaald. De wind valt op de meeste plaatsen nog mee zodat skiliften gewoon open zijn. Nu eerst wat actuele plaatjes en dan weer de blik vooruit!

sauze1603

Sauze d’Oulx vanochtend. Het opbouwen voor het Dutchweekend Italia is natuurlijk al begonnen. Zijn er lezers van Wintersportweerman.nl van de partij daar?

sestriere1603

Sestrière even verderop doet ook leuk mee. Maar je ziet ook dat er ten opzichte van gisteravond niet heel veel meer is gevallen. Geen nood want voor deze regio is nog iets van 80mm neerslag berekend in het vervolg van Stephanie voordat het nu in beide modellen in de nacht op woensdag stopt. Netjes op tijd voor het event.

bernina1603

Gaaf beeld van de Berninapas. Autorijden in de sneeuw is wat mij betreft echt ook een wintersport!

airolo1603

En mijn favoriete skigebiedje in Tessin: Airolo!

boscogurin1603

Bosco-Gurin in Tessin.

simplon1603

En het dorp Simplon op 1480m aan de Simplonpas…

gondo-860-1603

In het dorp Gondo op 860m zien we hele dikke vlokken die vaak optreden bij een laag dauwpunt… zo iets gaan we misschien ook nog in Nederland zien…

montefalco1603

En de Apenijnnen doen ook weer lekker mee. Monte Falcone… 1480m hoogte… nog lang geen Italiaanse zomer daar. De liften en pistes zijn gewoon nog open. Sneeuwhoogte? 240cm!

mooiefronten

Gisteravond toonde ik al het beeld van de gelijktijdige sneeuw in Oslo en Moskou. Vanochtend een nog mooiere variant daarop. Ik houd van dit soort “klassieke weerkaarten”! Mooi ook die dikke regen in Marokko en kijk eens naar de andere zonbestemmingen: Costa del Sol, Corsica en Sardinië, Italië, de Balkan en Griekenland. Dat hoort bij het Mediterrane klimaat: neerslag in het winterseizoen… en dat is dus nog niet voorbij…

cliffhanger1603

De cliffhanger van het Amerikaanse model maakt het helemaal bont: op 31 maart nog bijna sneeuw in de Lage Landen. Moeten we bij verklappen dat beide modellen de sneeuw op 23 maart hebben geannuleerd. Maar we gaan dus een periode in met op verschillende momenten sneeuwkansen… wezenlijk is het voor de Alpen… waar de winter nog lang niet voorbij..

cliffhanger1603b

We kijken zo nog even naar Nina en de verschillende sneeuwfasen die we daarin zien, maar hier nog even de close up van de natte sneeuw in de Lage Landen.

cliffhanger1603c

Met deze dauwpunten…. een groot gebied zou dus nog eens eventjes wit kunnen worden. Visitekaartje van horrorwinter 2015-2016? Over een jaartje weten we het al…

23maart

Leo kondigde aan dat we ook nog recordlage temperaturen kunnen zien de komende periode…. in de huidige berekening eindigen komende zondag en maandag in de middenmoot van de top 10 lijstjes van dagrecords.

zaterdag

Wat weten we al over Nina? In elk geval dat het bij de nadering van het front uit het noordwesten juist eerst aan de zuidkant gaat regenen en sneeuwen. Sneeuwgrens? 1500m! Flink regenen ook zie je bij Genua. Het Europese model is vanochtend juist weer scheutiger ten aanzien van het erop volgende geweld aan de noordkant. Op de reisdag zaterdag moet je vooral in de Franse Alpen rekening houden met sneeuw op de bergpassen… in Oostenrijk hoeft dat pas zondag….  en maandag sneeuwt het lekker door…

complex

In het vervolgtraject is er veel onduidelijkheid… dinsdag zou zonnig kunnen verlopen en dan komt Nina2. Maar op deze kaart van het Europese model zie je dat door een specifieke ligging van de depressie over Italië juist stuwing aan de zuidkant optreedt terwijl we toch ook een glijbaan uit het noordwesten op de kaart zien… laten we daar dus maar niet op vooruitlopen. Dat heeft echt geen zin!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

13 reacties

Gesloten voor reacties.