foehnmuur1603

Hoe mooi deze Föhnmuur gezien vanuit Crans-Montana in Wallis waar het vanochtend amper sneeuwt. Nee alles zit aan de zuidkant. Pure zuidkant. Zelfs Graubünden doet niet mee. Het zwaartepunt zit vanochtend in het Zwitserse Tessin. Maar ook in het westen in Piemonte en Valle d’Aosta sneeuwt het door. Aan de noordkant is het wisselend bewolkt en is er veel ruimte voor de zon. De temperaturen gaan er oplopen. De 18ºC kan in Oostenrijk worden gehaald. De wind valt op de meeste plaatsen nog mee zodat skiliften gewoon open zijn. Nu eerst wat actuele plaatjes en dan weer de blik vooruit!

sauze1603

Sauze d’Oulx vanochtend. Het opbouwen voor het Dutchweekend Italia is natuurlijk al begonnen. Zijn er lezers van Wintersportweerman.nl van de partij daar?

sestriere1603

Sestrière even verderop doet ook leuk mee. Maar je ziet ook dat er ten opzichte van gisteravond niet heel veel meer is gevallen. Geen nood want voor deze regio is nog iets van 80mm neerslag berekend in het vervolg van Stephanie voordat het nu in beide modellen in de nacht op woensdag stopt. Netjes op tijd voor het event.

bernina1603

Gaaf beeld van de Berninapas. Autorijden in de sneeuw is wat mij betreft echt ook een wintersport!

airolo1603

En mijn favoriete skigebiedje in Tessin: Airolo!

boscogurin1603

Bosco-Gurin in Tessin.

simplon1603

En het dorp Simplon op 1480m aan de Simplonpas…

gondo-860-1603

In het dorp Gondo op 860m zien we hele dikke vlokken die vaak optreden bij een laag dauwpunt… zo iets gaan we misschien ook nog in Nederland zien…

montefalco1603

En de Apenijnnen doen ook weer lekker mee. Monte Falcone… 1480m hoogte… nog lang geen Italiaanse zomer daar. De liften en pistes zijn gewoon nog open. Sneeuwhoogte? 240cm!

mooiefronten

Gisteravond toonde ik al het beeld van de gelijktijdige sneeuw in Oslo en Moskou. Vanochtend een nog mooiere variant daarop. Ik houd van dit soort “klassieke weerkaarten”! Mooi ook die dikke regen in Marokko en kijk eens naar de andere zonbestemmingen: Costa del Sol, Corsica en Sardinië, Italië, de Balkan en Griekenland. Dat hoort bij het Mediterrane klimaat: neerslag in het winterseizoen… en dat is dus nog niet voorbij…

cliffhanger1603

De cliffhanger van het Amerikaanse model maakt het helemaal bont: op 31 maart nog bijna sneeuw in de Lage Landen. Moeten we bij verklappen dat beide modellen de sneeuw op 23 maart hebben geannuleerd. Maar we gaan dus een periode in met op verschillende momenten sneeuwkansen… wezenlijk is het voor de Alpen… waar de winter nog lang niet voorbij..

cliffhanger1603b

We kijken zo nog even naar Nina en de verschillende sneeuwfasen die we daarin zien, maar hier nog even de close up van de natte sneeuw in de Lage Landen.

cliffhanger1603c

Met deze dauwpunten…. een groot gebied zou dus nog eens eventjes wit kunnen worden. Visitekaartje van horrorwinter 2015-2016? Over een jaartje weten we het al…

23maart

Leo kondigde aan dat we ook nog recordlage temperaturen kunnen zien de komende periode…. in de huidige berekening eindigen komende zondag en maandag in de middenmoot van de top 10 lijstjes van dagrecords.

zaterdag

Wat weten we al over Nina? In elk geval dat het bij de nadering van het front uit het noordwesten juist eerst aan de zuidkant gaat regenen en sneeuwen. Sneeuwgrens? 1500m! Flink regenen ook zie je bij Genua. Het Europese model is vanochtend juist weer scheutiger ten aanzien van het erop volgende geweld aan de noordkant. Op de reisdag zaterdag moet je vooral in de Franse Alpen rekening houden met sneeuw op de bergpassen… in Oostenrijk hoeft dat pas zondag….  en maandag sneeuwt het lekker door…

complex

In het vervolgtraject is er veel onduidelijkheid… dinsdag zou zonnig kunnen verlopen en dan komt Nina2. Maar op deze kaart van het Europese model zie je dat door een specifieke ligging van de depressie over Italië juist stuwing aan de zuidkant optreedt terwijl we toch ook een glijbaan uit het noordwesten op de kaart zien… laten we daar dus maar niet op vooruitlopen. Dat heeft echt geen zin!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

13 reacties

Gesloten voor reacties.