morgins1311

De laatste stuk van de kilometers lange dalafdaling van Morgins aan de Zwitserse kant van de Portes du Soleil. Het is 1300m en het is altijd een mooi ijkpunt of je een goede winter (of week) hebt of niet. De komende twee weken gaat soms een paar dagen het flink dooien op deze hoogte. Zelfs in combinatie met regen verwacht ik echter niet dat dat het sneeuwdek ernstig zal aantasten op deze hoogte. Wellicht dat onder de 1200m aan deze kant alles nog eens groen wordt. In Oostenrijk lijkt me dat alles boven 800m al redelijk safe is.

chiemsee1311

Blik over het nevelmeer over de Chiemsee

funtensee1311

Funtenseetauern in Beieren

Hier in Die Tauplitz klaart het nu ook op. En hoe mooi is het ook in Tsjechië!

Zouden de middelgebergten echt een mooie winter krijgen? De Wintersport-Arena Sauerland krijgt toch wel weer even een dooifase voor de kiezen.

noordkant1311

Aan de noordkant van de Alpen hebben we dit ensemble vanochtend. Daar valt mee te leven als je twee momenten met sneeuw tot onder 1000 tot 1500m ziet. Er tussen inderdaad dooi meestal samenhangen met zwakke Föhn.

aosta1311

De meeste neerslag komend weekeinde wordt berekend voor de Aosta-vallei in Italië. Heftige neerslag piek hoor! Dat is de ook de Föhn. Sneeuw vanaf 1500m en dat is ruim voldoende koud voor de meeste bekende skigebieden daar.

fohn2011

Hierboven zie je die Föhn komend weekeinde op de kaarten. Een voorbeeld van vrij koude Föhn.

fohnnovec

Vijf dagen later berekent het Europese model dan een echte zachte Föhn. Dat is wel even slikken maar vooralsnog is het met meteofiction en blijft gelden: met weinig zonkracht blijft het sneeuwdek onaangetast. Zeker daar waar  de bully’s hebben gereden.schermafdruk-2016-11-13-08-26-01

Met de hoeveelheden sneeuw zoals hierboven in Rauris hebben we echt een andere uitgangspositie dan in voorgaande jaren.

usafreeze

En dit zijn de Verenigde Staten. Gisteren nog een koude puls met daarna weer opwarming. Nu toch een overgang naar winterweer daar vanaf volgend weekeinde. Het is slim Amerika en Europa naast elkaar te blijven volgen. Hier op deze site dus qua weer. Verder volgen we de ontwikkelingen op beide continenten sowieso natuurlijk.

PS Fréderic doet rond het middaguur nog een bericht – misschien kijkt hij ook even naar de condities om de supermaan te zien vannacht.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

39 reacties

Gesloten voor reacties.