morgins1311

De laatste stuk van de kilometers lange dalafdaling van Morgins aan de Zwitserse kant van de Portes du Soleil. Het is 1300m en het is altijd een mooi ijkpunt of je een goede winter (of week) hebt of niet. De komende twee weken gaat soms een paar dagen het flink dooien op deze hoogte. Zelfs in combinatie met regen verwacht ik echter niet dat dat het sneeuwdek ernstig zal aantasten op deze hoogte. Wellicht dat onder de 1200m aan deze kant alles nog eens groen wordt. In Oostenrijk lijkt me dat alles boven 800m al redelijk safe is.

chiemsee1311

Blik over het nevelmeer over de Chiemsee

funtensee1311

Funtenseetauern in Beieren

Hier in Die Tauplitz klaart het nu ook op. En hoe mooi is het ook in Tsjechië!

Zouden de middelgebergten echt een mooie winter krijgen? De Wintersport-Arena Sauerland krijgt toch wel weer even een dooifase voor de kiezen.

noordkant1311

Aan de noordkant van de Alpen hebben we dit ensemble vanochtend. Daar valt mee te leven als je twee momenten met sneeuw tot onder 1000 tot 1500m ziet. Er tussen inderdaad dooi meestal samenhangen met zwakke Föhn.

aosta1311

De meeste neerslag komend weekeinde wordt berekend voor de Aosta-vallei in Italië. Heftige neerslag piek hoor! Dat is de ook de Föhn. Sneeuw vanaf 1500m en dat is ruim voldoende koud voor de meeste bekende skigebieden daar.

fohn2011

Hierboven zie je die Föhn komend weekeinde op de kaarten. Een voorbeeld van vrij koude Föhn.

fohnnovec

Vijf dagen later berekent het Europese model dan een echte zachte Föhn. Dat is wel even slikken maar vooralsnog is het met meteofiction en blijft gelden: met weinig zonkracht blijft het sneeuwdek onaangetast. Zeker daar waar  de bully’s hebben gereden.schermafdruk-2016-11-13-08-26-01

Met de hoeveelheden sneeuw zoals hierboven in Rauris hebben we echt een andere uitgangspositie dan in voorgaande jaren.

usafreeze

En dit zijn de Verenigde Staten. Gisteren nog een koude puls met daarna weer opwarming. Nu toch een overgang naar winterweer daar vanaf volgend weekeinde. Het is slim Amerika en Europa naast elkaar te blijven volgen. Hier op deze site dus qua weer. Verder volgen we de ontwikkelingen op beide continenten sowieso natuurlijk.

PS Fréderic doet rond het middaguur nog een bericht – misschien kijkt hij ook even naar de condities om de supermaan te zien vannacht.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

39 reacties

Gesloten voor reacties.