ophetijs

Het ken nèt! Dit is het schitterende zwarte ijs vanochtend naast mijn huis waar ik spoedig in de modder zal staan. Misschien ga ik die foto al ruim voor de 17e maken zodat ik nog echt glansrijk door het ijs kan zakken in plaats van straks ijsloos ten onder te moeten gaan. Voor de poppetjes van mijn dochtertje was het genoeg en ik zal haar zelf ook wel weer ergens op een sloot krijgen einde van de week. Maar voor het oosten van het land ziet het er voor komende zaterdag eigenlijk best hoopvol uit!

dauwpunt0402

Hier zie je dauwpunt vanmiddag nog even boven nul komen. Dat is dan voor heel Nederland en België tot zaterdagmiddag voor het laatst. Dat betekent dat het ijs uit de nacht overdag niet dunner wordt en zelfs nog wat kan aangroeien de komende dagen. Als je dan bedenkt dat het vannacht in Woensdrecht met-5,1ºC al matig heeft gevroren dan komen we toch op een scenario dat er zaterdag in delen van het land op natuurijs geschaatst kan worden en dan dus niet alleen op de ondergespoten banen en veldjes….

vanmiddag

Die laatste opwarming heeft te maken met een klein neerslaggebiedje. Motregen in het grootste deel van het land. Droge sneeuw tenminste in het hier rood gemarkeerde gebied. Het dauwpunt is onder nul. Voor Theo zijn foto’s instuurde rond 10.15uur schreef ik: “Hoogstens 2 centimetertjes. Maar zeg nooit nooit. Lokaal misschien wat meer. Het is een lake effect!” 

sneeuwbuien

Dankzij Theo weten we dat we wat beter moeten opassen en dat er inderdaad lokaal wel eens 5cm zou kunnen vallen. Zie hierboven de al vroeg op de dag optredende thermische buien. Op 5km hoogte is het kwik aan het dalen van -31ºC nu naar -35ºC vannacht. Het kan vooral langs de oostgrens tot morgenochtend aan toe wisselend blijven sneeuwen. In de gebieden waar het zo sneeuwt kunnen we verdere aangroei van het natuurijs dan natuurlijk wel weer vergeten…

motsneeuwdo

Donderdagmiddag hebben we droge sneeuw maar dat mag echt geen naam hebben. Zo zie je hoe het gaat in het weer. Dat leek eerder nog juist het sterkste sneeuwmoment. Volgens de laatste berekening zien we donderdag wat motsneeuw neerdwarrelen….  het zal wel een schitterende winterdag zijn waarop je eigenlijk maar vrij moet nemen…. we zijn eigenlijk in 12 jaar school en nog wat jaartjes studie allemaal te veel gedrild op 40 uur per week braaf zitten. Daar zou eigenlijk eens een grote opstand tegen moeten komen. Gewoon van ja doe-oei! Ik ga met dit lekkere weertje echt niet binnen op mijn gat zitten! Bekijk het maar! Dat is wat mij betreft vakbond 2.0!

zaterdag0402

De nacht op zaterdag wordt de klap op de vuurpijl. Mocht het ergens toch een beetje wit zijn acht ik een uitschieter naar strenge vorst niet  uitgesloten. Dan pak je er in 1 nacht weer 2cm ijs bij!

noordoostpluim0402

Deze is van gisteravond. Maar daar zie ik dus in het hele oosten en zelfs in het midden van Nederland gewoon een schaatsdag! Wel met de ijspriem in de hand voor je veiligheid! Logisch… met al mijn “grappen” (ter vermaeck ende vooral ter lering) over lawinedoden in de Alpen moeten we niet vergeten dat er in koude winters ook bijna altijd mensen onder het ijs overlijden…

midden0402

Hier de natuurijswaardige pluim voor midden. Doet niet onder voor zuidoost en noordoost.Vanaf nu nog minstens 3cm ijs aangroei! Loosdrecht here we come! Al was het omdat in die regio ook geen sneeuw is berekend de komende 24 uur…

pluinnw0402

En deze is voor mijn regio. En toch zegt iets me dat er een kansje is dat het ijs zaterdag ook hier gewoon zal houden! Die foto’s komen er in elk geval en misschien vind ik ook wel iemand die wil filmen! Ik zak er graag doorheen… moest er eens van komen….

Categorieën: Natuurijs

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

79 reacties

Gesloten voor reacties.