Brembergkopf20150311

Hajo schreef in het ochtendbericht over de Alpen, waar een klein maar diep koudeputje op hoogte voor veel vocht dus bewolking zorgt.  Dan maar dichterbij huis zoeken nietwaar? Wat een geweldige condities nog altijd in het Sauerland. Bovenstaand (anoniem) zonnig beeld kwam vandaag binnen via de whatsapp, met omschrijving: “Dit is Winterberg. Vannacht heeft het gevroren dus na de mist van gisteren hard bevroren pistes. In de zon werd het een beetje papperig. Toch zijn de pistes verrassend goed! We zijn blij dat we Winterberg ontdekt hebben. Op 4 uurtjes rijden van huis! Fantastisch. En je kunt hier echt leuk skieen! Terwijl wij toch Oostenrijk gewend zijn. We verblijven in Winterberg resort, een fijn hotel aan de piste, gerund door Nederlanders. Met een goed restaurant en heel chille bar/grand café. Voor herhaling vatbaar!” Genieten dus!

Winterberg20150311

Nu veel rustiger dan tijdens de voorjaarsvakantie natuurlijk. Wachtrijen voor de liften  die ook tijdens mijn vakantie eigenlijk wel meevielen zullen er niet zijn.

Winterberg2_20150311

En gezellig rustig op de pistes.

tcdc_15031212_15031112

Nog meer van dat soort dagen in het verschiet hoor! Komende nacht 1 tot 4 graden vorst (beetje onzeker door mogelijk wat hoge bewolking), de nacht naar vrijdag opnieuw 3 tot 4 graden vorst. Verder Kaiserwetter, zeker morgen. Dus goed skiën in de ochtend. Vrijdag zal de bewolking op nadering van een zwakke storing wat toenemen, misschien half bewolkt. Maar dat is dan weer goed voor de houdbaarheid van de sneeuw.

rart_15031412_15031112

Zaterdag  wat neerslag uit het front.  Het zal niet veel zijn, maar wat er in het Sauerland valt: sneeuw. De stroming is dan net als in lage landen noordoostelijk en voert frisse lucht aan. De maximum temperatuur zal misschien maar net boven nul komen. Zondag opnieuw wat neerslagkansen; dan mogelijk als regen.

rart_15031418_15031112

Terug naar de Alpen. Hajo onderstreepte het vanmorgen ook nog eens: het is een scenario maar toch wordt er al wat meer duidelijk over de aanstaande zuiddump. Stephanie in 3 fases aan de hand van de kaartjes. Eigenlijk vrijdagavond begint het al te sneeuwen. In de loop van zaterdag goed op gang komend als klassieke stau: zie het felle buiige karakter. Hier nog niet heel aan de hand met betrekking tot overlast. De neerslag valt netjes in de bergen; bij een sneeuwgrens van 800 tot 1000 meter de meest intensieve neerslag in de gewenste vaste vorm.

rart_15031518_15031112

Zondag gaat het waarschijnlijk echt goed los. Door de neerslagafkoeling zal de sneeuwgrens tijdelijk dalen tot plaatselijk misschien wel naar 400 meter. Maar we zien ook dat het Italiaanse laagland veel regen te verduren krijgt.

rart_15031612_15031112

Maandag zullen de problemen groot worden. De neerslag wordt door het dan uitgezakte hogedrukbolwerk boven NO-Europa tegengehouden, komt eigenlijk nog een keer terug westwaarts en houdt aan tot dinsdagavond. Iets wat de hoofdrun van het GFS gistermorgen al goed te pakken had! Maar de sneeuwgrens loopt langzaam op naar 1200 tot 1400 meter, misschien zelfs iets hoger. En ai, dat donkergroene is dus allemaal regen.

acc EC 20150311_12_168u

Toch is er uiteraard nog veel onzeker over de exacte locatie en hoeveelheid gezien de verschillen tussen de modellen die er nu zijn. Het Europese model heeft een duidelijke voorkeur voor de Zuid-Franse Alpen en het uiterste zuidwesten van de Italiaanse Alpen. Isola 2000 is de hotspot wat mij betreft. Dat zou daar zo maar ruim anderhalve meter kunnen worden.

acc GFS 20150311_12_168u

Maar het kan ook extremer uitpakken. Waarbij het Amerikaanse model de regio Piemonte wel erg veel cadeau doet. Deels als retour de L’est nadat het ook de regio van Val Gardena heeft aangedaan. Maar zoals gezegd: ook veel water. Overlast zal er zeker komen.

rart_15031912_15031112

Voor de noordkant tot volgende week woensdag weinig aan de hand volgens mij. Weliswaar hoge temperaturen en soms ook wel veel bewolking maar geen neerslag om je druk over te maken. Daarna lopen de modellen behoorlijk uiteen. Of nee, eigenlijk al eerder. Al aanstaande maandag ontstaat in het GFS ten oosten van Moskou een apart hoogtelaagje dat langzaam uitdiepend naar het westen trekt om donderdag tussen Noord-Duitsland en Scandinavië tijdelijk tot stilstand te komen. Daaruit een langgerekte golf met neerslag tot over de Noord-alpen. Het ECMWF doet dit helemaal niet!

acc GFS 20150311_12_204u

Dat is dus nog erg afwachten maar dit is wat het GFS laat zien: 10 tot 50 centimeter  van woensdag tot vrijdag. Of millimeter? Want de sneeuwgrens hè. In dit scenario beginnend op 1800 meter. Weliswaar eindigend in de laagste dalen maar dan is het meeste fut er wel uit.

PLUIM_06260_NWT

Het Lage Landen autoruitenkrabbenwintertje houdt nog wel even aan. Zeker morgen en vrijdag hebben we weer prijs, zaterdag misschien. Met een wat aantrekkende noordoostenwind koud aanvoelend in het weekend. De gevoelstemperaturen in de vroege ochtenden tegen de 5 graden onder nul. Na het doorkomen van de storing in het weekend gaat vooral het GFS voor voortzetting van de nachtvorsten  met veel  hogedruk-invloed, die we ook wel in het ECMWF terugvinden. Mooi nawinters of vroeg-voorjaarsweer zo we willen.

tcdc_15032006_15031100

De hogedruk(blokkade) lijkt eigenlijk in stand te blijven tot rond 20 maart. Spannend want dan vindt de spectaculaire partiële zonsverduistering plaats waar Frederic op 23 januari al mooi over schreef. Dubbeltje op zijn kant, in de huidige runs gaat het net niet goed. EC doet bewolking vanuit het zuiden oprukken, GFS vanuit het noorden. Lastig nog derhalve.

Wind 20150311 384u

De cliffhanger van vanavond komt ook van het Amerikaanse model. Extreme meteo-fictie maar gewoon te mooi om niet te laten zien. Op +384 uur een heuse orkaan inclusief oog met een kerndruk van 947 hPa!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

8 reacties

Gesloten voor reacties.