zinalsneeuw

Bergstation van nieuwe gondel tussen Grimentz en Zinal in het Val d’Anniviers. Nodigt niet echt uit tot wandelen vanochtend. Vele Alpentoppen zijn wit in deze koude fase. Zie ook in dit bericht van Rogier op Wintersporters.nl. Mis ook niet de sneeuw in Tasmanië en de kou in Moskou waarover ik vanochtend al heb geschreven. Vervolgens richten we onze blik op wat er voor komend weekeinde gebrouwen wordt.

slurf

Vanochtend was de wind in het oosten al even om naar zuidoost maar op dit moment is het weer ZZW en blijft de regen in Duitsland hangen. In Nederland al recordlangdurige regen tot wel 60 uur aan één stuk. In delen van Duitsland is het nog erger. Alleen donderdagavond komen wij met veel bewolking en lokaal wat motregen heel even in oostelijke wind als het Scandihoog terrein wint. Maar meteen daarna al dringt de IJslanddepressie aan en gaan de twee systemen ons samen in een warme zuidenwind brengen. Dat wordt dan de veelgeprezen zomerse fase die precies zoals in de reclame “twee bijzondere dagen” zal omvatten. Zondagnamiddag en -avond dan al dit. Wat een neerslagslurf zeg! Arme Britten en ook in Zuid-Frankrijk moet je overstromingen niet uitsluiten. En je ziet hoe die slurf dan over de Lage Landen schuift waardoor de nacht op maandag al bar zal zijn en de maandag absoluut problematisch in de ochtendspits!

grootbrittannie1908

Leuke neerslagberekening! 50 tot 100mm is heel lokaal al gevallen in Engeland afgelopen week maar 100mm gewoon in de wijdmazige berekening is onheilspellend. En onze kuststrook doet mee in het spel.. ook qua wind weten we sinds gisteren.

wind1908

In het ensemble van het Amerikaanse weermodel is de potentie voor harde wind gestegen vanochtend. Met 40-50km/u moet je nu wel rekening gaan houden. Dat is de windkracht 6 à 7 die ik gisteren al aankondigde.

windpluim1908

En de Europese pluim is ook net binnen. Hier zien we al windstoten tot windkracht 8 of meer optreden. Weliswaar vooralsnog alleen in het noordwesten aan de Kust. Een onstuimige dag wordt het echter overal in de Lage Landen en België mag zich zondag al opmaken voor flinke regen. Ook onweer?

zondagochtend

In het Amerikaanse model al zondagochtend kans op zwaar onweer in België inderdaad.

ochtendspits

En dit is de ochtendspits in Holland met tot 30mm regen per 3 uur wat je lokaal weer mag verdubbelen. En ja daarna jaagt de IJslanddepressie een dag of twee drie zachte lucht aan over Frankrijk. Maar dat is dan ook alleen weer tot de volgende klap die met een beetje pech in het laatste augustusweekeinde gaat vallen.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

13 reacties

Gesloten voor reacties.