Een vriend stuurde deze kiek van hemzelf schaatsend ergens in de Haarlemmermeerpolder we hebben natuurlijk veel zien langskomen, vooral op het freespeech platform Twitter…. prachtig.

Jong geleerd oud gedaan. Ik vond het trouwens altijd ook erg grappig om hordes Marokkanen op het ijs te zien. Dat zijn toch mooie momenten van integratie in de tigste generatie. In Oslo is Aksel Lund Svindal in een skihal een skischool begonnen waar ook veel immigrantenkinderen komen die hun ouders dan ook weer meenemen en zo voorts. Tot we dan over twintig jaar de eerste schaatskampioen hebben die Mohammed heet. Of zo iets. Voor nu: inshallah dat het blijft vriezen …

Maar niet heus. Morgen overgang naar complete bagger. Ik zie er en excuus in waarom ik niet gekomen ben. Normaal neem ik me voor de mooie schaatsperioden absoluut in mijn geboorteland door te brengen. En ook wel voor twee of drie dagen. Deze keer heb ik een smoes (die ik enkel met donateurs zal delen). En nog één: vandaag mijn eerste skiles gegeven. Plus ik vertrek zondag naar Val d’Isère voor een vakantieweek met familie (inclusief mijn kids) die helaas wat ver weg gekozen hebben.

Maar zelfs het KNMI is dus redelijk optimistisch voor het vervolg. Kwartje op zijn kant en zo zien de ensembles er ook uit dus.

Beide modellen doen hetzelfde. Het ensemblegemiddelde komt aan het einde van het jaar weer terug op het koudkwakkelende klimatologische gemiddelde, met heus ook uitschieters naar beneden. Dus afwachtn maar weer. Denk dat ik tijdig heb aangegeven dat het waarschijnlijk een hele korte schaatsperiode zou worden. Don’t shoot the messenger!

In de Alpen ondertussen het omgekeerde van de Lage Landen: en rug van hoge druk laat het dooifront ZZW over de Lage Landen vegen terwijl de Alpen in de zon blijven. Zelfs de zuidkant blijft onaangeroerd. Woensdag een kansje dat een frontje schampt hier. Daarna even vrij zacht met regen in de dalen. Nu ja we zien het wel. Altijd ook even op de knieën om te danken voor wat je al gehad hebt!

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

12 reacties

Erik Bouma · 18 december 2022 op 00:18

Hallo Hajo! Morgen nog ff schaatsen hier in Drenthe en dinsdag vertrek ik naar Hinterglemm. Ik zie redelijk wat verschillen tussen sites over de weersvoorspelling… zal het nog aardig goed komen daar of ski ik straks door de regen??

TJ · 18 december 2022 op 10:01

Machtig dat schaatsen. Na uitstel van nieuwe schaatsen kopen ben ik om…. Ik wil ze gewoon hebben liggen voor het geval dat. Veel plezier in D’Isere. Wij vieren kerst in een ondergesneeuwde blokhut op de flanken van de Galibier, dat mindere weekje zorgt er mooi voor dat de weg ernaartoe wat toegankelijker is. En ik ga mijn jongste van 3 jaar zijn eerste skileraar geven. Zin in!

    Hajo · 18 december 2022 op 11:24

    Heb je inderdaad geschaatst nu? Leuk als ik wat reclame kan maken. Ik was pas een goede schaatser na 5 seizoenen als skileraar. Skiën is een goede weg om een goede schaatser te worden. Het is inderdaad crazy om ze niet te hebben liggen. Plus de ijsprikkers om ook al vroeg het ijs op te kunnen. Welk skigebied zit je daar bij de Galibier? St. Francois Longchamps? En laat je kind ook al met skistokken skiën. Gisteren les gegeven aan 2 Britse kids die in Frankrijk zonder stokken hadden leren skiën. Die worden doodmoe van het staan. Met stokken leer je als kind al uitrusten door op je stokken te hangen.

      TJ · 19 december 2022 op 12:51

      Hajo, helaas niet geschaatst. Maar ik ga een paar scoren binnenkort. Indoor kan ik me dan ook wel vermaken later dit jaar. We vertrekken vanavond al richting de blokhut. deze ligt op een flank van de Galibier in een bos ergens vanuit Valloire omhoog. Belofte gemaakt om het keukentje en het toilet daar te vernieuwen…. kost me wel twee dagen om het netjes te maken. Eerste of tweede kerstdag trekken we verder naar Valmeinier. Daar blijven we dan tot tweede week kerstvakantie. Hoop flink wat km’s te gaan maken met de hele familie. Telefoons uit. Wifi uit. Tijd voor elkaar!

      Aart · 19 december 2022 op 14:00

      Quote: “Ik was pas een goede schaatser na 5 seizoenen als skileraar. Skiën is een goede weg om een goede schaatser te worden.”
      Zomaar een paar vragen. Welke (ski)techniek bepaalt of je een goede schaatser wordt/bent? Kunnen alleen (goede) skiërs goede schaatsers worden?
      Op dit filmpje van feb.-2021 van ene Mick Bouman (https://www.youtube.com/watch?v=9GfuoKdBj6U) is verschil in schaatstechniek/-houding goed te zien. Hoe leer je die van Mick aan?

        Mick · 20 december 2022 op 20:24

        Nou hier is die Mick Bouman… Leuk om even genoemd te worden. Ik kan in ieder geval zeggen dat ik geen goede skiër ben. Dat komt omdat ik snowboard.

          Aart · 20 december 2022 op 22:07

          LOL. Nou Mick, leuk je hier te ontmoeten. Ben je soms marathon schaatser? (Hoe) is jouw techniek aan te leren?

          Mick · 21 december 2022 op 14:29

          Ik ben wat dat betreft een laatbloeier. Als kind op de lokale vijvers meedoen met ijshockey op de noren van m’n opa. Daar werd ik wel behendig van. Sinds een paar jaar de weissensee schaatsen, en ook maar les genomen en nu sinds dit jaar schaats ik voor het eerst met de 40+ marathon mee in Amsterdam. Afgelopen weekend nog op natuurijs, zie artikel hieronder.

          https://www.rodi.nl/landsmeer/sport/323071/stan-jonkmans-wint-schaatsmarathon-ilperveld

          En of mijn techniek is aan te leren, vast wel. Maar als je zo laat begint als ik moet je wel hard je best doen.

          Aart · 21 december 2022 op 23:09

          En nog tweede geworden ook! Helaas ben ik te laat aan serieus schaatsen en inline skaten begonnen (ben nu bijna 65), dus ik houd het op lekker in eigen tempo mijn rondjes/routes te schaatsen/rijden. Helaas zijn de schaatsbanen in Biddinghuizen en in Dronten gesloten, die lagen voor mij bijna om de hoek.

        Hajo · 21 december 2022 op 13:40

        Nee natuurlijk wordt je vooral een goede schaatser door jong schaatsles te nemen of het van je pa of ma te leren. Maar als je die boot hebt gemist is skiën een goede alternatieve aanvliegroute….. als je enkele seizoenen als skileraar hebt gewerkt is je coördinatie zo verbeter dat je dan heus wel recht op de schaats staat. Maar de gemiddelde laaglander heeft ook die mogelijkheid niet. Blijft de beste route van gewoon les nemen in dat wat je wilt leren. Dan nog zal het je helpen als je een skiër bent en een inline skater bijvoorbeeld. Of yoga of wat ook. Alles helpt alles. Behalve op de bank zitten.

          Mick · 21 december 2022 op 14:30

          Inline skaten helpt trouwens enorm. Zeker als je die twee technieken een beetje uit elkaar kunt houden in je hoofd. Schaatsen of inline skaten

Hajo · 21 december 2022 op 17:24

Petje af Mick!!

Gesloten voor reacties.