Dooiaanval maandag gaat niet door

Klik voor grotere kaart

Gisterochtend zaten we tegen een spelbreker aan te kijken met het Europese weermodel. Maandag al zou de dooi invallen. Gelukkig dachten twee modellen anders (zie artikel). Gisteravond krabbelde het ECMWF al een stukje terug en vanochtend is het weer schaatsgekte in het model en dus ook in de meerdaagse verwachting van het KNMI. Aanhoudend droge kou met een matige ijsproducerende noordoostenwind.

IJsdikte
Zie de ijsdikte producerende middagtemperaturen voor komende maandag hierboven. En de dooi zou er nu pas 10 februari komen, maar dat is al weer lekker ver weg in onzeker territorium. Kijk straks zeker ook snel bij de nieuwe ijspluimen van WinterPlaza die je ook ziet bij de vierde knop van rechts op deze site. Update is 10.00u.

Nachtbraker
Let op de KNMI site altijd op de tijdstippen van de updates: om een of andere reden laat men daar altijd een nachtbraker midden in de nacht een lange termijn voorspelling geven gebaseerd op maar één model terwijl die verwachting al weer is achterhaald als Nederland ontwaakt. Rond 10 uur zijn de nieuwe ECMWF ensembles beschikbaar onder de derde knop van links in de Wintersport Weerkamer op deze site. Dan pas weten we de kansverdeling tussen vriezen en dooien.

Wat doen de andere modellen vanochtend?

Je raadt het al: die doen weer iets heul anders. En wat het GFS model doet is eigenlijk best zorgwekkend. Laten we eens naar het ensemble voor een punt in Friesland kijken.

Klik voor grotere grafiek

Tja dat is minstens net zo beroerd als het ECWMF-scenario van gisterochtend. En nog erger zelfs omdat de nieuwe GFS 00u hoofdrun veel steun heeft in het ensemble. Met deze grafiek voor ogen kun je bijna niet geloven dat er nog een kans is op aanhoudende vorst tot 10 februari. Er is maar één lijntje dat het moedig volhoudt en als je goed kijkt is dat het #11stedentocht-lijntje want die gaat door tot het gaatje. Ook zien we dat de dooiaanvallen die zouden kunnen komen – als ze komen zeker gepaard zullen gaan met sneeuw en ijzel.

Klik voor grotere kaart

De nieuwe GFS berekening stort maandag én woensdag én donderdag gewoon meteen bakken met regen over Nederland uit met telkens ook mooie sneeuwval in de Alpen een dag later. Het GEM model laat daarentegen een hele reeks dooiaanvallen mislukken. Met bijvoorbeeld komende dinsdag flinke droge sneeuw in héél Nederland en ijzel en regen alleen in Noord-Frankrijk.

Schaatsvriendelijk
De ervaring leert dat deze sneeuw evengoed in Engeland kan vallen – met vereende duimkracht van duizenden lukt zo iets – zodat ik het GEM model vanochtend nog tot de schaatsvriendelijke scenario’s reken. Uiteindelijk geeft de vorst ook in dit model op 10 febrauri er de brui aan, maar dan zitten we al weer in heerlijk onzeker territorium waarvoor nog van alles te fantaseren valt.

Vanochtend is de droogkoude ECMWF duidelijk het meest schaatsvriendelijk zodat we allemaal met spanning op de bijbehorende ensembles wachten (derde knop van links in de Wintersport Weerkamer). De 15 daagse waarin je ook de verwachte sneeuwval ziet komt rond 10.00u binnen, spoedig gevolgd door de 10-daagse.

Saai
Vandaag moeten we het weer even doen met berekeneingen van een uiteindelijke overgang naar de “saaie” WC. Gisteravond stond mijn droomscenario met een overgang naar een sterk Groenlandhoog netjes op de weerkaarten. Dat blijft mijn beste vermoeden dat het daar na de 10 tot 12e februari heen gaat. Met enkele kwakkeldagen maar dan toch weer een hervatting van de winter en dan van een meer arctisch sneeuwrijk type.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

78 reacties

Gesloten voor reacties.