Dooiaanval maandag gaat niet door

Klik voor grotere kaart

Gisterochtend zaten we tegen een spelbreker aan te kijken met het Europese weermodel. Maandag al zou de dooi invallen. Gelukkig dachten twee modellen anders (zie artikel). Gisteravond krabbelde het ECMWF al een stukje terug en vanochtend is het weer schaatsgekte in het model en dus ook in de meerdaagse verwachting van het KNMI. Aanhoudend droge kou met een matige ijsproducerende noordoostenwind.

IJsdikte
Zie de ijsdikte producerende middagtemperaturen voor komende maandag hierboven. En de dooi zou er nu pas 10 februari komen, maar dat is al weer lekker ver weg in onzeker territorium. Kijk straks zeker ook snel bij de nieuwe ijspluimen van WinterPlaza die je ook ziet bij de vierde knop van rechts op deze site. Update is 10.00u.

Nachtbraker
Let op de KNMI site altijd op de tijdstippen van de updates: om een of andere reden laat men daar altijd een nachtbraker midden in de nacht een lange termijn voorspelling geven gebaseerd op maar één model terwijl die verwachting al weer is achterhaald als Nederland ontwaakt. Rond 10 uur zijn de nieuwe ECMWF ensembles beschikbaar onder de derde knop van links in de Wintersport Weerkamer op deze site. Dan pas weten we de kansverdeling tussen vriezen en dooien.

Wat doen de andere modellen vanochtend?

Je raadt het al: die doen weer iets heul anders. En wat het GFS model doet is eigenlijk best zorgwekkend. Laten we eens naar het ensemble voor een punt in Friesland kijken.

Klik voor grotere grafiek

Tja dat is minstens net zo beroerd als het ECWMF-scenario van gisterochtend. En nog erger zelfs omdat de nieuwe GFS 00u hoofdrun veel steun heeft in het ensemble. Met deze grafiek voor ogen kun je bijna niet geloven dat er nog een kans is op aanhoudende vorst tot 10 februari. Er is maar één lijntje dat het moedig volhoudt en als je goed kijkt is dat het #11stedentocht-lijntje want die gaat door tot het gaatje. Ook zien we dat de dooiaanvallen die zouden kunnen komen – als ze komen zeker gepaard zullen gaan met sneeuw en ijzel.

Klik voor grotere kaart

De nieuwe GFS berekening stort maandag én woensdag én donderdag gewoon meteen bakken met regen over Nederland uit met telkens ook mooie sneeuwval in de Alpen een dag later. Het GEM model laat daarentegen een hele reeks dooiaanvallen mislukken. Met bijvoorbeeld komende dinsdag flinke droge sneeuw in héél Nederland en ijzel en regen alleen in Noord-Frankrijk.

Schaatsvriendelijk
De ervaring leert dat deze sneeuw evengoed in Engeland kan vallen – met vereende duimkracht van duizenden lukt zo iets – zodat ik het GEM model vanochtend nog tot de schaatsvriendelijke scenario’s reken. Uiteindelijk geeft de vorst ook in dit model op 10 febrauri er de brui aan, maar dan zitten we al weer in heerlijk onzeker territorium waarvoor nog van alles te fantaseren valt.

Vanochtend is de droogkoude ECMWF duidelijk het meest schaatsvriendelijk zodat we allemaal met spanning op de bijbehorende ensembles wachten (derde knop van links in de Wintersport Weerkamer). De 15 daagse waarin je ook de verwachte sneeuwval ziet komt rond 10.00u binnen, spoedig gevolgd door de 10-daagse.

Saai
Vandaag moeten we het weer even doen met berekeneingen van een uiteindelijke overgang naar de “saaie” WC. Gisteravond stond mijn droomscenario met een overgang naar een sterk Groenlandhoog netjes op de weerkaarten. Dat blijft mijn beste vermoeden dat het daar na de 10 tot 12e februari heen gaat. Met enkele kwakkeldagen maar dan toch weer een hervatting van de winter en dan van een meer arctisch sneeuwrijk type.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

78 reacties

Gesloten voor reacties.