16122368_937787299591082_826393782_o

Leen Goudappel maakte de foto van de dag toen hij de Thomassentunnel uit reed richting Brielle. Alles was ineens prachtig wit door uitsneeuwende mist. Ik zag het in Noord-Holland ook gebeuren. Jij? Nog geschaatst? Wat zijn de prognoses. De modellen hebben gesproken. We duiken er weer in!

Schermafdruk 2017-01-18 22.25.25

Het Europese model om te beginnen! Wat zien we? Vrijdag toch forse dooi helaas. Zondag en maandag worden weer twee koude dagen met mogelijk matige vorst. De hoofdrun en controlerun zijn kouder dan het ensemble-gemiddelde. Op 26 januari eindigt de vorst zeer waarschijnlijk. Maar er zijn nog kansen. En er is 1 Petertje dat op Elfstedenkoers is.

gfs1801

In het Amerikaanse model eindigt de vorstperiode op de 27e. De vorst vanaf zondag en maandag is eigenlijk best bijzonder. Toch weer een hele rits winterse dagen die Hellmannpunten gaan opleveren.

dauwpunt

Kijk eens naar die dauwpunten op woensdag 25 januari!

donderdag

En donderdag weer! Dat gaat pas een stabiele ijsvloer opleveren. Ja je krijgt de indruk dat maandag tot en met vrijdag de beste schaatsdagen worden. Zien we dat ook al in de ijspluimen?

eps_ijsgroei_06290 (1)

Ja duidelijk! De ijsvloer groeit weer vanaf zondag! Vanaf maandag zou het stabiel moeten zijn. Pas zaterdag 28 januari is het niet meer veilig. Maar tot het einde van de maand zou er nog ijs zichtbaar moeten zijn. Het wordt dus een fantastische schaatsweek!

En vandaag hadden we ook al plaatjes…

Een blik op de zonovergoten ijskoude Alpen. Sneeuw zie je in het Amerikaanse model vanaf 28 januari. Vooral aan de Franse kant. Maar kijk eens…

output_AYnu1R

De modellen lopen dan totaal uiteen. Heeft dus geen zin al naar te kijken. Wel kijken we nog even naar…

koud

Pittig koud hoor!! Dit is vrijdagochtend in Oostenrijk….

109990 (2)

En zie de prognose voor de Funtensee in Beieren. Elke nacht rond -30ºC! Morgenochtend Fréderic!

Mede mogelijk gemaakt door Renault Kadjar en Renault Captur!

Categorieën: Avondupdate

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

45 reacties

Gesloten voor reacties.