Sommige wintersportwebsites zijn gelukkiger dan andere wintersportwebsites. Wij zijn heel gelukkig met onze Finn waarvan trouwe volgers weten dat hij mij al assisteert vanaf 17-jarige leeftijd. Zo veel jaar verder heeft Finn niet alleen zijn KLS afgerond maar heeft hij als ultieme mazzelp.. ook nog eens meteen een baan gevonden. En zo krijgen wij nu soms exclusieve plaatjes uit de cockpit doorgestuurd meestal linea recta naar Facebook. Hierboven een plaatje van gisteren waarbij Finn schrijft:

De Alpen vanmorgen aan het eind van de ochtend. Foto is genomen vanaf Flightlevel 380 (op ongeveer 11,5km hoogte ) boven het luchtvaart navigatiepunt ‘AOSTA’ dat uiteraard is afgeleid van de regio die te zien is op de foto: de Aosta-vallei . Prachtig te zien is de scheiding tussen de bewolking aan de west en noordkant van de Alpen, terwijl aan de Zuidkant de zon volop scheen!

Op Facebook heeft Finns plaat “pas” 14 likes dus bij deze de oproep om hem ook nog even te liken. Die Aosta-vallei is sowieso een juweel. Ben er afgelopen zomer nog doorheen gereden. Bijzonder dat het dal een puur Nederlandse website heeft gebouwd: lovevda.nl. Snel door naar het weer!

[metaslider id=25814]

Het is natuurlijk een beetje droef dat we van de winter weer terug de herfst in schieten zoals de laatste dagen hier duidelijk te lezen was. Toch blijf je speuren naar winterse condities en toen viel mijn oog ineens op deze weerwaarschuwing voor Stockholm. Lees zelf maar even. Het wordt bar! Natte sneeuw in de Zweedse hoofdstad vrijdag. Kijk even mee hierboven hoe een en ander ontstaat. We weten in de winter dat we moeten kijken naar de moederdepressie bij IJsland en de dochters die ze op het continent afvuurt. De koers van die dingen bepaalt waar het wintert en waar het zacht weer is. Eind van de week gaat er eentje precies zo huishouden dat zowal heel Scandinavië – uitgezonderd Denemarken – onder een sneeuwdek verdwijnt. OK: in Stockholm en Oslo zal het niet blijven liggen, maar in Helsinki wel! Gaan we van smullen natuurlijk.

ensLapland1510

Hier nog even een ensemble voor Lapland waar het 850hPa niveau gaat dalen naar 1200 meter (vanaf ruwweg 1300 meter heb je sneeuw tot aan de grond). Tot bijna einde van de maand is het kwik daar met -9°C vier graden kouder dan normaal.

ensOost1510

En dan de Alpen. Net als in heel West-Europa schiet het kwik er omhoog. Vannacht en morgenochtend als het in Nederland opklaart (het gaat 4-5°C koud worden bij ons die nacht) zijn de Alpen nog eens nat. Met nu ineens verrassend een hogere neerslagpiek in de buurt van Zell am See Kaprun (vanmiddag wat plaatjes van het Kitzsteinhorn van Tim), dan in de Franse Alpen. En alleen daar in de oostelijke delen van Oostenrijk ook een lage sneeuwgrens: 1200-1500m kan gehaald worden. Dus misschien toch nog leuke plaatjes. In de Franse Alpen geen sneeuw onder 2200m helaas. En daarna vooral in de oostelijke Alpen droog droger droogst. Vanaf de zuidkant loopt de luchtdruk op naar 1020hPa en dan ben je de neerslag wel kwijt. Er komen echt hele fraaie zonnige dagen met zoals je ziet momenten van bijna +15°C op 1500m. Het weerbericht voor Zell am See Kaprun spreekt voor het weekeinde van Traumtage.

ensNL1510

 

Wat nog heel spannend wordt na volgend weekeinde is of we in de Benelux nog één keer de 20°C gaan aantippen. Het zit erin zoals je in het ensemble voor 2m meethoogte ziet! Als je het realistisch neemt komen we uit op 18°C en dat misschien wel een hele week lang vanaf zaterdag.

httpv://www.youtube.com/watch?v=KzxV1Tv4GKA

Ik sluit maar even af met een filmpje dat afgelopen zaterdag in het Val d’Anniviers (zie webcams sneeuwsmelt) is gedraaid. Zo mooi met dat muziekje. We moeten de maker Alban Mathieu maar vragen om een full feature te draaien. Hier wil ik wel anderhalf uur naar kijken. En anders hier wel naar!

httpv://www.youtube.com/watch?v=3bz68XSpLcg

Zelfde filmer. LOL! Opnames ook zaterdag van het jaarlijkse Vercorun event waarbij het gaat om precisielanden. Hadden ze het event komend weekeinde gehouden was het een stuk lastiger geweest, want het wordt weer gewoon thermiekvliegen!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

39 reacties

Gesloten voor reacties.