Als de Elfstedentocht een Scandinavisch feestje was, kon hij nu worden uitgeroepen. Want het gaat daar dus echt de diepvries in en hoe! Zo sterk dat per contrast de Lage Landen een beetje lekker winterweer op hun buik kunnen schrijven nog weer minstens een week langer.

Oslo – Noorwegen

Deze pluim van de regio Oslo laat zien dat het echt heel heel heel koud gaat worden daar zo welke variant het ensemble ook wordt gekozen. Tja misschien wat te veel van het goede.

West-Rusland

Eerder had ik genoemd dat het verloop in West-Rusland voor ons meer van belang is dan Scandinavië. Welnu zie hierboven. Wat meer golvend maar ook vet koud. Oekraïne krijgt er ook weer van langs qua winter zodat de NAVO wellicht deze winter voor zijn kiezen gaat krijgen wat eerder al twee Europese dictators overkwam met de Russische winter.

Welke invloed krijgt die Scandinavische kou in de Lage Landen? Nou de kou gaat uitzakken…. en drukt op zeker moment sneeuwend zowat tegen de Wadden-eilanden aan. Ten zuiden van die sneeuwband is het doffe ellende wederom. Maar waar die grens precies komt te liggen is afwachten. Ik heb ook een berekening gezien dat ie over de noordelijke provincies hing.

Nederland

De pluim dan voor Nederland. Er zijn variantjes. Vriezen vanaf 3 januari bijvoorbeeld. Koud rond 10 januari maar eigenlijk best nog “gemiddeld Nederlands januariklimaat”. Kots je ervan… overweeg dan verhuizen.

Pluim van het Europese model er ook maar bij dan. Vergeet dat vriezen vanaf 3 januari maar. Rond 9 en 10 januari een vliesje ijs op de sloten, zou goed kunnen. Een einde aan de ellendige WC lijkt in elk geval gegeven. Het wordt weer iets interessanter en hoopvoller allemaal.

Oostenrijk

Afsluitend: in de Alpen zit je goed natuurlijk. Puur klimatologisch. Daarom ook dat baken het aandurven om hier tientallen miljoenen euros in liften te investeren elk jaar opnieuw. 10 januari hier ook ff vrieskist lijkt me zo voorafgegaan door leuke sneeuw. Dat is in Scandinavië nu ook het geval trouwens. De sneeuw ligt al overal tot aan de kust. Nu de kou eroverheen. Ice age! Voor eventjes dan.

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Camwin · 30 december 2023 op 08:16

Tweede week januari wintersport plannen of nog even wachten voor lekker wat sneeuw met zon?

Remco · 30 december 2023 op 10:31

2e week januari hoef je volgens mij niet te plannen lijkt mij, plek zat. Gewoon kijken waar de sneeuw ligt en last minute boeken.

  Tijs · 31 december 2023 op 09:16

  Gefeliciteerd met je verjaardag vandaag!

   Hajo · 2 januari 2024 op 13:03

   Dank je

Oetzi · 31 december 2023 op 16:29

Je vergelijkt de ondersteuning van Oekraïne met Napoleon en Hitler…

Hoe ontzettend fout kun je zijn

  Hajo · 2 januari 2024 op 08:12

  Exact. Die vergelijking gaat in vrij grote mate op. De CIA/NAVO heeft deze oorlog van A tot Z gewild en georganiseerd (Maidan coup in 2014 etc etc). En de aantallen doden 100% op “ons” konto liegen er niet om. Wij zijn hier net zo schuld als die andere 2 en ook in Gaza. Ich habe es geuwusst.

   Fleur · 2 januari 2024 op 11:56

   Schoenmaker blijf bij je leest

    Hajo · 2 januari 2024 op 13:04

    Nee

Gesloten voor reacties.