hochries0111

De Alpen zijn weer ver weg van de winter maar niet minder mooi! Stel je voor dat je in dit plaatje had kunnen wandelen vanochtend? Dit is de Hochrieshütte in Beieren kijkend richting Rosenheim. Ondertussen in Zweden…

Dankzij een tip van Remko Oosterwijk kon ik gisteravond al het nieuws van de dump in Zweden brengen. Er gaat 40cm vallen vandaag. En dan is het nog niet gedaan.

dumprusland

In het weekeinde als wij allemaal focussen op de Alpen klapt er weer een sneeuwstorm over de Oostzee. Kijk eens wat daar richting Moskou beukt! Wat een begin van de winter daar.

alpensneeuw

Drie dagen later zijn de Alpen ook erg koud geworden en zou het tot aan de voet van de Alpen kunnen sneeuwen zoals we nu al dagen verkondigen hier.

noorwegenens

Toch zit de echte diepe kou in Scandinavië. Hierboven een punt in Zuid-Noorwegen op amper 500m hoogte. Daar schieten ze al onder de -20ºC. Schaatsen uit het vet zeg je dan!

fransealpen

Dit zijn de Franse Alpen. In Oostenrijk al een beetje sneeuw morgen. In Frankrijk pas in het weekeinde maar wel een mooie portie met een sneeuwgrens die van 1500m naar 1000m gaat zakken. Het Amerikaanse model laat met de hoofdrun dan wel weer een warmere fase aan het einde zien. Het ensemblegemiddelde blijft matig koud.

schermafdruk-2016-11-01-09-01-06

Het Europese model kijkt minder ver en laat voor de Lage Landen toch wel een gestage afkoeling zien. Met volgende week maandag deze…

vorst

We lijken vrij zeker een fase te krijgen met verschillende nachtvorsten. Dat is toch wel leuk zo begin november al! We hebben in Nederland in 2006-2007 tot diep in januari moeten wachten op de eerste vorstdag. Hadden we dit jaar al een nachtvorstje ergens (op meethoogte)?. Wie frist ons geheugen even op?

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

32 reacties

Gesloten voor reacties.