17 november, de Sint is weer in het land! De intrede verliep deze keer in vrij koude omstandigheden. Hoe was het de voorbije jaren op deze datum? Ik heb de kaarten van de voorbije 4 jaar even voor jullie opgesnord. Zien jullie de verschillen met nu? Niet makkelijk he. Typisch voor medio november is dat het dansen van de depressies rond de Noordpool weer op gang komt. De cirkel is telkens nog niet volledig gesloten. Toch 1 belangrijk verschil dit jaar: het warmbloedige Scandihoog anno 2018. Dat hebben we deze voorbije jaren niet gezien rond dit tijdstip.

Jammer genoeg houdt dit Scandihoog het niet lang vol. De koudebel die we al sinds maandag in het café volgen, schiet uiteindelijk toch voor een stuk de oceaan op, waardoor het hoog richting ZO-Europa wegzakt. Alle credits voor het Europese model, dat dit mogelijke scenario een paar dagen geleden als eerste in de gaten had.

Maar wat gebeurt er daarna? Aan de voorzijde van die westwaarts trekkende koudebel komt op grote hoogte een noordwaartse warmteflux richting IJsland op gang …

… wat de luchtdruk boven de Noordelijke Atlantische Oceaan wellicht hoog houdt. Maar hoe sterk precies en wat de exacte positie wordt, ligt nog volledig open. Daarom dat we de range in de meteofictie van de ensembles erg groot zagen worden de voorbije dagen.

Het ICON-weermodel van de Duitse weerdienst is ’s avonds altijd als eerste binnen. Daarom dat ik deze kaarten nu gebruik. Bovendien heeft het Duitse model een uitstekende reputatie voor het inschatten van winterse situaties bij de barman van het weercafé.

En de Duitsers laten het komende dinsdagnacht en woensdagochtend bij temps rond het vriespunt wel degelijk sneeuwen in de Lage Landen! Wat denk jij dat het wordt? Discussieer mee en doe een gokje in onze Hellmannwedstrijd als je het nog niet gedaan hebt! De Sint heeft na een dag noeste arbeid zijn meiter hier op de barkruk gezet en gokte zonder verpinken op 280Hellmannetjes, zijn geboortejaar! Ook de avondruns van de grote modellen komen zo meteen het café nog binnen. Weer vanalles te beleven dus!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

47 reacties

Gesloten voor reacties.