Gerhard Keuschnig, de uitvinder van de foto-webcam, woont in Mörtschach ergens onder die dalnevel want deze cam kijkt vanaf de Feldkopf recht over de vallei waar hij naast zijn uitvinderswerk ook schapen hoedt vanuit een schitterend gelegen familieboerderij. Verder heeft hij fanatiek paragliden verruild voor zweefvliegen. Heerlijk dat soort veelzijdige live life to the max mensen. Mee eens dat deze kiek adembenemend mooi is? Zie hier de hele zonsopgang daar en de hoge resolutiebeelden…

Blijven we even bij de fotowebcams. Een van de oudsten. In bedrijf sinds 2013. Kunnen we dus 5 winters op rij bekijken de situatie van de Schmittenhöhe van Zell am See Kaprun rond de sluitingsdag. Toch een beetje het beeld van de door Günther Aigner uitgeplozen meetreeksen dat er niet echt een trend te ontdekken valt. 8 april 2015 was ook wel tof!

Voor we in de prognose duiken eerst bovenstaande kaarten voor Azië van begin van de week. De “warmtegolf” bij ons gaat samen met een koudegolf richting Mongolië. Noord-Siberië nog eens bitter koud. En in eerdere runs ook opmerkelijke sneeuw in Georgië en Oost-Turkije. Gebieden met 2000m basishoogte zijn het maar toch.

Na de opmaat dit weekeinde wordt het vanuit het westen nog een keertje iets frissen met sneeuw in Spanje en Marokko.

Vanaf dinsdag – juist als ik aankom in Les Menuires – is er bijna drie dagen onafgebroken bewolking en sneeuwval in het westelijk Alpengebied. Als het regen is in plaats van sneeuw dan meteen ook pijpenstelen. Paraplu mee dan maar. Maar nog eens wat “Rob en Monica” sneeuwbeelden zo laat in het seizoen is niet mis natuurlijk. Even aanzien nog.

Niet om aan te zien maar gewoon al feit is dat de marathon van Rotterdam niet alleen erg warm wordt maar ook nog eens stofhappen. Eens zien of lopers erover klagen. Iemand vroeg ernaar… of ik wel eens een marathon heb gelopen. Nee, niet eens een halve. Dama tot dam is mijn max. Ben ook meer een bergloper (sterrenbeeld steenbok) dan een platte loper. Ga in de Alpen komende jaren wel grotere afstanden trailrunnen. Marathon – toch een ongezonde aanslag op je lichaam voor velen – reserveer ik voor mijn oude dag. Dat kan vanaf 60 ook nog wel een keertje.

We gaan even focussen op het eventuele scandihoog dat de Lage Landen mooi warm zou kunnen gaan houden. Hierboven het ensemble voor het zuiden van Finland. Ja in de kern van het hoog boven sneeuw is het zo zomers nog niet dan.

Het ensemble qua luchtdruk voor de omgeving Moskou. Behalve het dipje morgen toch minstens een volle week dikke hoge druk. Hoe ziet dat eruit op de kaart?

Zo mooi! Samen met de sneeuw/regen aan de zuidkant en in de Franse Alpen. In de wind zal het niet echt zomers voelen, zeker waar het licht bewolkt is. Waar de zon schijnt en je zit een beetje beschut… yummie! Ogen dicht en je waant je op wintersport! Of je bent/gaat nog op wintersport natuurlijk…

Het Amerikaanse model houdt zoals we al zagen de hoge luchtdruk mooi vast.

Het Europese model maakt er al snel een potje van. Zwakke zuidelijke stuwing. En twee graadjes warmer dan het winderige Amerikaanse model.

Nog iets dieper in de meteofiction keert het Europees model de wind 180 graden om! Ineens pal noord en beduidend koeler. Leuke sneeuw op Groenland ook weer! Fijne zondag allemaal.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

15 reacties

Gesloten voor reacties.