Gerhard Keuschnig, de uitvinder van de foto-webcam, woont in Mörtschach ergens onder die dalnevel want deze cam kijkt vanaf de Feldkopf recht over de vallei waar hij naast zijn uitvinderswerk ook schapen hoedt vanuit een schitterend gelegen familieboerderij. Verder heeft hij fanatiek paragliden verruild voor zweefvliegen. Heerlijk dat soort veelzijdige live life to the max mensen. Mee eens dat deze kiek adembenemend mooi is? Zie hier de hele zonsopgang daar en de hoge resolutiebeelden…

Blijven we even bij de fotowebcams. Een van de oudsten. In bedrijf sinds 2013. Kunnen we dus 5 winters op rij bekijken de situatie van de Schmittenhöhe van Zell am See Kaprun rond de sluitingsdag. Toch een beetje het beeld van de door Günther Aigner uitgeplozen meetreeksen dat er niet echt een trend te ontdekken valt. 8 april 2015 was ook wel tof!

Voor we in de prognose duiken eerst bovenstaande kaarten voor Azië van begin van de week. De “warmtegolf” bij ons gaat samen met een koudegolf richting Mongolië. Noord-Siberië nog eens bitter koud. En in eerdere runs ook opmerkelijke sneeuw in Georgië en Oost-Turkije. Gebieden met 2000m basishoogte zijn het maar toch.

Na de opmaat dit weekeinde wordt het vanuit het westen nog een keertje iets frissen met sneeuw in Spanje en Marokko.

Vanaf dinsdag – juist als ik aankom in Les Menuires – is er bijna drie dagen onafgebroken bewolking en sneeuwval in het westelijk Alpengebied. Als het regen is in plaats van sneeuw dan meteen ook pijpenstelen. Paraplu mee dan maar. Maar nog eens wat “Rob en Monica” sneeuwbeelden zo laat in het seizoen is niet mis natuurlijk. Even aanzien nog.

Niet om aan te zien maar gewoon al feit is dat de marathon van Rotterdam niet alleen erg warm wordt maar ook nog eens stofhappen. Eens zien of lopers erover klagen. Iemand vroeg ernaar… of ik wel eens een marathon heb gelopen. Nee, niet eens een halve. Dama tot dam is mijn max. Ben ook meer een bergloper (sterrenbeeld steenbok) dan een platte loper. Ga in de Alpen komende jaren wel grotere afstanden trailrunnen. Marathon – toch een ongezonde aanslag op je lichaam voor velen – reserveer ik voor mijn oude dag. Dat kan vanaf 60 ook nog wel een keertje.

We gaan even focussen op het eventuele scandihoog dat de Lage Landen mooi warm zou kunnen gaan houden. Hierboven het ensemble voor het zuiden van Finland. Ja in de kern van het hoog boven sneeuw is het zo zomers nog niet dan.

Het ensemble qua luchtdruk voor de omgeving Moskou. Behalve het dipje morgen toch minstens een volle week dikke hoge druk. Hoe ziet dat eruit op de kaart?

Zo mooi! Samen met de sneeuw/regen aan de zuidkant en in de Franse Alpen. In de wind zal het niet echt zomers voelen, zeker waar het licht bewolkt is. Waar de zon schijnt en je zit een beetje beschut… yummie! Ogen dicht en je waant je op wintersport! Of je bent/gaat nog op wintersport natuurlijk…

Het Amerikaanse model houdt zoals we al zagen de hoge luchtdruk mooi vast.

Het Europese model maakt er al snel een potje van. Zwakke zuidelijke stuwing. En twee graadjes warmer dan het winderige Amerikaanse model.

Nog iets dieper in de meteofiction keert het Europees model de wind 180 graden om! Ineens pal noord en beduidend koeler. Leuke sneeuw op Groenland ook weer! Fijne zondag allemaal.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Gesloten voor reacties.