cliffgfs-viking

Niet dat her Azorenhoog verdwijnt. Er komt gewoon een tweede krachtig hoog aka Scandihoog. En het is nog niet precies te zeggen hoe het komt te liggen en of er nog ruimte is voor neerslag in de Lage Landen en de Alpen. Het blijft zo dat de Middellandse Zee, Midden-Frankrijk, de zuidkant van de Alpen een veel beroerdere fase krijgen dan ons kikkerlandje. Je ziet op bovenstaande cliffhanger van het Amerikaanse model (voor 13 juni) al hoe het bij ons ook nog wat minder kan zijn af en toe.

scandihoog2905

Dit is de pluim voor de luchtdruk in Midden-Scandinavië. Dan weet je het wel. Toelichting nodig? 1013hPa is neutraal. Boven 1020hPa schijnt meestal de zon. Boven 1015hPa zal het ook strak blauw zijn.

RECORDKOUD

De Bilt kan morgen echt een record gaan vestigen en zal zonder meer in de top 10 koudste maxima sinds 1901 gaan eindigen. 2 juni is ook een goede kanshebber voor bah bah bah weer. Het komende weekeinde is sowieso “verloren”… hoewel?

Als dit artikel gepubliceerd is ga ik ook maar ff de regen in. Die man – Elliot Hulse – heeft zo gelijk! Toch niet gek dat mijn dochter Micky jarig is een weekeinde later als we toch van warmte en droog weer kunnen genieten.

llalpen0206

Wat ik voor zo’n dag als 2 juni verdomd interessant vind is hou het bij ons recordkoud kan zijn terwijl het in de Alpen NIET sneeuwt. De sneeuwgrens gaat niet onder 2500m komen.

koudeput

De verklaring is te vinden op de kaart op 5km hoogte. De Lage Landen echt het koudeputje van Europa en de Alpen toch nog met aanvoer van subtropische lucht uit de omgeving van Portugal. Ja de Alpen zijn ’s zomers gewoon warmer dan onze contreien. Toegift:

Caribou ligt ter hoogte van Lyon op 155m hoogte aan de Amerikaanse Oostkust… een bijzonder record dus. Minstens te vergelijken met sneeuw eind mei in Grenoble of zo.

Caribou ligt ter hoogte van Lyon op 155m hoogte aan de Amerikaanse Oostkust… een bijzonder record dus. Minstens te vergelijken met sneeuw eind mei in Grenoble of zo. Nu alle media vol op de hitte in India duiken moet ook iemand het “vuile” werk opknappen en de andere kant laten zien… enne o ja: mis niet de video van de Suleskardveien. Als je zelf al geen vrij kunt nemen om het te doen en ook je wintersportweerman je in de steek laat. Dan is er altijd nog een video van een derde.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

15 reacties

Gesloten voor reacties.