cliffgfs-viking

Niet dat her Azorenhoog verdwijnt. Er komt gewoon een tweede krachtig hoog aka Scandihoog. En het is nog niet precies te zeggen hoe het komt te liggen en of er nog ruimte is voor neerslag in de Lage Landen en de Alpen. Het blijft zo dat de Middellandse Zee, Midden-Frankrijk, de zuidkant van de Alpen een veel beroerdere fase krijgen dan ons kikkerlandje. Je ziet op bovenstaande cliffhanger van het Amerikaanse model (voor 13 juni) al hoe het bij ons ook nog wat minder kan zijn af en toe.

scandihoog2905

Dit is de pluim voor de luchtdruk in Midden-Scandinavië. Dan weet je het wel. Toelichting nodig? 1013hPa is neutraal. Boven 1020hPa schijnt meestal de zon. Boven 1015hPa zal het ook strak blauw zijn.

RECORDKOUD

De Bilt kan morgen echt een record gaan vestigen en zal zonder meer in de top 10 koudste maxima sinds 1901 gaan eindigen. 2 juni is ook een goede kanshebber voor bah bah bah weer. Het komende weekeinde is sowieso “verloren”… hoewel?

Als dit artikel gepubliceerd is ga ik ook maar ff de regen in. Die man – Elliot Hulse – heeft zo gelijk! Toch niet gek dat mijn dochter Micky jarig is een weekeinde later als we toch van warmte en droog weer kunnen genieten.

llalpen0206

Wat ik voor zo’n dag als 2 juni verdomd interessant vind is hou het bij ons recordkoud kan zijn terwijl het in de Alpen NIET sneeuwt. De sneeuwgrens gaat niet onder 2500m komen.

koudeput

De verklaring is te vinden op de kaart op 5km hoogte. De Lage Landen echt het koudeputje van Europa en de Alpen toch nog met aanvoer van subtropische lucht uit de omgeving van Portugal. Ja de Alpen zijn ’s zomers gewoon warmer dan onze contreien. Toegift:

Caribou ligt ter hoogte van Lyon op 155m hoogte aan de Amerikaanse Oostkust… een bijzonder record dus. Minstens te vergelijken met sneeuw eind mei in Grenoble of zo.

Caribou ligt ter hoogte van Lyon op 155m hoogte aan de Amerikaanse Oostkust… een bijzonder record dus. Minstens te vergelijken met sneeuw eind mei in Grenoble of zo. Nu alle media vol op de hitte in India duiken moet ook iemand het “vuile” werk opknappen en de andere kant laten zien… enne o ja: mis niet de video van de Suleskardveien. Als je zelf al geen vrij kunt nemen om het te doen en ook je wintersportweerman je in de steek laat. Dan is er altijd nog een video van een derde.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Gesloten voor reacties.