Laten we beginnen met het goede bericht waarover Hajo afgelopen dinsdag reeds schreef. Het Kleinwalsertal is de nieuwe partner van Wintersportweerman. En nondeju, alsof de weergoden het ook hebben vernomen, wordt er onmiddellijk een tractatie uitgedeeld. Heerlijke sneeuw in de Alpen boven de 2200 meter. En morgen zelfs vanaf 1800 meter wellicht 20 cm sneeuw in oostelijk Oostenrijk (Salzburg – Steiermark – Ober Österreich). En niet alleen in de Alpen is het winters, maar ook in Canada en de USA is het koud, en ja, ook daar dikke sneeuw en wederom was het Hajo die hierover berichtte.

Deze is van vanmorgen uit South Dakota. Dit is Mount Rushmore in de Black Hills. Voor de Amerikanen en de Canadezen komt de winter veel te vroeg. Het onderschrift bij dit twitterbericht was dan ook: “zelfs de presidenten huilen bij het invallen van de vroege winter”.

En ook dit Canadese jongetje is er helemaal klaar mee. Wel een goeie foto hoor!!

Maar Hans ter Braak geniet volop van de sneeuw, hier in Oberstdorf, op de Nebelhorn. Heerlijk. Helaas moet ik Hans teleurstellen en kan ik de Canadezen en de Amerikanen verblijden: de sneeuw gaat snel weer verdwijnen. In de Alpen (na morgen) en in USA/Canada (vanaf morgen)

Het weer in Europa wordt deze week bepaald door een Scandihoog met de naam Helmut, en diverse hoogtelaagjes. En juist aankomende maandag komt zo’n hoogtelaag, vanuit het oosten, bij ons op bezoek. Zoals ik in de titel van dit bericht reeds vermeldde, zijn juist die hoogtelaagjes de luis in de pels. Hierdoor worden de berekeningen ietwat onzeker. Want kijk…….

 …..het koudste gedeelte van het hoogtelaag komt juist boven de noordelijke provincies te liggen. En dat is voor het noorden van Nederland dan erg jammer, want……

…..dit is de neerslag berekening voor maandag. Yep, het noorden maakt kans op een drup regen, terwijl het zuiden en België nagenoeg droog blijven. Het is echter geheel onzeker hoe het hoogtelaag zich gaat ontwikkelen en hoe de juiste koers ervan gaat worden. Mede door het feit dat de luchtdruk in onze omgeving vrij hoog is (1020 HPA) kan de neerslag wellicht wat verpieteren.

De temperatuur is echter wel erg aangenaam. Een paar graden boven normaal en dus erg lekker. Alleen qua neerslag ben ik er niet helemaal gerust op. Ik ben wel heel benieuwd waar het Europese model straks mee komt. In de berekeningen van vanochtend schuift de neerslag bij EC net ten noorden van ons land door naar het oosten. Afwachten dus. Woensdag en donderdag zien er dan wel weer goed uit, met wellicht nog een graadje erbij. Daarna neemt de onzekerheid toe.

Als toetje vandaag kijken we naar de Bardarbunga op IJsland. Deze foto is van gisteren. Mooi is de rookpluim te zien die in (noord)oostelijke richting trekt. In twitterberichten van gisteren heb ik begrepen dat de mensen in west Noorwegen de vulkaan kunnen ruiken. Deze uitbarsting heeft geen effect op het weer, zoals de uitbarsting van de Pinatubo had in de jaren negentig. Daarvoor is hij niet explosief genoeg. Maar volgens dit bericht is de caldera van de vulkaan flink ingezakt. Met gevolgen voor de gletsjer, die nu nog vrij veilig is.

 Het geeft wel hele mooie plaatjes zoals deze……

…..en deze via NASA Earthobservation…..

……en deze. Twitter staat er vol mee. Deze foto is van de Bardarbunga in combinatie met het noorderlicht. Mooi en apart. En als we dan als allerlaatste over het noorderlicht schrijven!

Dit is de forecast voor het noorderlicht voor aankomende nacht. Ik acht de kans niet heel erg groot dat e.e.a. in Nederland te zien is. Ik blijf er in ieder geval niet voor op, ondanks dat ik enorm nieuwsgierig ben hoe het noorderlicht er in het echt uit ziet.

Fijn weekend allemaal.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

9 reacties

Gesloten voor reacties.