Gisteravond mijn eerste onweer gehad in Hopfgarten im Brixental. Thermische situatie over de Alpen had ik al enkele dagen geleden aangekondigd. je ziet het ook weer mooi op dit kiekje van de Hoher Sonnblick. Mooie paddenstoelen in de lucht.

Maar ook mist en nevel natuurlijk als je in de wolken zit. Zoals hier op de Zugspitze.

De Lage Landen zitten veel dichter bij het centrum van hoog Katharin al. En dus was het vanochtend krabben in een deel van het land.

Tot en met zondagochtend is dat krabben misschien aan de hand. Daarna gaan we flink in de lift.

Maar eerst nog even een goede kans op sneeuw op 13 april in Nederland. Duitsland sowieso. Maar het signaal voor sneeuw in het oosten van Nederland wordt steeds sterker. Het zullen mooie buitjes zijn die binnen komen drijven met de koude lucht. Meer dan een centimeter sneeuw wordt zeker niet verwacht. Maar als het ’s ochtends of aan het einde van de nacht gebeurt, kan het toch even een beetje wit worden weer.

Hier zie je hoe dan donderdag het hoog gedraaid zal zijn zodat de aanvoerrichting zuidoost wordt. Daarmee schiet het kwik dan omhoog. Zeker als de depressie in de Golf van Biskaje nog wat sterker aantrekt. Wat steeds opvalt in de hele komende periode is de rivier van neerslag die aanhoudend naar het zuiden van Groenland voert. Daar gaat een klein beetje sneeuw vallen!

Dat is echt allemaal sneeuw daar in Groenland als je van de kust iets omhoog gaat. In de Alpen is dat al anders. De paarse vlekken aan de zuidkant zijn toch vooral regen. Op de gletsjers na natuurlijk. Die krijgen nog een mooi nieuw manteltje om klaar te zijn voor de zomer. Ze lopen trouwens achter bij vorig jaar! Dus vooralsnog nog lang geen groei van gletsjers in de Alpen.


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

8 reacties

Asten (Harmelen) · 10 april 2019 op 15:01

Nee, jammer genoeg relatief weinig neerslag in vrijwel het gehele Alpengebied deze winter (hoe gek het ook klinkt). De setting zoals we die begin januari hadden had nog minstens 2/3 keer herhaald mogen worden in de navolgende maanden..
Komend seizoen nieuwe kansen.. en wellicht dus ook nog de komende periode…

Frans v · 10 april 2019 op 17:50

Geen gekrab met deze droge lucht

anno · 10 april 2019 op 18:03

weet iemand wat de wind gaat doen vannavond? Blijft het zo hard waaien?

  Paul AClub1989 · 10 april 2019 op 20:20

  Ja het blijft waaien. Koude gure wind heel de nacht, kan langs de kust 5 bft worden.

Asten (Harmelen) · 10 april 2019 op 22:30

Ook vanavond valt De Bilt weer op met (weliswaar geringe) positieve afwijkingen gedurende een groot deel vsn de avond tov weerstations in de ongeving. En dat met een lekker noordoostelijk briesje..

Lena · 11 april 2019 op 10:35

Hajo, fijn om te weten dat het hier in de lage landen weer wat warmer gaat worden!

Wat zijn de vooruitzichten voor de Franse Alpen (d.w.z. vanaf 19 april)? Ik zie dat het daar nattigheid (regen!) gaat geven, kun je al iets zeggen over de sneeuwgrens in Les Trois Vallees of Tignes? Moeten we een regenponcho meenemen of is er hoop op een laagje verse sneeuw?

  Breunis (Nature Trail) · 11 april 2019 op 11:52

  Volgens veel weermodellen grote kans op neerslag in de periode 19 – 21 april. Totale neerslag 8 -18 mm. Sneeuwvalgrens 1700 – 2100 meter.
  Vanaf 23 april afnemende kans op neerslag.
  Gezien de termijn vanaf 23 april nog veel onzekerheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *