flutlicht

Prachtig plaatje uit Winterberg waar je aan de onderkant niet ziet waar de foto ophoudt tegen de witte achtergrond. Zo wit is sneeuw! Ja het is gelukt! De sneeuwgrens is in de Wintersport-Arena Sauerland gedaald naar iets van 500m en dus is het gebied weer mooi wit!

willingen

Willingen

De hoogste toppen in het gebied gaan tot net boven de 800m. De dorpen liggen veelal op 500-700m.

1000_hd

In de Alpen dooit het stevig zoals je mooi ziet op bovenstaande kiek van de zuidkant. Aan de noordkant zakt de sneeuwgrens momenteel. Helaas was het ook vanochtend toch nog aan het regenen in vele lagere dorpen.

vermiel

Hierboven Montafon waar het op de hogere pistes al weer sneeuwt.

kleinwalsertal

Even noordelijker in Kleinwalsertal is de sneeuwgrens al onder 1000m gezakt. Hier gaat zeker nog 10cm vallen uit het frontje dat samenhangt met onze storm. Hoe is die verlopen? Leo had gisteravond nog een speciaal bericht. Onderstaande video is erg grappig.

Dat was dus in Engeland. Hoe nu verder…

output_DbqJ1g

Leo schreef het gisteravond al: er komt nu veel sneeuw naar de Alpen. De “cirkelzaag” komt binnenvallen. De sneeuwgrens zakt weer mooi laag wat je ook ziet aan de voor Tsjechië berekende sneeuw. Het gebeurt exacat met de maandwisseling. Op de laatste dag van februari en de eerste dag van maart.

graphe3_1000___10.1886792453_47.5708502024_

Noordkant

Hierboven zie je de aflopende sneeuwval (qua sneeuwgrens beginnende sneeuwval) aan de noordkant en de sneeuw aar met de maandwisseling. Duidelijk niet de hoofdprijs. Verder vooruit kijken heeft geen zin zien we zo.

Aan de zuidkant is het in het oosten ook nog geen vetpot, maar daar in Val Gardena zijn alle beetjes welkom voor het landschap en de pistes toch wel perfect.

aosta

Valle d’Aosta

Het meeste wordt berekend voor Valle d’Aosta onder de rook van Matterhorn en Mont-Blanc. Hier een robuuste dikke piek rond de maandwisseling. Met als de meteofiction uitkomt nog bakken sneeuw in de eerste helft van maart.

fransealpen

Franse Alpen

De Franse skigebieden profiteren ook volop. De sneeuwgrens zal niet lager liggen dan 1200-1400m maar dat is voor de meeste skigebieden genoeg. Hier moeten we wel op een halve meter sneeuw rekenen zo stelden we ook gisteren al vast.

output_DbqJ1g

Hier nog maar eens het filmpje hoe de sneeuw binnenkomt. We noemen het de “cirkelzaag”. Toen ik die term op 12 februari (bijna twee weken geleden!!) introduceerde (zie hierrr), deden veel mensen erg schamper dat dat maar meteofiction was en dat je het niet serieus hoefde te nemen. Nu komt het exact zo uit als destijds berekend. Laten we dat samen onder ogen zien en nog beter snappen wat we hier op deze website doen. En “cirkelzaag” is ook een leuke voor de toekomst.

output_A2pw3L

Afsluitend dan de reden dat we niet verder kunnen kijken dan 2 maart. Kijk naar het verschil bij de Azoren en begrijp dat beide modellen nu op een totaal andere koers gaan komen.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

112 reacties

Gesloten voor reacties.