Zondagavond zette ik al een weerkaart met 14cm sneeuw in Sauerland komende maandag op Facebook. Hierboven toon ik een verse kaart voor zaterdagmiddag met 4cm sneeuw. Dat het die zaterdag in de Wintersport-Arena Sauerland sneeuwt en dat we daarvan op de webcams kunnen gaan genieten is nu zo goed als zeker. Meteoconsult schrijft er nu ook over en die sluiten ook sneeuwvlokken in Nederland niet uit. Laten we eens op de spectaculaire ensembles kijken!

[fbphotos id=492556087445268]

Hierboven om te beginnen het ensemble voor Sauerland dat in feite precies hetzelfde is als dat voor Nederland. Wat een geweldige temperatursturz op 1500m: van 16°C naar  -7°C in 84 uur (wat ook altijd de zogenaamd zorgwekkende 0,7°C opwarming in de hele 20e eeuw in perspectief plaatst). Vervolgens zien we in de zuidelijke Franse Alpen nog forse neerslag bij een sneeuwgrens van rond 1400m. Genoeg om Les Menuires (1850m) in de Trois Vallées mooi wit te krijgen. De noordelijke Franse Alpen zullen grotendeels droog blijven. In Zwitserland en Oostenrijk zal de sneeuwgrens veel lager liggen. De lagere dalen worden daar zeker ook wit, maar de berekende sneeuwhoeveelheden variëren nog zeer sterk. Er gaat weer het nodige richting Balkan en dan weet je het nooit. Laten we zeggen: tussen de 5 en 40cm!

Het laatste ensemble wat je ziet toont een punt in de Oekraïne. In de berekeningen sneeuwt het front uit in een gordel van de Tatra tot in de noordelijke Oeral. Een halve meter sneeuw kan daar vallen. Maar zie eens hoe de simulatie verder gaat: een geweldige warmtegolf zou gaan volgen op de aanstaande koudegolf. De Alpen zitten ook op die langere termijn juist goed met een kleine koudebel die rond de Alpen zou blijven hangen. Wat dat betreft zouden we aankomend weekeinde al echt het begin van het seizoen kunnen meemaken! In elk geval gaan kijken naar de skiwedstrijden in Sölden dit weekeinde! 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

14 reacties

Gesloten voor reacties.