Zondagavond zette ik al een weerkaart met 14cm sneeuw in Sauerland komende maandag op Facebook. Hierboven toon ik een verse kaart voor zaterdagmiddag met 4cm sneeuw. Dat het die zaterdag in de Wintersport-Arena Sauerland sneeuwt en dat we daarvan op de webcams kunnen gaan genieten is nu zo goed als zeker. Meteoconsult schrijft er nu ook over en die sluiten ook sneeuwvlokken in Nederland niet uit. Laten we eens op de spectaculaire ensembles kijken!

[fbphotos id=492556087445268]

Hierboven om te beginnen het ensemble voor Sauerland dat in feite precies hetzelfde is als dat voor Nederland. Wat een geweldige temperatursturz op 1500m: van 16°C naar  -7°C in 84 uur (wat ook altijd de zogenaamd zorgwekkende 0,7°C opwarming in de hele 20e eeuw in perspectief plaatst). Vervolgens zien we in de zuidelijke Franse Alpen nog forse neerslag bij een sneeuwgrens van rond 1400m. Genoeg om Les Menuires (1850m) in de Trois Vallées mooi wit te krijgen. De noordelijke Franse Alpen zullen grotendeels droog blijven. In Zwitserland en Oostenrijk zal de sneeuwgrens veel lager liggen. De lagere dalen worden daar zeker ook wit, maar de berekende sneeuwhoeveelheden variëren nog zeer sterk. Er gaat weer het nodige richting Balkan en dan weet je het nooit. Laten we zeggen: tussen de 5 en 40cm!

Het laatste ensemble wat je ziet toont een punt in de Oekraïne. In de berekeningen sneeuwt het front uit in een gordel van de Tatra tot in de noordelijke Oeral. Een halve meter sneeuw kan daar vallen. Maar zie eens hoe de simulatie verder gaat: een geweldige warmtegolf zou gaan volgen op de aanstaande koudegolf. De Alpen zitten ook op die langere termijn juist goed met een kleine koudebel die rond de Alpen zou blijven hangen. Wat dat betreft zouden we aankomend weekeinde al echt het begin van het seizoen kunnen meemaken! In elk geval gaan kijken naar de skiwedstrijden in Sölden dit weekeinde! 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

14 reacties

Gesloten voor reacties.