Hierboven Les Gets in de Portes du Soleil. Representatief voor wat er in de hele Alpen gebeurt: de opbouw van een topseizoen. Hieronder een verzameling cams en een vooruitblik. Ik verklap vast dat in de aankomende 10 dagen ook de skigebieden in de Noorse Fjorden weer mee gaan doen. Niet te lang hopelijk want dan is het ook met de winter in Nederland gedaan.

Webcams Alpen
[fbphotos id=512396792127864]

Webcams Wintersport-Arena Sauerland
[fbphotos id=512398015461075]

Twee platen zijn zo mooi dat ik ze hier even eruit licht:


St. Jean de Sixt (klik voor grote plaat)


Alter Sänstis (CH) – klik voor grote afbeelding

Tja en hoe gaat het verder in de Alpen? Ik denk dat jullie inmiddels allemaal wel in de Wintersport Weerkamer elke 6 uur op de sneeuw/regenkaarten kijken. Dan weet je dat het voorlopig nog niet ophoudt te sneeuwen. Dat wil zeggen zondag (morgen dus) wordt even een yummie dag met zwischenhoch. Kijk in die weerkamer ook op de kaarten van het 0,5° model voor de verwachte bewolking zodat je de zonkansen kunt inschatten.

 

De dooiaanvallen komen uit het westen en dan is het mooi om te zien dat Les Menuires praktisch zeker kouder blijft dan het gemiddelde voor de tijd van het jaar (wat in december natuurlijk goed is voor diep winterweer). Het ensemblegemiddelde is enkele graden lager dan de normaal. De aanstaande fronten dringen vooral nog door in de noordelijke Franse Alpen. De zuidelijke en de Italiaanse houden nu een paar dagen droog weer. Verder logisch dat het rondom de dooiaanval die het voor de LL zou kunnen verpesten (zie hier) ook in de Alpen heel spannend wordt.

Het goede nieuws is dat de fronten mooi uitwaaieren langs de noordkant. Hier het ver oostelijk gelegen skigebied Die Tauplitz. Daar juist veel minder geweld rond de 15e. En 50/50 kansen en bedreigingen. We zien Föhnlijntjes en diepvrieslijntjes en alles ertussen. Morgen meer!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Gesloten voor reacties.