Hierboven Les Gets in de Portes du Soleil. Representatief voor wat er in de hele Alpen gebeurt: de opbouw van een topseizoen. Hieronder een verzameling cams en een vooruitblik. Ik verklap vast dat in de aankomende 10 dagen ook de skigebieden in de Noorse Fjorden weer mee gaan doen. Niet te lang hopelijk want dan is het ook met de winter in Nederland gedaan.

Webcams Alpen
[fbphotos id=512396792127864]

Webcams Wintersport-Arena Sauerland
[fbphotos id=512398015461075]

Twee platen zijn zo mooi dat ik ze hier even eruit licht:


St. Jean de Sixt (klik voor grote plaat)


Alter Sänstis (CH) – klik voor grote afbeelding

Tja en hoe gaat het verder in de Alpen? Ik denk dat jullie inmiddels allemaal wel in de Wintersport Weerkamer elke 6 uur op de sneeuw/regenkaarten kijken. Dan weet je dat het voorlopig nog niet ophoudt te sneeuwen. Dat wil zeggen zondag (morgen dus) wordt even een yummie dag met zwischenhoch. Kijk in die weerkamer ook op de kaarten van het 0,5° model voor de verwachte bewolking zodat je de zonkansen kunt inschatten.

 

De dooiaanvallen komen uit het westen en dan is het mooi om te zien dat Les Menuires praktisch zeker kouder blijft dan het gemiddelde voor de tijd van het jaar (wat in december natuurlijk goed is voor diep winterweer). Het ensemblegemiddelde is enkele graden lager dan de normaal. De aanstaande fronten dringen vooral nog door in de noordelijke Franse Alpen. De zuidelijke en de Italiaanse houden nu een paar dagen droog weer. Verder logisch dat het rondom de dooiaanval die het voor de LL zou kunnen verpesten (zie hier) ook in de Alpen heel spannend wordt.

Het goede nieuws is dat de fronten mooi uitwaaieren langs de noordkant. Hier het ver oostelijk gelegen skigebied Die Tauplitz. Daar juist veel minder geweld rond de 15e. En 50/50 kansen en bedreigingen. We zien Föhnlijntjes en diepvrieslijntjes en alles ertussen. Morgen meer!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

15 reacties

Gesloten voor reacties.