radar

Ik was eerst van plan een Alpenbericht te schrijven, maar de ontwikkelingen voor onze eigen regio zijn momenteel erg interessant. Het Sauerland gaat vanaf deze avond weer wit beginnen kleuren en duiken een mooie winterse periode in die al zeker een week lang verse sneeuw brengt. En hé, ook in de Lage Landen is er dit weekend en begin volgende week vanalles mogelijk. Spannend hoor. Volg je even mee? We openen vandaag met het radarbeeld, want jeuj, er zit voor de verandering weer een bak regen aan te komen. Dat belooft voor wanneer ik straks met de kids naar de nieuwe K3-show in Antwerpen moet rijden. De bijzondere vorm van het front valt meteen op, een soort van liggende banaan of zoiets. Het is het beginstadium van een zich ontwikkelende depressie, …

gfs-5-12

… en hangt vast aan een korte puls van de straalstroom boven onze hoofden die nog een keer relatief zachte lucht naar ons voert. Zoals gewoonlijk zit aan de linkeruitgang van de jetstreak de meeste neerslag. Want door het naar rechts wegkronkelen van lucht op grote hoogte is er hier een luchttekort en wordt er vanaf de grond gigantisch veel lucht en vocht aangezogen. Concreet: vooral het westen van België en de Noordwestelijke helft van Nederland gaan veel regen zien vandaag. Reken op 20 tot 30 mm daar, elders minder maar zeker niet droog. Uiteindelijk trekt het ding door en komen we in een merkelijk koudere luchtsoort terecht.

rart_16020918_16020900 (1)

Zodanig zelfs dat de neerslag uit het laatste centrale deel van het front wel eens winters zou kunnen worden. Goed mogelijk, want de luchten worden kouder en het contact met de zee wordt verbroken.

rart_16020918_16020900 (2)

Maar dat is absoluut niet de sneeuwverrassing waar ik in de titel van dit bericht over sprak. Reken voor nu dus op niet te veel voor vandaag, want ook het hoge resolutiemodel HIRLAM gaat hoofdzakelijk van doodgewone regen uit. Mogelijk dat hier en daar wat natte sneeuwvlokken te zien gaan zijn, maar ook niet meer dan dat. Als er al iets wit gaat worden vandaag, dan zullen het de hoogste toppen van de Ardennen zijn.

rart_16020921_16020900

Nu ja, ook niet helemaal waar, want vanavond gaat de regen in het Sauerland sowieso over in sneeuw. Het hoort niet echt bij de Lage Landen, maar is dichtbij genoeg om het er in dit bericht nu toch bij te nemen. Gisteren sprak ik nog over de snipverkouden bovenluchten die het weerbeeld grijs en wisselvallig zouden houden, dat geldt uiteraard ook voor het Sauerland. Uit verschillende schampschotten van fronten en kleine trogpassages kan er tot het weekend toch al zo’n 15 tot 20 cm vallen. Niet slecht.

ECM1-120

Waar we de voorbije dagen ook al over spraken was de trekrichting van kleine depressiekernen over de Lage Landen komend weekend. Grote onzekerheid, want enkele honderden kilometer meer naar het noorden of het zuiden geeft een totaal ander weerbeeld. Vandaag zijn de modellen vrij eensgezind. Zowel het Europese als het Amerikaanse weermodel berekenen dat zo’n kern in de nacht op zondag vanuit het westzuidwesten richting het noordoosten pal over de Lage Landen gaat trekken.

tcdc_16021318_16020900

Vooral de timing is hier belangrijk, want voor het front uit zitten er opklaringen waaronder het goed kan afkoelen.

rart_16021400_16020900

En dus valt de eerste neerslag als natte of lokaal droge sneeuw.

rart_16021406_16020900

Daarachter zit iets zachtere lucht. Maar aangezien het front niet doorschuift, eerder stationair blijft liggen terwijl de depressiekern over ons beweegt, kan het dus vrij uitgebreid gaan beginnen sneeuwen.

rart_16021412_16020900

Vooral de noordelijke helft van Nederland heeft de grootste kans om dan ook daadwerkelijk sneeuw te zien, maar we moeten voorzichtig blijven. Het is niet omdat de modellen nu eensgezind zijn dat het ook zo daadwerkelijk gaat uitkomen. Bij GFS is het trouwens nu al een net niet verhaal voor het laagland. Het hangt van te veel kleine dingen af om er nu al zekerheid aan te hangen. De timing, trekrichting, hoeveelheid opklaringen, prefrontale afkoeling, …, het moet allemaal goed zitten. Maar het kan dus wel … dat is de boodschap van dit bericht.

rart_16021506_16020900

Wat naar mijn mening wel meer kans heeft, is het nadien naar het noorden draaien van de wind begin volgende week. Een tijdelijke situatie, maar ook dan zijn er dus sneeuwkansen voor de Lage Landen. En wat betekent dat dan voor onze middelgebergtes? Wie goed naar de bovenstaande kaartenreeks heeft gekeken, heeft alleen maar roze pixels boven zowel het Sauerland als de Ardennen gezien. Uiteraard zijn hier de kansen op sneeuw veel groter, ongeacht de eventuele trekrichting van de depressiekernen. Momenteel ga ik ervan uit dat er in beide regio’s vanaf vanavond tot midden volgende week 25 tot 35 cm sneeuw gaat vallen. Komaan @Kirsten, trek je stoute schoenen aan, maak je cameralenzen al maar proper, en ga volledig los in de Ardennen dit weekend!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

47 reacties

Gesloten voor reacties.