Vanavond doet Jeroen weer een warm weerbericht (ja gaan we de 30°C halen of niet – dat is de vraag). Daarom hou ik het erg kort met twee plaatjes van de spectaculaire uitbarsting van de Sangeang Api en de vraag of we nu een elfstedentocht krijgen.

Sangeang5-31

Het vliegverkeer – onder meer op Bali en in Darwin, Australië – heeft ernstig last van de grote aswolk die je op dit plaatje naar het zuiden ziet steken. Gevolgen voor het klimaat? Het is bekend dat vulkanen juist in de tropen een koelend effect hebben. Omdat de tropopause daar veel hoger is dan aan de polen, kan de aspluim gemakkelijker hoog in de stratosfeer doordringen en zorgen dat er nog een hele poos een verkoelende werking uitgaat van de SO2-deeltjes die het zonlicht absorberen en dus opwarmen maar de aarde juist koelen door de afscherming. 

elfstedentocht_vulkanisme

En krijgen we nu een Elfstedentocht dan? Zie bovenstaande grafiek uit 2009 met in rood de Elfstedentocht en in blauw de extreem koude winters zonder Elfstedentocht. Wat mij betreft hebben in elk geval de erupties van El Chicon en Pinatubo bijgedragen aan in elk geval de Elfstedentochten van 85, 86 en 97. En dan vooral die laatste omdat dit ten tijde van de al warme AMO was. Nu zegt Wikipedia dat de aswolk van de Pinatubo 3 jaar bleef hangen in de statosfeer en zorgde voor een afkoeling van 0,5°C. Dat zou niet genoeg zijn om de zeer koude winters van 95-96 en 96-97 te verklaren. Toch houd ik het erop dat er een verband is. Actie is reactie. Of denk aan de vlinder in China. Er zijn na 1991 natuurlijk ook nog tal van urupties geweest ook voor 1995 nog. En ook de 21e eeuw is al rijk aan erupties en ook al aan de nodige zeer koude winters. Zie hier een compleet overzicht van alle vulkaanuitbarstingen. Lees hierrrr wat de maker van bovenstaande grafiek – Fokko van Hulten uit Heerlen – er zelf over zegt. Of moeten we het KNMI vragen?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

5 reacties

Gesloten voor reacties.