innsbruck2610

Dat is toch smullen om zo de zon te zien opgaan boven Innsbruck vanochtend? Eindelijk weer in wintertijd (behalve in het autocratische Turkije) en dus gewoon met de zon wakker worden vanochtend. Heerlijk toch? Nou op veel plaatsen in de wereld spookt het momenteel maar niet bij ons. Een droomfase. Wel funest voor de sneeuw. Ook voor de sneeuw die in de nacht op donderdag in de Franse Alpen en aan de Italiaanse kant gaat vallen. Die zal ook geen lang leven beschoren zijn.

usarain2610

Spoken doet het bijvoorbeeld in Noord-Amerika (zie ook het Brocken spook daar!). Patricia en een opvolger zetten zuidelijke staten onder water en brengen de rest van het land aangename regen. Whistler kan in de hogere delen al een dik sneeuwdek verwachten en ook in het Canadese binnenland breidt het sneeuwdek zich uit.

europarain2610

Halen we in Europa de regen van woensdag even weg zouden we een nog groter kurkdroog gebied zien de komende tien dagen. Nee als je al die regen ziet rond de Middellandse Zee zie ik eigenlijk weinig reden te emigreren. Lage temperaturen op je huid zijn in alle opzichten gezond en als compensatie kun je altijd eens een sauna of hete douche nemen. Als we maar een zonnetje hebben en aiaiai die herfstkleuren. Thuis is het mooiste plekkie op aarde toch?

sneeuwverwachting2610

Goed woensdag trekt dan toch even een storing door met in de Franse Alpen en aan de Italiaanse kant 20 tot 50cm sneeuw boven 2000m. Gaan we zien donderdagochtend.

donderdagochtend

Verder heeft Groot-Brittannië gewoon echt een rotklimaat omdat echt alles er overheen gekieperd wordt al de hele zomer lang en nu weer. De Noordzee blijkt een perfecte “vlakte” waarover de fronten gemakkelijk naar Noorwegen scheren. De Lage Landen worden dan vaak een narrow miss. Ook dat patroon hebben we in de afgelopen zomer vaak gezien.

spaghetti

En wat is meteorologie anders dan een beetje basiskennis en verder patroonherkenning? Schijnen de menselijke hersenen goed in te zijn. Maar computers worden er ook beter in. Ik zie daar nog wel perspectieven voor toekomstige verbetering van voorspellingen als computers ons niet meer met zo’n ensemble opzadelen. Nee, dan zullen de modellen meteen de uitkomsten van alle leden van een ensemble gaan vergelijken met alle eerdere weersituaties en er ook alles wat bekend is over alle klimaatcycli in betrekken. Dan zal een computer de meest realistische ensembleleden eruit kunnen vissen en er meteen een mooi weerpraatje van maken (zie deze big data revolutie video). Daarom begin ik in mijn weerberichten vaak alvast wat te filosoferen over andere dingen. Denk dat de computers me daar de komende 50 jaar nog niet zullen kunnen volgen.

vrijdag3010

Nu ja. Vanochtend zijn de modellen het echt roerend eens. We krijgen de hogedruk die wij al op 19 oktober duidelijk in het vizier hadden. Maar niet meteen in de winterse variant met ijzige oostenwinden maar meer in een vorm dat de winter in de Oeral blijft en wij in een aangename zwakke zuidelijke stroming komen. Zeker op hoogte is en blijft het warm in de Alpen. Beetje rijp ’s ochtends in de dalen maar op 1500m zal het kwik dagelijks stijgen tot ruim boven 10ºC. En Groot-Brittannië echt ellendig de maand uit.

sneeuwdek2610

Naast de overvloedige sneeuw op Groenland gaat het op het hele noordelijk halfrond echt goed met de sneeuw! Alaska nu ff wat minder en Lapland maar ook dat lopen we snel in. Kijken we naar de ontwikkeling van de omvang van het sneeuwdek in de herfst in het satelliettijdperk zien we…

sneeuw-herfst-grafiek

Net bijgewerkt tot 2014! Nou dat ziet er mooi uit toch? Steven Goddard verklaart de tegengestelde geluiden van het IPCC zo: they ignore snow cover during the autumn and winter – when the snow is actually falling. De zomers zijn sterk opgewarmd op ons halfrond en de winters koelen al een hele tijd sterk af. Dat is helemaal in lijn met de klimaatanalyses van zukunft-skisport.at.

Winter is coming

Een foto die is geplaatst door David Bengtsson (@duelago) op

Voor West-Europa hebben we er weinig aan momenteel. Enige troost is dat het groeiende sneeuwdek in de Oeral natuurlijk een springplank is voor onze winter als we weer 4 weken verder zijn. En de tijd vliegt!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

17 reacties

Gesloten voor reacties.