krommenie0502

Laten we samen maximaal genieten van deze korte serie winterdagen thuis. Zo ziet de plek er vanochtend uit waar het zaterdagochtend voor mij erop of eronder wordt. Gelukkig heeft het ijs de twee centimetertjes sneeuw snel geabsorbeerd en hebben we weer zwart ijs voor de komende twee nachten. Onze sloot heeft ook wel sneeuwlagen van wel 5 of meer centimeters opgeslokt. Het blijft een manco dat er in Nederland geen wetenschappelijke onderzoeksgroep is die op dit soort fascinerende processen detailstudies uitvoert.

koud5km

Waar kwam die sneeuw vannacht nu precies vandaan? Gisteravond laat verzuimde ik er mijn focus op te richten. Gisterochtend had ik nog wel geschreven: Op 5km hoogte is het kwik aan het dalen van -31ºC nu naar -35ºC vannacht. Het kan vooral langs de oostgrens tot morgenochtend aan toe wisselend blijven sneeuwen. Dat zag ik dus blijkbaar goed terwijl de weermodellen op dat moment helemaal geen sneeuw in de nacht berekenden. Geen prestatie hoor. Weervoorspellen is vaak simpelweg alle mogelijkheden openhouden. Maar het viel me gewoon op dat in de bovenlucht het koudste moment in de nacht lag. Ik voegde eraan toe: In de gebieden waar het zo sneeuwt kunnen we verdere aangroei van het natuurijs dan natuurlijk wel weer vergeten… Vertel dus hoe het bij jou nu is. We willen allemaal weten wat het beste gebied kan gaan worden voor waaghalzen om het zaterdagochtend toch te proberen. Krommenie is wat mij betreft ineens toch kanshebbertje.

sneeuwduinen

Kijken we even buiten de landgrenzen zien we dat Wetteronline waarschuwt voor sneeuwverstuivingen in de middelgebergten. Aan de grond onder de inversie waait het nauwelijks. Ook in Nederland niet. Maar erboven vanaf 500m gaat het spoken. Lees het hierrr.

[metaslider id=54541]

Straks nog even de nieuwe pluimen en natuurijspluimen hier. Voor nu al even dat het nog niet gedaan hoeft te zijn met het winterweer of kwakkelweer zo je wilt. Zie hier een cliffhangersituatie in het Europese weermodel.

llhoog

En ook het Amerikaanse model zoekt rond de 14e weer de koude kant op met een hoog dat in elk geval garant zou staan voor schitterend laaglandwinterwandelweer. En nu snel door met de Alpen met natuurlijk een apart weerbericht


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

57 reacties

Gesloten voor reacties.