We openen het ochtendbericht vandaag met deze plaat uit Hochrindl op 1740m hoogte. Een melkachtige zon en dreigende wolken op de achtergrond. Netjes zoals voorzien is de bewolking in de Oost-Alpen stilaan de bovenhand aan het nemen.
Even op het radarbeeld kijken tot waar die bewolking al is opgeschoven. Tot Oost-Tirol en het westen van Salzburgerland zeg maar. En ja, er zitten ook al een paar buien in verscholen.
Dat moet tot vlak voor Turracher Höhe zijn. Dat kan best kloppen. De wolken in de verte zien er niet bepaald onschuldig uit.
En de Tauplitzalm, Die Tauplitz, zit al helemaal in de wolken.
Meer naar het westen zijn er grotere gaten in de bewolking, maar zo uitgesproken zonnig als gisteren is het absoluut niet. Traunstein in het zuiden van Duitsland is dit.
In de westelijke Alpenhelft heeft de zon nog zwaar de bovenhand. Verbier is dit, geplukt van Instagram. Pas deze ochtend geplaatst, maar te zien aan de hoge wolken zou de foto zelf al van gisteren kunnen zijn …
… want elders in de West-Alpen is het gewoon Grand Beau. In zowel Val d’Isère, …
… als in het Italiaanse Valle d’Aosta, …
… en Valmorel. Kunstzinnige foto, dit.
En over kunst gesproken, wat dacht je van deze van kunstenaar Simon Beck, gemaakt in Les Arcs.
Maar soit, terug naar het weer. Vandaag dus die wolken in de Oost-Alpen die langzaam meer naar het westen opschuiven. Ik verwacht vandaag geen echt winterse omstandigheden. Gewoon af en toe een sneeuwbui. En op de hogere toppen kan het wat aanhoudender sneeuwen, maar in de dalen ga je daar amper iets van merken. Pas na middernacht gaat het in Salzburgerland wat uitgebreider sneeuwen.
En die lichte sneeuw breidt zich zaterdag verder uit over de Noordelijke Alpen.
Zondag sneeuwt het nog altijd licht in Salzburgerland en Stiermarken (maar ook in de westelijke Zuidkant). De hoeveelheden zijn onzeker. Op de toppen van de Oost-Alpen kan er gespreid over die drie dagen toch een behoorlijke hoeveelheid vallen. 10 tot 15 cm gaat zeker lukken. Maar ik heb berekeningen gezien waar het zwaartepunt vlak bij Wenen wordt gelegd, met daar bijna 50mm neerslag. Ik stel voor dat we ons gewoon laten verrassen. Want lokaal zal het meer zijn dan die 10 tot 15 cm. Voor de dalen zou ik sowieso van minder uit gaan. Wat poedersuiker.
Maandag dan terug een mooie dag in heel de Alpen. En hé … wat is dit? We spreken er al heel de week over: dikke sneeuw in grote delen van de Alpen begin volgende week, …
… samenhangend aan deze koudebel op grote hoogte die naar het westen schuift. En zoals je op de kaart kan zien, is die best flink uit de kluiten gewassen.
Woensdag dan sneeuw in heel de Alpen! Jeuj! Maar … het Amerikaanse model gaat hier vanochtend helemaal niet in mee. Daar wordt het gewoon kurkdroog na het weekend als het Noordzeehoog stilaan naar het zuiden wegzakt en de koude bovenluchten er boven de Middellandse Zee verdrijft.
Niks daarvan in het Europese model. Daar blijft het Noordzeehoog gewoon netjes op zijn plaats. Het schuift zelfs terug wat meer op richting de Britse Eilanden. Op die manier komt de zuidelijke warmte er niet in natuurlijk. Als je de EC-kaarten bekijkt, lijkt het alsof het Noordzeehoog de zaken zowat ondergaat en dat het de koude depressies ten noorden ervan zijn die het verdere verloop bepalen, gestuurd door een dikke meander in de straalstroom op grote hoogte.
Anders bij het Amerikaanse model. Daar is het het Noordzeehoog zelf dat heel hard rondtolt. Zo hard zelfs dat de koude bovenluchten boven de Middellandse Zee helemaal weggeslagen worden. Het hoog verliest dan zijn balans en zakt naar het zuiden weg. In dit scenario wordt er langs de westkant ervan wel flink wat warmte West-Europa binnengezogen. Dat zou het begin van het einde van het wintersportseizoen kunnen betekenen. Dit scenario zit hoog in het ensemble, maar ik op zich een logische evolutie. Jammer, want binnen twee weken moet ik zelf nog op wintersport. Ik weet alvast waar ik voor duim.
12 reacties
Reacties zijn gesloten.