Het wordt een beetje een saai verhaal: het Amerikaanse weermodel denkt dat het volgende week gaat regenen en dooien. Het Europese model (en dus ook ons KNMI) is bitterrrr koud tot het gaatje. We gaan het allemaal weer analyseren hieronder. Maar eerst even een fraai intermezzo: elk jaar gaat het Duitse Salomon Freeski Team een week op een Camp naar Chandolin in het Val d’Anniviers. Die week is net voorbij en nu kunnen wij genieten van hun videoproductie. Dat er in het Val d’Anniviers “altijd” ook poeder te vinden is is meer dan duidelijk. En het funpark van het skigebied St. Luc Chandolin behoort tot de allerbeste.

Skiërs Jochen Reiser, Flo Hinterlang, Michi Stannat, Fabian Ragazzi, Michi Müller en Flo Breitenberger.

BrixenimThaleEric1801

Net heet van de naald en vers van de pers: deze foto van Eric van de camping in Brixen im Thale. Gisteren al die fraaie plaat uit Serfaus. Het zier er echt naar uit dat de meeste Oostenrijkse skigebieden een brooodnodige opfrisser hebben gehad. Meer meldingen uit de skigebieden zijn welkom.  

Tja en dit is toch ook gewoon wintersport? Foto van Ab uit de buurt van ’s Gravezande.

En eindelijk een foto van de record sneeuwval in de regio Den Haag. Deze is van onze eigen winterprinses Gerda! Daar valt dus ook niet meer te schaatsen denk ik? Hoe zit dat dan met die foto van Ab? Dat is toch niet ver uit de buurt? Ikzelf ben vanochtend met de oudste naar school geschaatst en ik ben verblufd over hoe moeder natuur zelf van 4cm sneeuw mooi hard en glad ijs heeft getoverd op minstens de helft van ons aantal “pistekilometers”. Zie ook mijn eerdere berichten daarover.

Kom we zetten eens drie modellen op een rij ten aanzien van de sneeuwsituatie zondag. 

ECMWF[dc_slider slider=”9712″ captions=”true”]Hier maar heel kort sneeuw tussen zondagmiddag en middernacht. En de intensivering vooral aan de westkust. Nergens intenser dan 1cm per uur. Hier zien we ook sneeuw in Sauerland maar los van de sneeuw in Nederland. Pas maandagochtend als de sneeuw de Noordzee opgaat verbinden de zones weer (zie kaart).

GFS[dc_slider slider=”9720″ captions=”true”]Beginnend zondagavond, maar de hele maandag nog doorsneeuwend vooral ook in Friesland en Groningen. In een verbonden sneeuwzone van het Zwarte Woud, via Sauerland naar Noord-Nederland. Met name in de Wintersport-Arena Sauerland smult met bij de gedachte want er moeten nog honderden kilometers langlaufloipes openen. 

WRF[dc_slider slider=”9728″ captions=”true”]Wetterzentrale biedt sinds een jaar ook een hoge resolutie WRF-berekening (open source weermodel dat net als Linux en Wikipedia uitstijgt boven de betaalde modellen). Die kijkt niet verder dan +72u en dat is nu middernacht zondag op maandag. Hier ook die breuk tussen de sneeuw in Duitsland en in Nederland. Maar hier komt de verbinding wel boven Friesland tot stand, zij het met maar weinig intense sneeuw. Hier krijg ik toch wel een beetje een “erwin-gevoel” bij van dat het langs onze kust wel eens heviger zou kunnen  gaan sneeuwen dan nu wordt berekend. 

Hoe hoog de kans dat Friesland het redt zonder heli’s? Ik denk momenteel 60% kans dat er toch helaas 3cm sneeuw op het ijs komt. Erg spannend allemaal!

Voor we naar de Alpen spirngen even nog aandacht voor het geplaagde skistation Gourette in de Pyrenees Atlantiques: eind december viel er een jongeman van 18 12 meter uit een stoeltjeslift en overleed, de aansprakelijkheid wordt nu uitgezocht; op 2 januari sterft een jongen van 17 in een lawine; en nu na bizarre sneeuwval werd het hele station woensdag gesloten evenals de toegangsweg vanwege extreem lawinegevaar waarvoor voor het eerst in heel Frankrijk sinds de invoering van een nieuw waarschuwingssyteem in 2001 een code rouge alert werd gegeven. Sinds van daag gaat het fraaie skistation waar transavia ooit op vloog (daardoor ken ik het) weer stukje bij beetje open.

 

Tja bovenaan gaf ik het al aan: GFS kiest nog steeds voor slagende dooiaanvallenvanaf de 24e. De net binnengekomen 06u GFS doet daar ook weer aan mee. Dat gaat in elk geval in het begin samen met hevige sneeuwval in de Alpen. Zie de kaart hierboven. Maar weet waarvoor je duimt: evengoed komen we weer in een dermate westcirculatie (WC) dat ook in de Alpen de sneeuwgrens weer gevaarlijk stijgt. Denk nog even terug aan de situatie eind december, begin januari. Nee, ik zou kiezen voor de droge sneeuwwoestijn Europa waar met kunstsneeuw een basis gelegd kan worden die houdt tot begin mei. En geloof me: na deze vorstperiode komt er sowieso nog errug veel sneeuw in de skigebieden. Maar het is toch prima om dat even uit te stellen tot aan de krokus? Met ondertussen wel wat mooie dumps aan de zuidkant voor een lang seizoen aldaar. 

Tja, ECMWF zegt: brrrrrrrrrrrrrrrrrrrr! 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

28 reacties

Gesloten voor reacties.