syracuse0304

Afgelopen zondag was dit een halve marathon in Syracuse New York. Die dag viel er 17 cm sneeuw! Meer dan een verdubbeling van het vorige dagrecord uit 1937.

vorstperiode

In het noordoosten van de VS gaat het tot het midden van de maand lekker koud door. Misschien wel tot het einde van de maand na een tijdelijke opwarming rond 17 april. Ook dat is ons in Europa niet gegund. Winter 2016-2017 is na kerst goed geweest voor de skigebieden en ook voor de Wintersport-Arena Sauerland. Maar voor de Lage Landen was het twee keer niks en een een leuke sneeuwval in april zit er niet in!

donderdagspeelveld

Wat is er op dit moment allemaal aan de hand en komt er nu wel of niet veel sneeuw in de Alpen? Kijk maar eens op de kaart hierboven. Vannacht al is een koufront de Lage Landen gepasseerd. Die kou stroomt nu tegen de Alpen aan. Toch zit de hoofdpush precies tussen Alpen en Pyreneeën door. De depressie boven Scandinavië trekt het front naar het noordoosten uit elkaar. Er is dan weinig kracht meer richting Alpen. Aan de oostkant van de Alpen staat juist een zeer zachte zuidelijke aanvoer. De botsing tussen de luchtsoorten zorgt nog wel voor sneeuw (let op de radicale windschering bij de Alpenhoofdkam), maar niet meer voor een lage sneeuwgrens.

sneeuwverwachting0604

Ga ik mijn boude voorspelling van 1 april nog halen? Hoe luidde die ook al weer?

Tussen 8 en 10 april 2016 valt er aan de noordkant van de Alpen over een breedte van minimaal 250km sneeuw boven 750m (hoogte Zell am See Kaprun). De sneeuw blijft minimaal vanaf 1000m mooi liggen en op 1500m zien we over die breedte 15cm neerdalen met een lokaal record van 30cm. Specifiek genoeg?

Nou dat gaat dus niet lukken denk ik. De 750m sneeuwgrens over een breedte van 250km gaat het probleem zijn. Met een beetje geluk lukt het nog in Oost-Zwitserland en Vorarlberg. Tegen de hoofdkam aan moet je uitgaan van een sneeuwgrens van 1500 tot zelfs 2000m. En er is nog wat aan de hand…

zandstorm

Op deze kaart zie je dat op 5km hoogte een harde wind uit de Sahara over de Middellandse Zee staat.

saharastof0804

Daarmee gaat gigantisch veel Saharastof naar Europa geblazen worden. Tot 2 gram stof per vierkante meter kan op de nog resterende sneeuw worden geblazen. Daar gaan we vast leuke plaatjes van zien.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Gesloten voor reacties.