syracuse0304

Afgelopen zondag was dit een halve marathon in Syracuse New York. Die dag viel er 17 cm sneeuw! Meer dan een verdubbeling van het vorige dagrecord uit 1937.

vorstperiode

In het noordoosten van de VS gaat het tot het midden van de maand lekker koud door. Misschien wel tot het einde van de maand na een tijdelijke opwarming rond 17 april. Ook dat is ons in Europa niet gegund. Winter 2016-2017 is na kerst goed geweest voor de skigebieden en ook voor de Wintersport-Arena Sauerland. Maar voor de Lage Landen was het twee keer niks en een een leuke sneeuwval in april zit er niet in!

donderdagspeelveld

Wat is er op dit moment allemaal aan de hand en komt er nu wel of niet veel sneeuw in de Alpen? Kijk maar eens op de kaart hierboven. Vannacht al is een koufront de Lage Landen gepasseerd. Die kou stroomt nu tegen de Alpen aan. Toch zit de hoofdpush precies tussen Alpen en Pyreneeën door. De depressie boven Scandinavië trekt het front naar het noordoosten uit elkaar. Er is dan weinig kracht meer richting Alpen. Aan de oostkant van de Alpen staat juist een zeer zachte zuidelijke aanvoer. De botsing tussen de luchtsoorten zorgt nog wel voor sneeuw (let op de radicale windschering bij de Alpenhoofdkam), maar niet meer voor een lage sneeuwgrens.

sneeuwverwachting0604

Ga ik mijn boude voorspelling van 1 april nog halen? Hoe luidde die ook al weer?

Tussen 8 en 10 april 2016 valt er aan de noordkant van de Alpen over een breedte van minimaal 250km sneeuw boven 750m (hoogte Zell am See Kaprun). De sneeuw blijft minimaal vanaf 1000m mooi liggen en op 1500m zien we over die breedte 15cm neerdalen met een lokaal record van 30cm. Specifiek genoeg?

Nou dat gaat dus niet lukken denk ik. De 750m sneeuwgrens over een breedte van 250km gaat het probleem zijn. Met een beetje geluk lukt het nog in Oost-Zwitserland en Vorarlberg. Tegen de hoofdkam aan moet je uitgaan van een sneeuwgrens van 1500 tot zelfs 2000m. En er is nog wat aan de hand…

zandstorm

Op deze kaart zie je dat op 5km hoogte een harde wind uit de Sahara over de Middellandse Zee staat.

saharastof0804

Daarmee gaat gigantisch veel Saharastof naar Europa geblazen worden. Tot 2 gram stof per vierkante meter kan op de nog resterende sneeuw worden geblazen. Daar gaan we vast leuke plaatjes van zien.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

3 reacties

Gesloten voor reacties.